Δάνεια και όχι κορονο-ομόλογα προτείνει η Κομισιόν

Υποχωρώντας στην αδιαλλαξία Γερμανίας και Ολλανδίας για την έκδοση κορονο-ομολόγου, η Κομισιόν και η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσαν πρόταση βοήθειας μέσω δανεισμού στα κράτη που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και προκειμένου να αποτραπούν μαζικές απολύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα […]

2 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Υποχωρώντας στην αδιαλλαξία Γερμανίας και Ολλανδίας για την έκδοση κορονο-ομολόγου, η Κομισιόν και η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσαν πρόταση βοήθειας μέσω δανεισμού στα κράτη που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και προκειμένου να αποτραπούν μαζικές απολύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα πλαίσιο κατά το γερμανικό «kurzarbeit», με βάση το οποίο οι εργοδότες μειώνουν τις ώρες απασχόλησης και όχι τις θέσεις εργασίας και το κράτος θα πληρώνει τη διαφορά των μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν δαπάνες.

Για τη χρηματοδότηση αυτού του πλαισίου η Κομισιόν προσφέρεται να δανειστεί από τις αγορές 100 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και εκμεταλλευόμενη την πιστοληπτική αξιολόγησή της ΑΑΑ για φθηνότερο δανεισμό, και ακολούθως να δανείσει στις χώρες – μέλη , πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλότερο αξιόχρεο.

Με απλά λόγια η Κομισιόν προσφέρεται να δανείσει τις χώρες φθηνότερα απ’ ό,τι οι αγορές ώστε να τονωθεί η αγορά εργασίας.

Για την χρηματοδότηση των δανείων των κρατών μελών, η Κομισιόν θα δανεισθεί στις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επωφεληθούν από «χαμηλά κόστη δανεισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις, θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών μελών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Μέτρα για αγρότες, ευελιξία στα δημόσια έργα

Παράλληλα, προτείνει την αύξηση των χρηματικών προκαταβολών στους αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, όπως και να τους δώσει περισσότερο χρόνο να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για στήριξη καθώς και περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των απαιτήσεων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εξαιρετική ευελιξία στη χρήση του ταμείου της για τη ναυτιλία και την αλιεία, ώστε να στηρίξει τους ψαράδες σε περιπτώσεις προσωρινής διακοπής της αλιείας.

Στο έγγραφο που ανακοινώθηκε σήμερα, αναφέρεται επίσης ότι η Κομισιόν θα προτείνει την άρση κάθε απαιτούμενης συγχρηματοδότησης από τις χώρες για την απορρόφηση από αυτές ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή υποδομών, όπως αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και εγκαταστάσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, με τα έργα αυτά να πληρώνονται πλήρως από την ΕΕ.

Χρήματα θα μπορούν, επίσης, να μεταφερθούν μεταξύ των περιφερειών, σημειώνει το έγγραφο.

Για σχέδιο τύπου Μάρσαλ κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν

Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να πάρει την μορφή ενός Σχεδίου Μάρσαλ για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση αυτή θα χρειασθεί ταχείες απαντήσεις. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο γνωστό ως MFF είναι το ισχυρότερο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε τι MFF κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης… Πολλοί μιλούν αυτήν την στιγμή για κάτι που αυτό το ονομάζει Σχέδιο Μάρσαλ. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το Σχέδιο Μάρσαλ που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ευρωπαϊκούς λαούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις των χωρών μελών για να διασώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πρόταση θα παρουσιασθεί στις 7 Απριλίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνέλθουν σε τηλεδιάσκεψη.

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα σενάρια που διέρρευσαν χθες μέσω Reuters, ενόψει του έκτακτου Eurogroup.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους ήταν πάντα μία κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, αλλά η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και έξι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει «ένα κοινό μέσο χρέους που θα εκδίδεται από έναν ευρωπαϊκό θεσμό» για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι σημερινές δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν έρχονται σε συνέχεια άρθρου της στην La Reppublica, με τίτλο «Συγνώμη, τώρα η Ε.Ε. είναι μαζί σας».

Πηγή: efsyn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ