Θετικό πρόσημο στις εισπράξεις φόρων του Μαρτίου

Απροσδόκητα καλά κινήθηκαν οι εισπράξεις φόρων του Μαρτίου, παρά την έκρυθμη κατάσταση λόγω έλλειψης τζίρου και της αναστολής πληρωμών εξ’ αιτίας του κορονοϊού. «Όταν σε άλλες χώρες άδειαζαν τα σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες πλήρωναν τους φόρους τους» παρατηρούν οικονομικές πηγές. Την πρώτη μέρα του Απριλίου, τα πρώτα στοιχεία εισπράξεων για το μήνα […]

2 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Απροσδόκητα καλά κινήθηκαν οι εισπράξεις φόρων του Μαρτίου, παρά την έκρυθμη κατάσταση λόγω έλλειψης τζίρου και της αναστολής πληρωμών εξ’ αιτίας του κορονοϊού. «Όταν σε άλλες χώρες άδειαζαν τα σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες πλήρωναν τους φόρους τους» παρατηρούν οικονομικές πηγές. Την πρώτη μέρα του Απριλίου, τα πρώτα στοιχεία εισπράξεων για το μήνα Μάρτιο κατέδειξαν την υπευθυνότητα των Ελλήνων πολιτών αλλά και κλίμα ηρεμίας στην αγορά.

Στο υπουργείο οικονομικών οι φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας και αδυναμίας πληρωμής των φόρων εξ αιτίας της κλειστής αγοράς, του κορονοϊού και της καραντίνας εντός και εκτός των συνόρων ήταν  εμφανείς αλλά διαψεύστηκαν ευχάριστα. Και ήταν αυτές ένας λόγος που η κυβέρνηση υπαναχώρησε ή μετέθεσε χρονικά για τον Απρίλιο, ελαφρύνσεις και μέτρα που δρομολογούσε ή είχε ανακοινώσει για τον Μάρτιο.

Αν τα θετικά στοιχεία του Μαρτίου παρουσιαστούν και για τον μήνα Απρίλιο επιβεβαιωθούν, η χώρα όχι μόνο θα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία με την υπευθυνότητα και ανθεκτικότητα της αλλά δώσει και στην κυβέρνηση την δυνατότητα να επεκτείνει και άλλο τα μέτρα στήριξης με την προσθήκη νέων ΚΑΔ και επιχειρήσεις δικαιούχων.

«Σήμερα ή αύριο το αργότερο η κυβέρνηση καταθέσει και νέο -συμπληρωματικό-προϋπολογισμό, αυξάνοντας για φέτος κατά 5 δισ. ευρώ το αποθεματικό και τις κρατικές δαπάνες, για τον κορωνοϊό. Ξεπερνά ήδη το 2,5% του ΑΕΠ και τον μέσο όρο δαπανών στην ΕΕ.»

Οι φόροι είναι αναγκαίοι αλλά δεν επαρκούν  για να καλύψουν τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό. Ωστόσο γίνονται συζητήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, από ένα συνονθύλευμα  μέτρων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024