Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για τα μέτρα στήριξης του ιατρικού κόσμου

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας με ανακοίνωσή του την Τετάρτη 1 Απριλίου, τη μη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους γιατρούς. Κρίνει ως «απαξιωτική» τη χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης ΕΣΠΑ και παράλληλα καταθέτει τις δικές του προτάσεις. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά και την οριστική ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του […]

1 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας με ανακοίνωσή του την Τετάρτη 1 Απριλίου, τη μη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους γιατρούς. Κρίνει ως «απαξιωτική» τη χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης ΕΣΠΑ και παράλληλα καταθέτει τις δικές του προτάσεις.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά και την οριστική ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του ιατρικού κόσμου από τους συναρμόδιους Υπουργούς οφείλουμε μία τοποθέτηση ως ΙΣΦ.

Θεωρούμε:

  • Απαράδεκτη τη μη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Απαξιωτική για τους επαγγελματίες υγείας, που αυτή τη χρονική στιγμή στηρίζουν με αυταπάρνηση και ρίσκο τη Δημόσια Υγεία στη χώρα, τη χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης ΕΣΠΑ, για τον μήνα Απρίλιο.
  • Μικρή την αναγγελθείσα οικονομική ενίσχυση των Νοσοκομειακών Συναδέλφων μέσω επιδόματος το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο αν και δεν γνωρίζουμε το ύψος αυτού. Υπενθυμίζουμε ότι οι Έλληνες νοσοκομειακοί ιατροί είναι ίσως οι χειρότερα αμειβόμενοι μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αν και εργάζονται πολύ περισσότερο και υπό χειρότερες συνθήκες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Πιστεύουμε πως τα μέτρα αυτά, τα οποία δεν αντιμετωπίζουμε με διάθεση μηδενισμού, θα πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα επαρκές πλαίσιο στήριξης του Ιατρικού κλάδου.

Προτείνουμε:

  1. Την υπαγωγή στο καθεστώς στήριξης των ιατρών (και των πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων που δεν λαμβάνουν σύνταξη).
  2. Την υπαγωγή των ιατρών ως πληττόμενου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
  3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
  4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
  5. Την ΑΜΕΣΗ καταβολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων προς κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.
  6. Την αναβολή είσπραξης του clawback των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, κατά τους μήνες που θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα και κούρεμα στις αντίστοιχες απαιτήσεις.
  7. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, για όσο καιρό κρατούν τα μέτρα κατά της πανδημίας, για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της χώρας.
  8. Την άμεση μισθολογική αναβάθμιση και αποκατάσταση στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, των Νοσοκομειακών Συναδέλφων και των Συναδέλφων που υπηρετούν στα Κ.Υ της χώρας στηρίζοντας την πολύπαθη Πρωτοβάθμια Υγεία.

Τέλος ενημερώνουμε ότι ο ΙΣΦ, στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς, συμμετέχει με εθελοντές ιατρούς τόσο στη δράση του Δήμου Λαμίας για την υγειονομική κάλυψη των ρομά της πόλης, όσο και στη δράση Τηλεϊατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024