Τελευταία ευκαιρία η σημερινή ημέρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Με την ολοκλήρωση των αιτήσεων, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα γίνει η κατανομή των επιδοτήσεων του 1 δισ. ευρώ που θα πιστωθούν στους […]

21 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Με την ολοκλήρωση των αιτήσεων, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα γίνει η κατανομή των επιδοτήσεων του 1 δισ. ευρώ που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των εταιρειών στο τέλος Απριλίου ή τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει σε συμμετοχή περίπου 100.000 επιχειρήσεων και σχεδιάζει νέο δεύτερο κύκλο στον οποίο θα μπορούν να μετέχουν και εποχικές επιχειρήσεις που καταγράφουν απώλειες μετά το α΄ τρίμηνο στο οποίο αναφέρεται ο πρώτος κύκλος αιτήσεων.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι ο αλγόριθμος που ακόμη δεν έχει κλειδώσει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει τους επιχειρηματίες που βάσει στοιχείων έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα. Θα ανακοινωθεί μαζί με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες των όρων διανομής του ποσού που ακόμη δεν είναι γνωστοί.

Χωρίς επιστροφή μέρος του ποσού

Με βάση την εγκριτική πράξη της Κομισιόν μπορεί το ΥΠΟΙΚ να επιλέξει να μην ζητήσει την επιστροφή ενός μέρους της εν λόγω κρατικής εγγύησης αν κριθεί πως μετά από 1 χρόνο η εταιρεία συνεχίζει να δέχεται πιέσεις λόγω της κρίσης. Η υποβολή αίτησης που ολοκληρώνεται σήμερα συνιστά αίτηση ενδιαφέροντος και η συμβασιοποίηση θα γίνει μετά την επιλογή από το ΥΠΟΙΚ και την ανακοίνωση των όρων και του ποσού της εν λόγω  προκαταβολής.

Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους. Επίσης εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους με τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Επίσης δεν θα πρέπει να είναι προβληματικές, κατά την έννοια της ΕΕ ή σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά.

Οι αιτήσεις γίνονται στην ψηφιακή πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ.  Η επιδότηση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το Κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα διότι, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και μετά η αποπληρωμή θα πραγματοποιείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.  Δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Όσες προχωρήσουν θα δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων.

Νέα μέτρα

Μαζί με το νέο κύκλο της επιστρεπτέας ξεδιπλώνονται και τα νέα μέτρα του ΥΠΟΙΚ που θα είναι πιο στοχευμένα, ώστε να καλύψουν και εταιρείες που έχουν εποχική δραστηριότητα και ανοίγουν μετά το Μάρτιο. Θα προσαρμοστεί πλέον στη φάση της εξόδου από το lockdown με εδικά μέτρα σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ήδη ο ΥΠΟΙΚ έχει εξαγγείλει τους οκτώ κλάδους στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα. Είναι ο τουρισμός (εποχικός και 12 μηνών), η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η ναυτιλία και κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

Από τα τέλη Απριλίου αναμένονται τα 10 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Ανάπτυξης: για την κάλυψη των τόκων δανείων, αλλά και για την παροχή κεφαλαίων κίνησης. Δρομολογείται και το πακέτο των 3,5-4,5 δισ. ευρώ που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου. Δηλαδή του προγράμματος SURE για τη στήριξης των θέσεων εργασίας αλλά και τα δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024