Τατόι: Πρόοδος στα έργα του πρώην βασιλικού κτήματος

0

Προχωρούν τα έργα στο τέως βασιλικό κτήμα, στο Τατόι, όπως ανακοινώθηκε έπειτα από τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στις τηλεδιασκέψεις παρουσιάστηκαν το προσχέδιο της μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας αλλά και η συνοπτική ανάλυση των τριών προηγούμενων μελετών (2002, 2012, 2014) για την αξιοποίηση του κτήματος. Τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία γίνεται η σύγκριση, αφορούν το μέγεθος των κτημάτων και αν μέσα στην έκτασή τους βρίσκεται ανάκτορο. Αξιολογείται η σημασία των μνημείων τα οποία περιλαμβάνονται στα όριά τους, ο αριθμός επισκεπτών που δέχονται ετησίως, οι δραστηριότητες που φιλοξενούν και η απόστασή τους από αστικά κέντρα. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα απεικονίζουν αναλυτικά τις  χρήσεις, οι οποίες, στη συνέχεια –σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο– θα εξεταστούν από τα αρμόδια όργανα των συναρμοδίων Υπουργείων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανάπτυξή τους  στο κτήμα Τατοΐου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση των μελετών που αφορούν το Ανάκτορο, ενώ πρόθρσε της κα Μενδώνη είναι η παράδοση του τελικού σχεδίου της μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα είναι έτοιμες οι τεχνικές εκθέσεις για τις εργασίες καθαρισμών, απολύμανσης και αποκατάστασης της στέγης και των κουφωμάτων με τοποθέτηση ικριωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την οικία Δασοφύλακα, η οποία θα λειτουργήσει ως πληροφοριακό κέντρο επισκεπτών, με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, η κα Μενδώνη ζήτησε «να αποκατασταθεί η οικία στην αρχική της μορφή και να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα εισαχθεί, εκ νέου, στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να αφαιρεθούν τα επιχρίσματα από τους εξωτερικούς τοίχους». Σωστικές εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η κα Μενδώνη σημείωσε ότι «προχωρώντας, πάντοτε, με γνώμονα την ασφάλεια των μνημείων, πρέπει να αδειάσουν τα Μαγειρεία και οι Στάβλοι από τα στοιβαγμένα κιβώτια, με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι αναθέσεις των μελετών, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι σωστικές εργασίες στα κτήρια».

Σε ό,τι αφορά το χαρτώο υλικό του αρχείου του τ. βασιλικού κτήματος Τατοΐου, η καταγραφή, αξιολόγηση, συντήρηση και ψηφιοποίησή του, θα ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση