Κολχικίνη: προστασία του πνεύμονα και της καρδιάς απέναντι στον κορονοϊό

Η μελέτη της κολχικίνης για την θωράκιση του αναπνευστικού και του καρδιακού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό με πρώτους τους Έλληνες, είναι πλέον γεγονός. Ολοένα και περισσότερες χώρες δείχνουν εμφανές ενδιαφέρον και καταθέτουν πρωτόκολλο ώστε να περιορίσουν την κατάρρευση του οργανισμού απέναντι στον κορονοϊό. «Ακόμα και άλλες ερευνητικές ομάδες από άλλες χώρες έσπευσαν να καταρτίσουν πρωτόκολλα και […]

2 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Η μελέτη της κολχικίνης για την θωράκιση του αναπνευστικού και του καρδιακού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό με πρώτους τους Έλληνες, είναι πλέον γεγονός. Ολοένα και περισσότερες χώρες δείχνουν εμφανές ενδιαφέρον και καταθέτουν πρωτόκολλο ώστε να περιορίσουν την κατάρρευση του οργανισμού απέναντι στον κορονοϊό.

«Ακόμα και άλλες ερευνητικές ομάδες από άλλες χώρες έσπευσαν να καταρτίσουν πρωτόκολλα και να φιλοδοξούν να μελετήσουν το φάρμακο. Για παράδειγμα στον Καναδά κατέθεσαν πρωτόκολλο για να το χρησιμοποιήσουν σε 6.000 ασθενείς με κορονοϊό. Επίσης αντίστοιχο πρωτόκολλο κατατέθηκε τόσο στην Ιταλία όσο και στη Βραζιλία» δήλωσε  ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόφορος Στεφανάδης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος είπε για την κολχικίνη ότι «είναι ένα ασφαλές φάρμακο που έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες και έχει αποδείξει ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Η χορήγησή του γίνεται σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου και νοσηλεύονται. Σκοπός είναι να εμποδιστεί η φλεγμονή και η ζημιά στην καρδιά ή στους πνεύμονες».

Σε αυτό τον αγώνα καταπολέμησης του κορονοϊού έχει προστρέξει και η ελληνική ομάδα μελέτης της σήψης, όπου με μία εξέταση αίματος και παρατηρώντας ένα βιοδείκτη, και να χορηγηθούν άμεσα αντιικά φάρμακα σε όσους έχουν την προδιάθεση να αρρωστήσουν βαριά. «Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι ο δείκτης είναι αυξημένος, αποτελεί για εμάς τεράστιο παράθυρο ελπίδας, να προλάβουμε να εμποδίσουμε την χειρότερη επιπλοκή της νόσου η οποία είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και ο θάνατος» σημείωσε o καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024