Νησί  ανεξάρτητο  διοικητικά  η μόνη  λύση για ανάπτυξη

Στην δύσκολη μεταβατική  περίοδο  που  διανύουμε  ώστε  να μεταβούμε  σκαλί, σκαλί  στην κανονικότητα  στην μετά  Κορωνοϊού  εποχή  σίγουρα  ο Νομός  της  Εύβοιας  θα  είναι ο μεγάλος  χαμένος, σε έναν  Νομό  όπου  την μόνη πρωτιά  που  μπορεί  να κατακτήσει  με  το σπαθί  του είναι  η  πρωτιά  στην ανεργία. Η  Εύβοια  μόνο στον χάρτη  είναι νησί και […]

15 Μαΐου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στην δύσκολη μεταβατική  περίοδο  που  διανύουμε  ώστε  να μεταβούμε  σκαλί, σκαλί  στην κανονικότητα  στην μετά  Κορωνοϊού  εποχή  σίγουρα  ο Νομός  της  Εύβοιας  θα  είναι ο μεγάλος  χαμένος, σε έναν  Νομό  όπου  την μόνη πρωτιά  που  μπορεί  να κατακτήσει  με  το σπαθί  του είναι  η  πρωτιά  στην ανεργία.

Η  Εύβοια  μόνο στον χάρτη  είναι νησί και μάλιστα  το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά  την Κρήτη , διοικητικά όμως  πάντα βαδίζει  ως  Νομός  ταυτισμένος  με την Στερεά, τώρα μάλιστα  η  διοίκηση  της  Εύβοιας  είναι δυσκολότερη  διότι  η καρδιά είναι η Λαμία του διοικητικού τομέα. Αν όλοι μαζί οι φορείς Δήμαρχοι, Βουλευτές  δεν  πραγματοποιήσουν  αγώνα ώστε να καταφέρουν  την σωτήρια  διοικητική διάσπαση  , το φιλί της ζωής στην ανάπτυξη  και η μείωση  της  ανεργίας  θα  είναι μόνο  αν η Εύβοια  γίνει και επίσημα Νησί.

Το νησί του νησιού  μας όπως θα χαρακτήριζα την Σκύρο  μπορεί να έχει μια σχέση  αλληλεξάρτησης   και  συνεργασίας  ακόμα και αν η Εύβοια  χωριζόταν  διοικητικά  και  γιατί όχι  θα μπορούσαν  ακόμα και διοικητικά να συνυπάρξουν  με αρμονία  διότι  ο σκοπός  είναι κοινός η ανάπτυξη  μέσα  από τον τουρισμό , οι επενδύσεις  που θα φέρουν ευημερία  και  ανάπτυξη.

Με την αξιοποίηση  των λιμανιών  της, με πλάνο ξεκάθαρο ως νησί  που επιδιώκει  την ανάπτυξη μέσα  από τον  τουρισμό  και τις επενδύσεις, σίγουρα θα είχε κερδίσει πολλά περισσότερα  από τώρα που είναι ο ξεχασμένος συγγενής  της  Ελλάδας.

Όλοι μαζί  ενωμένοι οι φορείς,  αν  κάνουν αγώνα ίσως πετύχουμε  το φιλί  της ζωής που  δεν είναι άλλο  από τον διοικητικό  διαχωρισμό  και την  επίσημη  πλέον νέα αρχή  ως  πραγματικό νησί  με μια διαφορετική κρατική στήριξη  με  διαφορετικό πλάνο  και στόχο.

Αν δώσουμε  βαρύτητα  στην αξιοποίηση  των λιμανιών  με εμπορικό  και τουριστικό  χαρακτήρα, αν αναδείξουμε  την φυσική ομορφιά  που δεν έχει να ζηλέψει  τίποτα από τα λεγόμενα κοσμοπολίτικα  νησιά, αρά ίσως  να έχουμε και ομορφότερο  τόπο από τα νησιά αυτά,  που μπορεί συνδυάσει καλοκαιρινό  και χειμερινό  τουρισμό   λόγω  της μορφολογίας  της .

Με διεκδικήσεις των  φορέων  για έργα  πνοής όπως  ένα αεροδρόμιο , όπου  θα μπορούν ευκολότερα  να έρθουν  τουρίστες  από όλο τον κόσμο. Πρέπει να  επενδύσουμε  και στην  σωστή διαφήμιση  του τόπου μας  στο εξωτερικό, ίσως  εκεί  επένδυσαν τα σημερινά κοσμοπολίτικα  νησιά  που έχουν γίνει πόλος έλξης  από όλο τον κόσμο. Να αξιοποιήσουμε  τον θρησκευτικό  τουρισμό  να αναδείξουμε  την ιστορία του τόπου.

Αν  οι φορείς  από την μια άκρη ως  την άλλη  της Εύβοιας ενωθούν, πιστέψουν στο ότι η μόνη λύση  είναι να διαχωριστεί  διοικητικά  η Εύβοια, αν οι Βουλευτές  όλων των κομμάτων  καταλάβουν την σημαντικότητα μιας τέτοιας απόφασης, ίσως καταφέρουμε  να αναστήσουμε  τον ομορφότερο τόπο που χρόνια τώρα τον κρατάμε στο μπουντρούμι  της αφάνειας  αλυσοδεμένο από  συμφέροντα ή με  την αλυσίδα  της αδιαφορίας, που θα αφανίσει  κάθε ελπίδα  για μελλοντική ανάπτυξη ,ευημερία  και  δεν θα βγάλει  στο  φως  την  ελπίδα.

Αν καταλάβουμε το αυτονόητο  ότι ως Νησί αυτόνομο  διοικητικά  έχει μόνο να κερδίσει ο τόπος αυτός, και να διεκδικήσει  μερίδιο κρατικής στήριξης, να γίνει μεγαλύτερων ποσών πλέον απορρόφηση   οικονομικών  πόρων αλλά  και  νέο πλάνο με στόχους με όραμα  , με υποδομές, μπορούν όλοι οι φορείς με ομόνοια με συνεργασία  να επενδύσουν και στο κομμάτι των υποδομών, με αρτιότερα  τεχνικά έργα, με διεκδίκηση έργων πνοής αλλά  και  έργων ουσίας.

Δύσκολο  κομμάτι  οι αλλαγές  στην πατρίδα μας, δύσκολο κομμάτι βέβαια ο διοικητικός  διαχωρισμός  της  Εύβοιας,  αλλά  αν καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι αυτό αν αγωνιστούν όλοι  για μια λύση που θα φέρει ευημερία και ανάπτυξη  αν γίνουν βέβαια σωστοί χειρισμοί, τεθούν στόχοι  τα προνόμια θα είναι μεγάλα για μια νέα μετάβαση  απο τον τόπο της ανεργίας και της κρατικής εγκατάλειψης  σε  έναν τόπο  πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο , που θα ανθίσει  η μαραμένη  τριανταφυλλιά   της ελπίδας   διότι αλλιώς θα σαπίσει  όλος ο κορμός.

Η μετά Κορωνοϊού  εποχή  στην Εύβοια  θα έχει  αφήσει  τις  μεγαλύτερες οικονομικές  απώλειες, αν στην σκακιέρα του πλάνου μελλοντικής ανάπτυξης  δεν τεθούν σημαντικά θέματα στρατηγικής  όπως  η αξιοποίηση  όλων των παραγόντων που θα οδηγήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης  τότε η ύφεση  θα βουλιάξει  τον τόπο μας  στην λάσπη, θα τον κολλήσει  εκεί.

Ας  καταλάβουμε το αυτονόητο η γεωγραφική θέση  της Εύβοιας με  την σωστή υλοποίηση σχεδίου   μπορεί  να  την βγάλει από  την λάσπη της ύφεσης. Πρέπει να   γίνει το αυτονόητο να γίνουμε και στην πράξη το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας , με ομόνοια με συνεργασία  όλων θα ξεκολλήσουμε  από τον βούρκο  της παραμέλησης   και θα μπούμε σε τροχιά ευημερίας και ανάπτυξης.

ΜΠ.  ΓΚΑΡΟΥΤΣΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΕΡΓΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024