Online Cinema από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Οι κινηματογράφοι και τα σχολεία έκλεισαν, τα φεστιβάλ ματαιώθηκαν. Όμως εκατοντάδες παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν καθημερινά ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες για παιδιά και Νέους. Φροντίζει γι’ αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που  απαντά στις προκλήσεις των ημερών με διαδικτυακά κινηματογραφικά εμβόλια και, ήδη από τις 19 Μαρτίου, παρουσιάζει το OIFF […]

4 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Οι κινηματογράφοι και τα σχολεία έκλεισαν, τα φεστιβάλ ματαιώθηκαν. Όμως εκατοντάδες παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν καθημερινά ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες για παιδιά και Νέους. Φροντίζει γι’ αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που  απαντά στις προκλήσεις των ημερών με διαδικτυακά κινηματογραφικά εμβόλια και, ήδη από τις 19 Μαρτίου, παρουσιάζει το OIFF Online Cinema.

Το OIFF Online Cinema είναι μία online ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα ελεύθερης πρόσβασης, όπου μικροί και μεγάλοι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές ταινίες για παιδιά και νέους.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του προσφερόμενου online περιεχομένου με ισχυρές ενέσεις σινεμά για παιδιά και νέους, ενός είδους που εισήγαγε στην Ελλάδα το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το υπηρετεί πάνω από δύο δεκαετίες.

Οι ημέρες των περιοριστικών μέτρων κατά του COVID-19 βρίσκουν όλα τα παιδιά υποχρεωτικά στα σπίτια τους, να δέχονται τον βομβαρδισμό των εικόνων της τηλεόρασης, των διαδικτυακών πλατφορμών, των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και του διαδικτύου γενικότερα. Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη που, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, γίνεται αδιέξοδη, ο ποιοτικός κινηματογράφος και η κινηματογραφική εκπαίδευση μπορούν να δώσουν διεξόδους.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, σε μια ελάχιστη συνεισφορά, συνεργάζεται με την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου και μια σειρά παραγωγών και καλλιτεχνών του κινηματογράφου,  διαμορφώνοντας ένα ποιοτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται δύο φορές τη μέρα από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook με ανοιχτή πρόσβαση στην Ελλάδα και την Κύπρο (και για τις ελληνικές ταινίες, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλο τον κόσμο).

Ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες, το OIFF Online Cinema προέβαλε ταινίες από τη Σερβία, τον Καναδά, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν ταινίες από πολλές άλλες χώρες με μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα σημερινά παιδιά και τους νέους, αλλά και ταινίες με τα όνειρα και τις διεκδικήσεις των νέων  για ένα καλύτερο αύριο.

Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, παρατηρούμε ότι καθημερινά, πολλές εκατοντάδες παιδιών και ενηλίκων παρακολουθούν τις προβολές, αφού σε κάθε σύνδεση αντιστοιχεί συνήθως μια συλλογική θέαση ταινίας, στο περιορισμένο βέβαια πλαίσιο μιας κατοικίας. Όσοι παρακολουθούν τις προβολές συγκροτούν και μια ξεχωριστή online κοινότητα, που εκφράζεται με ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη θέση μας πως ο ποιοτικός κινηματογράφος αγκαλιάζεται από τα παιδιά, τους νέους και τους γονείς, όταν δίνεται μεθοδικά, συγκροτημένα και χωρίς ασυνέχειες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προβολές κάθε πρωί στις 11 π.μ. και κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ. συντονιζόμενοι στο www.facebook.com/olympiafestival/. Η μετάδοση ξεκινάει αυτόματα, αρκεί να έχετε μπει στη σελίδα από λίγο νωρίτερα. Θα βοηθήσει να κάνετε like και follow στη σελίδα, όπως και να δηλώσετε ότι θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις. Στην κορυφή της σελίδας θα βρείτε πάντα καρφιτσωμένη την δημοσίευση για την επόμενη προβολή. Οι ταινίες δεν προβάλλονται ξανά ή σε άλλο χρόνο, ούτε μπορείτε να τις ξαναδείτε την αρχή! Δεν πρόκειται για Video On Demand. Σκεφτείτε το όπως όταν πηγαίνετε σινεμά: οι προβολές αρχίζουν συγκεκριμένη ώρα.

Το OIFF Online Cinema θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024