Τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις εν μέσω κορωνοϊού

Εντός του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την αργοπορία καταβολής τους να οφείλεται στην μειωμένη δραστηριότητα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας λόγω κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά προσμετρούνται από την 1η Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα δοθούν […]

22 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Εντός του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την αργοπορία καταβολής τους να οφείλεται στην μειωμένη δραστηριότητα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας λόγω κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά προσμετρούνται από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα δοθούν με μια αργοπορία, αφού ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων τελούν υπό άδειες ειδικού σκοπού. Το υπουργείο βαδίζει στην έκδοση όλων των απαραίτητων εγκυκλίων και αποφάσεων και σταδιακά στην αποτίμηση του συνόλου των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και επικουρικών για όσους είχαν το 2016 άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων που εκτείνονται στα 206 ευρώ τον μήνα με αναδρομικά που υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ θα απευθύνονται σε 288.000 συνταξιούχους από 21 Ταμεία. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στις επικουρικές που ελαττώθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 προστέθηκε στην εγκύκλιο για την εκ νέου αποτίμηση στο ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν τη μείωση.

Ο επαναϋπολογισμός σχετίζεται με επικουρικές και κύριες συντάξεις όπου το σύνολο τους ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ τον Μάιο του 2016 ενώ από τον Ιούνιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου μειώθηκαν έως και 55%. Σύμφωνα με την απόφαση 1890 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι εν λόγω περικοπές θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές τον Οκτώβριο του 2019 διότι δεν βασίστηκαν σε μελέτη και ότι αποφασίστηκαν βάσει του συνόλου των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ, χωρίς να διαχωρίσουν κύριες από επικουρικές.

Η ακύρωση των περικοπών εντάχθηκε στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση για το Ασφαλιστικό) και η κυβέρνηση ξαναφέρνει τις επικουρικές στο ίδιο ποσό πριν από τις περικοπές, με αναδρομικά αυξήσεων από τον Οκτώβριο του 2019. Οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις από 23% μέχρι και 48%.

Για τις κύριες συντάξεις η μέση τιμή στη μηνιαία αύξηση ανέρχεται στα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν ολοκληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αμοιβές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Η αύξηση αρχίζει από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και ανέρχεται έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν και παλιούς αλλά και νέους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Τα μεγαλύτερα ποσά τον μήνα θα καταβληθούν στους νέους συνταξιούχους, που αποχώρησαν μετά τις 13 Μαΐου με 35 έως 40 έτη ασφάλισης. Οι παλαιοί συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης θα λάβουν λιγότερα, δεδομένου ότι οι αυξήσεις που δικαιούνται θα τους καταβληθούν σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024