Τη στήριξη των αγροτών της περιφέρειας ζητά η Κατερίνα Μπατζελή

«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους αγρότες της, τον κλάδο των τροφίμων της με άμεσες λύσεις χωρίς λαϊκισμούς και αποκλεισμούς», καλεί την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή. Η κ. Μπατζελή σημειώνει «να μην περιμένει να ξεφύγει η κατάσταση και μετά να κάνει τον […]

8 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους αγρότες της, τον κλάδο των τροφίμων της με άμεσες λύσεις χωρίς λαϊκισμούς και αποκλεισμούς», καλεί την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή.

Η κ. Μπατζελή σημειώνει «να μην περιμένει να ξεφύγει η κατάσταση και μετά να κάνει τον «πυροσβέστη»… ή τον «Πόντιο Πιλάτο» όπως κάνει με τους πρόσφυγες και την Κωπαΐδα!»

Αναλυτικότερα, στη δήλωσή της τονίζει ότι «θα είναι υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες εκείνοι που δεν στηρίζουν από τώρα τους αγρότες που βρίσκονται σε καλλιεργητική περίοδο ,που αν χαθεί αυτή χαθήκαμε και εμείς. Δεν θα υπάρχει «γείτονας» να μας βοηθήσει στέλνοντας τρόφιμα και αν αυτό το κάνει θα το ακριβοπληρώσουμε. Ο κίνδυνος στον  διατροφικό μας τομέα και την αγροτική παραγωγή μας δεν είναι μακριά εάν εμείς μείνουμε σπίτι αλλά η γεωργία μας μένει απομονωνόμενη και αποξενωμένη».

Στα πλαίσια αυτά είναι σκόπιμο η Περιφέρεια λόγω και της υγειονομικής κρίσης να συστήσει :

– «Ειδικό Πρόγραμμα στήριξης του Αγροδιατροφικού της Τομέα»                           και  

– «Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Διαχείριση κρίσεων του Αγροτοδιατροφικού τομέα» που θα παρακολουθεί και θα γνωμοδοτεί για τις πολιτικές που θα αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός από κρίσεις αγορών και κλιματικής αλλαγής.

Η ΠΣΤΕ θα έχει σημαντικά προβλήματα σε βασικές παραγωγές της όπως της βρώσιμης ελιάς, ελαιολάδου, μελισσουργίας, αμπελουργίας, κτηνοτροφίας, βαμβακολλιέργειας, οπωροκηπευτικών, αλιείας, παραγωγών πωλητών σε λαϊκές αλλά και των ίδιων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των ομάδων παραγωγών. Κι αυτό διότι οι τομείς αυτοί αφενός δεν καλύπτονται από τα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης σε αντίθεση με τις εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις των προϊόντων  αυτών και αφετέρου διότι βρίσκονται στην καρδιά της καλλιεργητικής και εμπορικής τους περιόδου αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα που θα κρίνουν και τη επόμενη μέρα τους.

Η Περιφέρεια ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής και εμπορίας της πρέπει να προβεί στην λήψη έκτακτων μέτρων ,σε μέτρα πολιτικής στήριξης των παραγωγών της την επόμενη μέρα αλλά και διεκδικήσεων για αλλαγές στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές. Να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές και συνεργασίες μεταξύ όλων των παραγωγικών κλάδων, της κοινωνίας, των μηχανισμών της αγοράς και των θεσμών.

Ειδικότερα ,

Ως παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά» προτείνουμε:

Πρώτον: Η ΠΣΤΕ σε συνεργασία με τους Δήμους ,όπως άλλωστε προκύπτει και από την κατανομή των αρμοδιοτήτων να προβεί στις άμεσες ειδικές παρεμβάσεις ,για τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών με την κατάρτιση προγράμματος εκτάκτου ανάγκης διάθεσης προϊόντων :

– Με αλυσίδες τροφίμων για την αγορά των οπωροκηπευτικών και άλλων προϊόντων αλλά και την δυνατότητα δημιουργίας χώρου πώλησης κηπευτικών κατευθείαν από τους παραγωγούς (συνέργεια SUPER MARKET και ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ)

– Με μικρά παντοπωλεία και τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων.

– Με επισιτιστικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την τροφοδοσία ευπαθών ομάδων, γηροκομείων ,ορφανοτροφείων, εκκλησιών, των οικονομικά αδυνάτων και εκείνων που με την συνέχιση της κρίσης  δηλώνουν ανήμποροι για την αγορά  των βασικών τροφίμων με την βοήθεια των δομών ΤΕΒΑ και των Δήμων.

– Συνεννόηση με τις επιχειρήσεις της ΠΣΤΕ που έχουν γεύματα προσωπικού, να προμηθευτούν προϊόντα και από την περιοχή τους.

Δεύτερον: Μέτρα και πολιτικές στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους σε συνδυασμό με οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης των αγροτών με  φορολογικές απαλλαγές ,μείωσης του ΦΠΑ και πάγωμα ασφαλιστικών  εισφορών των αγροτών. Από πλευράς ΠΣΤΕ:

  1. Αναστολή πληρωμών ρεύματος σε ΤΟΕΒ και την σύνταξη έκθεσης την οποία και θα καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ και στους αρμόδιους φορείς, ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή στους παραγωγούς των κοινοτικών και εθνικών ενισχύσεων.
  2. Απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη για τους παραγωγούς που επλήγησαν και μάλιστα από πλημμύρες, όπως αυτές στην Κωπαΐδα.
  3. Περιορισμός ή και κατάργηση των εισαγωγών αμνοεριφίων τουλάχιστον για το επόμενο 6μηνο.
  4. Ενίσχυση του προγράμματος εξισωτικών αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους και διεύρυνσης των δικαιούχων ως μέτρου εκτάκτου ανάγκης.
  5. Ειδικό πρόγραμμα πρόσληψης εποχικών εργατών, αγροεργατών προς κάλυψη του δυναμικού που ερχόταν κυρίως από Βαλκανικές χώρες, το κόστους του οποίου μπορεί να καλυφθεί από εθνικά και περιφερειακά προγράμματα.
  6. Στήριξη των παραγωγών και επιχειρήσεων-συνεταιριστικών και ιδιωτικών-για τα αποθέματα τους τα οποία μπορεί να αυξηθούν λόγω κρίσης αγοράς.
  7. Κάλυψη του ενεργειακού κόστους ,των ασφαλιστικών εισφορών σε εντατικοποιημένες μονάδες παραγωγής όπως θερμοκηπίων κηπευτικών και στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας τους.
  8. Εγγυοδοτικά κεφάλαια για την στήριξη των αγροτών στην παραγωγική περίοδο με συμφωνία Περιφέρειας και χρηματοδοτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τρίτον: Η ΠΣΤΕ έχοντας και την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της στην τοπική, περιφερειακή οικονομία και κοινωνία ,πρέπει πλέον να προχωρήσει σε σχεδιασμό και επενδύσεις που θα οργανώσουν τους παραγωγούς και τον διατροφικό της τομέα  με την συγκέντρωση της παραγωγής τους και την συλλογική διάθεση της.

  1. Την χωροθέτηση και δημιουργία Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδας, με όλες τις αναγκαίες υποδομές συντήρησης, τυποποίησης και προώθησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

2.Την ένταξη στο ΕΣΠΑ ΠΕΠ κέντρου καινοτομίας αγροδιατροφικού κλάδου στον οποίον θα διασφαλίζονται οι συνέργειες των κλάδων θεσμικά.

  1. Συγκρότηση Περιφερειακού Χρηματοδοτικού Μέσου (ΠΧΜ) σε συνεργασία και στο πρότυπο της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024