Η σφαγή της Κλεισούρας 76 χρόνια μετά

Συμπληρώθηκαν χθες  76 χρόνια από τη σφαγή των κατοίκων της μαρτυρικής Κλεισούρας Καστοριάς που διενεργήθηκε, με ειδεχθή τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 5 Απριλίου του 1944. Οι εγκληματίες ναζί μέσα σε δύο ώρες εκτέλεσαν 280 αθώους ανθρώπους, γυναίκες, βρέφη και ανήμπορους γέροντες, με ιδιαίτερα σαδιστικό τρόπο. Ο αρχιτέκτονας του εγκλήματος, ο στυγνός και […]

6 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Συμπληρώθηκαν χθες  76 χρόνια από τη σφαγή των κατοίκων της μαρτυρικής Κλεισούρας Καστοριάς που διενεργήθηκε, με ειδεχθή τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 5 Απριλίου του 1944.

Οι εγκληματίες ναζί μέσα σε δύο ώρες εκτέλεσαν 280 αθώους ανθρώπους, γυναίκες, βρέφη και ανήμπορους γέροντες, με ιδιαίτερα σαδιστικό τρόπο. Ο αρχιτέκτονας του εγκλήματος, ο στυγνός και άτεγκτος συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς, επικεφαλής του 7ου Συντάγματος της 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των Ες Ες, υπεύθυνος για εκατόμβες νεκρών στη Δυτική Μακεδονία, οδήγησε δύο μήνες μετά τους άντρες του στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο, όπου ατιμώρητοι επανέλαβαν τα αποτρόπαια εγκλήματα.

Χαιρετισμός Δημάρχου, Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Στειρίου  κ. Γιάννη Σταθά:

«Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας- Στειρίου, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, με τιμή και συγκίνηση απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς στον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, στους συγγενείς και τους απογόνους των θυμάτων, στους κατοίκους της Κλεισούρας».

Η μνήμη παραμένει πάντα ζωντανή, ιδιαίτερα όσο τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας παραμένουν αδικαίωτα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν.

Ο Αγώνας για την Δικαίωση παραμένει πάντα ενεργός.

Οι δεσμοί ανάμεσα στην Κλεισούρα και στο Δίστομο είναι δεσμοί της κοινής τραυματικής μνήμης, της ιερής αυτής ιστορικής μνήμης, που διαμόρφωσε τις συνειδήσεις της δικής μας γενιάς, έτσι ώστε να αγωνιζόμαστε πάντα αλληλέγγυοι για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024