Ελάχιστη η κίνηση στα διόδια της Στερεάς Ελλάδας

Το φετινό Πάσχα διακρίνεται για την πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και όχι για την έξοδο προς την επαρχία. Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας Απόλυτα πειθαρχημένοι δείχνουν οι πολίτες στην πράξη αφού αντιλήφθηκαν όσα οι ειδικοί συνέστησαν, να μην υπάρξει δλδ. έξοδος προς την επαρχία για το φετινό Πάσχα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. […]

14 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Το φετινό Πάσχα διακρίνεται για την πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και όχι για την έξοδο προς την επαρχία.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Απόλυτα πειθαρχημένοι δείχνουν οι πολίτες στην πράξη αφού αντιλήφθηκαν όσα οι ειδικοί συνέστησαν, να μην υπάρξει δλδ. έξοδος προς την επαρχία για το φετινό Πάσχα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Σε όλους τους σταθμούς των διοδίων υπάρχει αστυνομία που διενεργεί ελέγχους για τους σκοπούς της μετακίνησης, με τα μέτρα να είναι αυστηρά κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Σύμφωνα με πηγές από τη «Νέα Οδό», που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία των διοδίων στη Στερεά μέχρι και τη Μαυρομαντήλα, μόλις 13.053 οχήματα έναντι 12.729 πέρασαν από τις Αφίδνες το Σαββατοκύριακο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (11-12/4), δλδ. παρατηρήθηκε μια αύξηση μόλις 324 οχημάτων.

Η μειωμένη κίνηση έχει φέρει ζημιά και στα έσοδα της εταιρείας κατά 50%, με την κυβέρνηση να μην έχει εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, υπάρχει πρόβλεψη στις συμβάσεις παραχώρησης για «γεγονότα ανωτέρας βίας και γεγονότα ευθύνης δημοσίου», όπου πιθανά να υπάρξει κάποια αποζημίωση.

Οι εργαζόμενοι έχουν προμηθευτεί με αντισηπτικό υγρό σε κάθε λωρίδα, το οποίο χρησιμοποιούν μετά από κάθε συναλλαγή με ταξιδιώτη. Ο ίδιος άλλωστε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε -κατά την τακτική ενημέρωση- αναφέρει ότι «τα γάντια μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024