Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας;

Έρευνα και Ρεπορτάζ: Σταματία Παπαμάρκου Με αφορμή την απόφαση της κυβερνήσεως «Μένουμε Σπίτι», για να κρατήσουμε την εξάπλωση του ιού όσο το δυνατόν γίνεται μακριά μας, «Μείναμε Σπίτι». Η καθημερινότητα όλων μας άλλαξε, χωρίς όμως  να μπορούν όλοι να εναρμονιστούν πλήρως με την νέα τάξη πραγμάτων. Μερικές φορές αρνούμαστε να πιστέψουμε πως κάτι που μοιάζει […]

4 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Έρευνα και Ρεπορτάζ: Σταματία Παπαμάρκου

Με αφορμή την απόφαση της κυβερνήσεως «Μένουμε Σπίτι», για να κρατήσουμε την εξάπλωση του ιού όσο το δυνατόν γίνεται μακριά μας, «Μείναμε Σπίτι». Η καθημερινότητα όλων μας άλλαξε, χωρίς όμως  να μπορούν όλοι να εναρμονιστούν πλήρως με την νέα τάξη πραγμάτων. Μερικές φορές αρνούμαστε να πιστέψουμε πως κάτι που μοιάζει να είναι τόσο μακρινό βρίσκεται ήδη δίπλα μας. Ο χρόνος λοιπόν τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται σύμμαχος στο να γεννηθούν όμορφες στιγμές, ο ελεύθερος χρόνος όχι ο νεκρός χρόνος. Κάποιοι είπαν, πως ξαφνικά στερήθηκαν την ελευθερία τους, άλλοι είπαν πως έτσι θα εξελιχθούμε, γιατί θα έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας, θα τον ανακαλύψουμε… Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε αλλά και αυτές οι μέρες έδειξαν πως ο καθένας έχει δυο επιλογές, η πρώτη είναι να εκτιμήσει τις όμορφες στιγμές που μπορεί τόσο καιρό να μην ήξερε ότι υπάρχουν, να αγαπήσει και να σεβαστεί την παρέα του εαυτού του και πολλά άλλα, τα οποία ίσως τον βοηθήσουν να αναθεωρήσει και να αλλάξει ότι δεν τον κάνει χαρούμενη/ο, η δεύτερη πάλι είναι απλά να συνεχίζει να μην κάνει τίποτα, που θα μπορεί έστω και λίγο να τον κάνει καλύτερή/ο. Όλα τα παραπάνω βέβαια, θα αναλυθούν μέσα από τις δικές σας ιστορίες και το πώς διαχειρίζεστε πλέον τον χρόνο σας μέσα στο σπίτι. (Κρατώντας έπειτα από δική σας παρέμβαση, την ανωνυμία σας).

 

Α κάτοικος Αθήνας (23 χρονών άνδρας): « Ξυπνάω, στις 11:00 το πρωί, τρώω με ηρεμία το πρωινό μου και πίνω τον καφέ μου, χαζεύοντας διάφορα στο διαδίκτυο. Μέτα πηγαίνω μια βόλτα κοντά στο σπίτι μου, με τα πόδια, έπειτα επιστρέφω στο σπίτι φτιάχνω το μεσημεριανό μου και κάποιες φορές με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ μου. Το βράδυ παίζω διάφορα ομαδικά παιχνίδια με τους φίλους μου, στο διαδίκτυο ή βλέπω καμιά ταινία, άλλες φορές παραγγέλνω και φαγητό και κάπως έτσι ξεγελάω τον χρόνο. Μου λείπουν οι φίλοι μου!».

Β κάτοικος Αθήνας, (40 χρονών γυναίκα): « Ξυπνάω σχετικά νωρίς, είναι συνήθειο από τη δουλειά μου, βλέπω τα email μου πίνοντας τον καφέ μου και τρώγοντας κάποιο σνακ και κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω τους ανωτέρους στην εργασία μου. Το μεσημέρι θα μαγειρέψω και θα φάω, αν κάτι λείψει θα πάω και σούπερ μάρκετ για να το αντικαταστήσω. Μετά θα πιω ξανά το καφεδάκι μου, θα μιλήσω με τους φίλους ή θα περιποιηθώ τον εαυτό μου και το βράδυ διαβάζω διάφορα βιβλία για να με πάρει ο ύπνος. Αυτό το διάστημα διαβάζω τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι… Μου λείπουν οι δραστηριότητες, η δουλειά και οι φίλοι μου!».

Γ, Δ κάτοικοι Βοιωτίας (47 και 43 ζευγάρι): « Είμαστε παντρεμένοι εδώ και 6 χρόνια και έχουμε ένα παιδάκι στην ηλικία των δυο χρονών. Εργαζόμασταν και οι δυο, δεν είχαμε καθόλου χρόνου ούτε για το παιδί, ούτε για το σπίτι αλλά ούτε και για εμάς… Τώρα όλα αυτά τα κενά συμπληρώθηκαν, αλλά το μέλλον δεν γίνεται να μην μας φοβίζει».

Ε, κάτοικος Φθιώτιδας (19 χρονών αγόρι): « Δεν άλλαξε πολύ η καθημερινότητα μου… Ξυπνάω αργά παίζω στο διαδίκτυο με τους φίλους μου πολλές ώρες, παραγγέλνω σουβλάκια και παίζω λίγο ποδόσφαιρο μόνος μου για να ξεμουδιάσω… Μου λείπουν οι καφετέριες και οι φίλοι μου!».

Ζ, κάτοικος Φθιώτιδας (33 χρονών γυναίκα): « Ξυπνάω γύρω στις 10, τρώω κάτι και πίνω τον καφέ μου, κάνω λίγη γυμναστική με τη συνοδεία της μουσικής… Το μεσημέρι μαγειρεύει η μητέρα μου, γιατί έχω επιστρέψει στο πατρικό μου, μιλάω με τους φίλους και το αγόρι μου. Αργότερα θα διαβάσω κάποιο βιβλίο ή θα καθαρίσω το σπίτι ή κάτι που να χρειάζεται καθάρισμα τελοσπάντων… Μου λείπει το αγόρι μου, οι φίλοι, η δουλεία μου και τσακώνομαι συνεχώς με τους γονείς μου γιατί το πολύ μαζί δεν είναι πάντα ιδανικό!».

Τέλος, Η, κάτοικοι Βοιωτίας ( 25 και 30 χρονών ζευγάρι): « Μένουμε μαζί εδώ και τρία χρόνια όποτε μένουμε μαζί και τώρα, εμείς θέλουμε να σας δώσουμε προτάσεις για να κάνετε τον χρόνο σας πιο δημιουργικό, μέχρι να σταματήσει όλο αυτό που ζούμε».

  • Βγάλτε όλες τις φωτογραφίες που έχετε στα συρτάρια και τοποθετήστε τις σ΄ ένα άλμπουμ.
  • Πρωτοτυπήστε στο οικιακό καθάρισμα: Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα ακόμα και κάτω από τον καναπέ, και κατεβάστε όλα τα πράγματα από την βιβλιοθήκη πριν ξεσκονίσετε.
  • Βάλτε σε νέες βάσεις την κοινωνική σας ζωή. Σβήστε από το κινητό σας όλα τα άχρηστα τηλέφωνα.
  • Διαβάστε όλα τα βιβλία που έχετε παρατήσει στη βιβλιοθήκη σας
  • Χαρίστε στο πρόσωπό σας μια φυσική περιποίηση.
  • Βάλτε να ακούσετε παλιά cd με τραγούδια που σας φέρνουν αναμνήσεις. 
  • Μιλήστε με τον εαυτό σας και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αναλύστε, γελάστε και όλα θα πάνε καλά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ