Αίτηση κήρυξης της Δημοτικής Κοινότητας Ανθηδώνας σε έκτακτη ανάγκη

Την κήρυξη της Δημοτικής Κοινότητας Ανθηδώνας σε έκτακτη ανάγκη ζήτησε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε, σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου, στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό. Η κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω της υψηλής στάθμης της λίμνης Υλίκης, η οποία συνδέεται με τη λίμνη της Παραλίμνης, στη […]

8 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Την κήρυξη της Δημοτικής Κοινότητας Ανθηδώνας σε έκτακτη ανάγκη ζήτησε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε, σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου, στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό. Η κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω της υψηλής στάθμης της λίμνης Υλίκης, η οποία συνδέεται με τη λίμνη της Παραλίμνης, στη δυτική όχθη της οποίας λειτουργούν οι 7 υδρογεωτρήσεις, που τροφοδοτούν με νερό τον Δήμο Χαλκιδέων. Η στάθμη της Υλίκης εκτιμάται ότι σε 10 με 15 ημέρες θα υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καλυφθούν από νερό τουλάχιστον 4 από τις 7 γεωτρήσεις του Δήμου, που βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Ανθηδώνας.

“Κύριε Περιφερειάρχη,

Η υδροδότηση της πόλης της Χαλκίδας (κατά 60%) και της Δημοτικής Ενότητας Ανθηδώνας (κατά 100%) του Δήμου Χαλκιδέων στηρίζεται στις υδρογεωτρήσεις του υδρευτικού άξονα των Ούγγρων (λεκάνη Παραλίμνης). Στην δυτική όχθη της λίμνης Παραλίμνης, η οποία είναι μια περίκλειστη από ορεινούς όγκους λίμνη, χωρίς φυσική διέξοδο στη θάλασσα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας, από το 1996, λειτουργεί επτά (7) υδρογεωτρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον υδρευτικό άξονα των Ούγγρων.

Η λίμνη της Παραλίμνης συνδέεται φυσικά με τη λίμνη της Υλίκης, η οποία λίμνη της Υλίκης τα τελευταία δύο (2) χρόνια έχει μεγάλο όγκο υδάτων και πιθανή υπερχείλισή της καταλήγει στην Παραλίμνη. Ουδέποτε, όμως μέχρι σήμερα, υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδότηση με νερό του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., με τη βοήθεια τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας όσο και της ΔΕΔΔΗΕ Θήβας, ανταπεξήλθε επιτυχώς όλων των προηγούμενων έντονων καιρικών φαινομένων. Οι έντονες βροχοπτώσεις, όμως, που έλαβαν χώρα από το Σάββατο 4 Απριλίου έως και την Τρίτη 7 Απριλίου, έχουν αυξήσει σε επικίνδυνο βαθμό την παροχή εισόδου νερού από την Υλίκη στην Παραλίμνη, καθώς τις τελευταίες τρεις (3) ημέρες παρουσιάζεται το πρωτοφανές φαινόμενο να εισέρχονται στην Παραλίμνη από την Υλίκη 9.000.000  m³/day. Συνεπώς, εκτιμάται ότι σε 10 με 15 ημέρες, η Υλίκη θα φτάσει σε στάθμη υπερχείλισης και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καλυφθούν από νερό, κατ’ ελάχιστο, οι 4 από τις 7 γεωτρήσεις μας.

Επίσης, προβλέπεται ο κατακλυσμός, από τη λίμνη, του μεγαλύτερου μέρους του τροφοδοτικού αγωγού, από το Υδραγωγείο προς τη δεξαμενή αποθήκευσης, που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Ανθηδώνας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων (4) γεωτρήσεών μας και γενικά όλου του συστήματος τροφοδότησης του Δήμου Χαλκιδέων με νερό.

Καθώς θα υποστούν αυτές οι γεωτρήσεις ανεπανόρθωτες βλάβες, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και σοβαρή, αφού το να μείνει χωρίς νερό το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Χαλκιδέων, ιδιαίτερα στις κρίσιμες υγειονομικά συγκυρίες που ζούμε, θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των δημοτών μας. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να κηρυχθεί η Δημοτική Κοινότητα Ανθηδώνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. “

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024