Κραυγή αγωνίας από τους γονείς ΑμεΑ

Απελπισμένοι είναι οι γονείς ΑμεΑ με την αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων, όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ ανέστειλε κι αυτό τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν βγει εκτός ρυθμού αφού δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν γιατί διέκοψαν τις καθημερινές […]

8 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Απελπισμένοι είναι οι γονείς ΑμεΑ με την αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων, όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ ανέστειλε κι αυτό τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν βγει εκτός ρυθμού αφού δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν γιατί διέκοψαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και τους γονείς να παλεύουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Όπως εξήγησε στα «Στερεά Νέα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Φθιώτιδας, Λεωνίδας Μίχος, θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις με την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό και θα υπάρξει υλικό για δραστηριότητες από το σπίτι, αλλά έτσι τα παιδιά δεν καλύπτονται.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό», σημείωσε ο κ. Μίχος. «Έχουμε ξεκινήσει κάποια προγράμματα, αλλά δεν είναι σε θέση οι γονείς να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Αυτά που βγήκαν τώρα, για την εξ αποστάσεως ειδική αγωγή, είναι πυροβολισμοί. Τι να κάνεις από απόσταση στον αυτισμό; Ποιος έχει τη δυνατότητα, την ικανότητα και το γνωστικό επίπεδο να ασχοληθεί;»

Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα κόστους σε κάποια υπηρεσία ή κάποιου επιδόματος, αλλά «το ζήτημα είναι ότι φεύγεις από έναν κανόνα. Είναι σα να μου έχεις πει να πάω από ένα σημείο σε ένα άλλο και ξαφνικά να μου λες να πάω από άλλον δρόμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν το παιδί έχει μάθει να τρώει στις 13:30, δεν μπορεί να φάει στις 13:20».

Αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά είναι ότι παρά του ότι μπορεί ενδεχομένως να βγουν για περπάτημα, «λείπουν όλες οι άλλες δραστηριότητες. Δεν μπορεί να αξιολογήσει το μέγεθος απόλυτα, γιατί δεν πάει στο Κέντρο. Όλοι οι γονείς το παλεύουμε. Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας το αντιμετωπίζαμε πάντα. Υπήρχε κράτος πριν ή μας ανακάλυψε ξαφνικά τώρα;»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Φθιώτιδας ανέφερε πως «στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι τόσες μέρες τα παιδιά εκεί και δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Εγώ έχω τον μηχανισμό. Θα ξεκινήσουμε να δίνουμε κάτι για το σπίτι αλλά δε λέει τίποτα. Το ότι δεν θα βγει το παιδί απ’ το σπίτι είναι το σημαντικότερο. Εμείς, που ανήκουμε στον τυπικό πληθυσμό, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Πως θα το διαχειριστεί ένα παιδί με σύνδρομο Down; Πως να του δώσεις να καταλάβει ότι μένει μέσα για το δικό του καλό; Το παιδί αυτό πήγαινε στο Κέντρο μας, στο μπόουλινγκ, έκανε ιππασία και του λείπουν αυτά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ