Τους Σταθμούς Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αναλαμβάνουν οι SIEMENS – TEPNA

Η ένωση εταιρειών SIEMENS -TEPNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναλαμβάνει το έργο κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, σύμφωνα με τη θυγατρική του ΑΔΜΕ, Αριάδνη Interconnection. Το τίμημα της σύμβασης, διάρκειας 36 μηνών, διαμορφώθηκε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ (358,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των Σταθμών και τα 11,4 εκατ. […]

1 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Η ένωση εταιρειών SIEMENS -TEPNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναλαμβάνει το έργο κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, σύμφωνα με τη θυγατρική του ΑΔΜΕ, Αριάδνη Interconnection.

Το τίμημα της σύμβασης, διάρκειας 36 μηνών, διαμορφώθηκε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ (358,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των Σταθμών και τα 11,4 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή τους), ενώ πρόκειται να υπογραφεί μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Κρήτης – Αττικής ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 2019. Την 1η Νοεμβρίου 2019 υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές από τις κοινοπραξίες GENARI – MYTILINEOS και SIEMENS – TEΡNA. Η τεχνική αξιολόγηση, όπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου 2020 κρίνοντας ως αποδεκτή την προσφορά της κοινοπραξίας SIEMENS – TEΡNA, αφού συνυπολογίστηκαν όλες οι επιμέρους παράμετροι της διασύνδεσης.

Ο πρόεδρος της «Αριάδνη Interconnection» και πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Σε πείσμα της κρίσης που διανύουμε, η διαγωνιστική διαδικασία για το ιστορικό έργο ύψους 1 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις την έγκαιρη υλοποίησή του, ώστε το 2023 η Κρήτη να ηλεκτροδοτείται με ασφάλεια και αξιοπιστία από το ηπειρωτικό σύστημα. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής για όλους τους καταναλωτές της χώρας, μέσω της μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του αιολικού και φωτοβολταϊκού δυναμικού του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: Newmoney

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2023