«Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο»: Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά και νέους από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη ανακοίνωσαν την έναρξη του διαγωνισμού «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο» που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νέους, προσφέροντας μια δημιουργική διέξοδο τώρα που #μένουμεσπίτι. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να συγγράψουν κείμενο πεζής μορφής (μικρή ή μεγάλη ιστορία, εκτεταμένο διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα) στις εξής κατηγορίες: Κατηγορία 1: Συμμετέχουν παιδιά δημοτικού, που θα γράψουν μια […]

26 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη ανακοίνωσαν την έναρξη του διαγωνισμού «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο» που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νέους, προσφέροντας μια δημιουργική διέξοδο τώρα που #μένουμεσπίτι. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να συγγράψουν κείμενο πεζής μορφής (μικρή ή μεγάλη ιστορία, εκτεταμένο διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα) στις εξής κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Συμμετέχουν παιδιά δημοτικού, που θα γράψουν μια ιστορία για αυτές τις ηλικίες.
Κατηγορία 2: Συμμετέχουν έφηβοι γυμνασίου/λυκείου έως και 16 ετών, που θα γράψουν ιστορία, εκτεταμένο διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα για εφήβους.
Κατηγορία 3: Συμμετέχουν νέοι ηλικίας 17 έως και 22 ετών, που θα γράψουν νεανικό μυθιστόρημα.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες (παιδιά Δημοτικού, έφηβοι Γυμνασίου έως και 16 ετών) το έπαθλο θα είναι δέκα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για κάθε νικητή – ή για τους νικητές, αν ισοβαθμήσουν περισσότεροι στην 1η θέση. Στην τρίτη κατηγορία (νέοι 17 έως και 22 ετών), το έπαθλο θα είναι η έκδοση του βιβλίου, εφόσον ο συγγραφέας έχει συμπληρώσει το 18ο έτος. Σε περίπτωση ισοβαθμίας κειμένων, όλα τα κείμενα θα είναι προς έκδοση.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη θεματολογία ή το είδος (αστυνομικό, κοινωνικό, μυστηρίου κτλ.). Ως προς την έκταση, και ειδικά για την 3η κατηγορία (νεανικό μυθιστόρημα), το κείμενο πρέπει να είναι από 20.000 λέξεις και άνω. Στις άλλες δύο κατηγορίες δεν τίθεται περιορισμός.

Στον διαγωνισμό ενδιαφέρει η φωνή των παιδιών και των νέων, η αυθεντικότητα και η πειστικότητα στην έκφραση, στη θεματολογία, στην ανάπτυξη του κειμένου. Ζητούνται κείμενα με υπόθεση, με πλοκή και χαρακτήρες, ανάλογα με την κατηγορία. Δεν ζητούνται  κείμενα γραμμένα με σκοπό να αρέσουν σε ενήλικες, αλλά με σκοπό να αρέσουν σε παιδιά, εφήβους και νέους.

Ως προθεσμία για όλες τις κατηγορίες ορίζεται η 31η Μαΐου. Για την 3η κατηγορία κατ’ εξαίρεση, και επειδή πρόκειται για μεγάλη φόρμα, ο διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει είτε ολόκληρο έργο είτε ημιτελές, εφόσον ικανοποιούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να υποβληθούν τα 3 πρώτα κεφάλαια και β) να υποβληθεί μια εκτενής περίληψη.

Από τον διαγωνισμό αποκλείονται συλλογικές συμμετοχές, όπως και κείμενα που δεν έχουν γραφτεί σε πεζό λόγο. Αυτονόητο επίσης είναι ότι δεν κρίνονται ζωγραφιές ή εικονογραφήσεις. Ο διαγωνισμός είναι διαγωνισμός πεζογραφίας.

Οι συμμετοχές υποβάλλονται δακτυλογραφημένες σε κείμενο word ή pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kastaniotis.com, γράφοντας στο θέμα την ένδειξη «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο» και την κατηγορία (1,2 ή 3). Στην κατηγορία 1 (παιδιά Δημοτικού) η υποβολή γίνεται από τους γονείς στην περίπτωση που δεν υπάρχει προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση του παιδιού. Κάθε υποψηφιότητα πρέπει να συνοδεύεται από στοιχεία επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), αναφορά ηλικίας του διαγωνιζομένου και αναφορά σχολείου ή σχολής, εφόσον υπάρχει.

Η κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024