Λάρισα: Πιστοποιημένες μάσκες με ελληνική σφραγίδα

Στις 28 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία δύο γραμμών αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών. Δύο Λαρισαίοι επιχειρηματίες σκοπεύουν να καλύψουν την επάρκεια μασκών σε όλη την επικράτεια έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Η επιχειρηματική ιστορία ξεκινάει 40 περίπου ημέρες πριν, σε μία δημοπρασία στην Κίνα. Εκεί ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο μηχανολογικού […]

24 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Στις 28 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία δύο γραμμών αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών. Δύο Λαρισαίοι επιχειρηματίες σκοπεύουν να καλύψουν την επάρκεια μασκών σε όλη την επικράτεια έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Η επιχειρηματική ιστορία ξεκινάει 40 περίπου ημέρες πριν, σε μία δημοπρασία στην Κίνα. Εκεί ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο μηχανολογικού εξοπλισμού είχε έτοιμες τρεις ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών. Πρόκειται για μηχανήματα που παράγουν μάσκες που προσφέρουν σε αυτόν που τις φοράει προστασία μέχρι και 95%. Σήμερα, οι απλές χάρτινες μάσκες μιας χρήσης που φοράμε (αν τις βρούμε) προσφέρουν προστασία 20%.

Την περίοδο εκείνη, η ιστορία του κορωνοϊού, είχε ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως κανένας δεν μπορούσε να διαβλέψει το παγκόσμιο εύρος και τη χρονική διάρκεια του προβλήματος. Στην παγκόσμια ηλεκτρονική δημοπρασία εκείνης της μέρας, έγινε στα γρήγορα ένα χτύπημα από μια άγνωστη εταιρεία που βρισκόταν στη Λάρισα, κατοχυρώνοντας τις δύο από τις τρεις γραμμές παραγωγής. Η τρίτη πουλήθηκε κάπου στην Απω Ανατολή.

Αγοραστές ήταν δύο επιχειρηματίες από τον θεσσαλικό κάμπο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης και ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου Γιάννης Τσερέπας. Οι δύο τους είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν για να στήσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής υγειονομικών μασκών, πριν καν εμφανιστεί κρούσμα του ιού στην Ελλάδα. Ο κ. Νταβέλης ως πρόεδρος του Ομίλου Animus (το πασίγνωστο κέντρο αποκατάστασης, την πολυκλινική «Κυανούς Σταυρός» και πολυιατρεία), κατάλαβε την πελώρια ζήτηση για μάσκες που ερχόταν, όταν όλοι οι υπόλοιποι χαζεύαμε στην τηλεόραση κάτι αλλόκοτο που γινόταν στην Κίνα με κάποιον άγνωστο ιό που έμοιαζε με γρίπη. Ο κ. Τσερέπας, ιδιοκτήτης της πασίγνωστης Lariplast, ήξερε από μηχανήματα και οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής. Εβαλαν από 1,5 εκατομμύριο και άρχισαν να ψάχνουν.

Μόλις μία βδομάδα μετά τη δημοπρασία και ενώ τα μηχανήματα πακεταρίζονταν για το μακρύ ταξίδι τους από τη Σανγκάη στη Λάρισα, μία μεγάλη γερμανική εταιρεία προσέγγισε τους δύο συνέταιρους και τους πρόσφερε διπλάσια τιμή απ’ αυτήν που είχαν πληρώσει οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες, για να πάρει αυτή τις δυο γραμμές παραγωγής.

Αν και προσέφεραν δύο εκατομμύρια περισσότερα οι δυο συνέταιροι δεν συζήτησαν καν την πρόταση. Παράλληλα αντί να φορτώσουν τις γραμμές παραγωγής σε πλοίο (με ναύλο λιγότερο από 5.000 ευρώ), πλήρωσαν τα δεκαπλάσια για μια πτήση cargo από την εξειδικευμένη Golden Cargo. Το πλοίο θα χρειαζόταν έναν μήνα στη θάλασσα, χώρια τις υπόλοιπες καθυστερήσεις. Τα μηχανήματα έφτασαν στο «Ελ.Βενιζέλος» τη Δευτέρα 21 Απριλίου, ενώ σήμερα αναμένεται να αφιχθούν στη Λάρισα.

Οι δύο αυτοματοποιημένες γραμμές θα παράγουν 300.000 πιστοποιημένες μάσκες την ημέρα, όλες τύπου 2 και 3, δηλαδή χειρουργικές με προστασία 90%-95%. Όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα φαίνεται να έχουν διευθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ και από τις αρχές Μαΐου η χώρα θα έχει πλήρη επάρκεια σε μάσκες, τόσο για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της, όσο και για τον γενικό πληθυσμό της. Η πρώτη ύλη θα έρχεται από τα Πλαστικά Θράκης.

Επιπλέον, θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, καθώς η επάρκεια του προϊόντος θα ρίξει την τιμή του. Σήμερα οι κινέζικες μάσκες μιας χρήσης που πουλιούνται δύο και τρία ευρώ το κομμάτι στα φαρμακεία είναι χαμηλότατης ποιότητας, ελάχιστου κόστους, δίχως πιστοποίηση και μάλλον επικίνδυνες. Οι δύο Λαρισαίοι έχουν σκοπό πρώτα να καλύψουν τις εθνικές ανάγκες και μετά να διαθέσουν το υπόλοιπο προϊόν τους σε άλλες αγορές, αν και ήδη η ζήτηση από το εξωτερικό είναι τεράστια. Πριν καν στηθεί το εργοστάσιο, έχουν κατακλυστεί με παραγγελίες από Αμερική, Ελβετία και Γερμανία.

Πηγή: Protagon.gr

Φωτογραφία: tinealarissa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024