Συμεών: «Ανατέλλει μια νέα περίοδος με πάρα πολλές δυσκολίες» (φωτογραφίες, βίντεο)

0

Την Ακολουθία του Αγιασμού στον Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, τέλεσε την Τρίτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω κορωνοϊού, επαναλειτουργούν όλα τα Ενοριακά Κέντρα Αγάπης στη Λαμία, τα οποία θα επισκεφθεί τις προσεχείς μέρες.

Η Ακολουθία τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού στην Λαμία, τηρουμένων όλων των προβλεπομένων μέτρων υγιεινής και προστασίας, ενώ παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητρόπλης, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης.

Στην ομιλία του προς τους παρευρισκομένους ανέφερε: «Αγαπητοί μου Πατέρες, αγαπητοί μου αδελφοί, ευλογημένες διακόνισσες της αγάπης,  σήμερα (σ.σ. Τρίτη) τελούμε εδώ τον αγιασμό για την επαναλειτουργία με τον παραδοσιακό τρόπο της αγάπης,  τόσο του Κέντρου αγάπης εδώ του Ιερού Μητροπολιτικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μητροπόλεως μας,  όσο και των υπόλοιπων Κέντρων αγάπης,  τα οποία λειτουργούν στην Ιερά Μητρόπολη μας, για να ανακουφίζουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας, για να προσφέρουν μία βοήθεια, ένα χάδι, ένα πιάτο φαγητό, μία έκφραση μικρή συμβολική, αλλά ουσιαστική της αγάπης.

Για πολλές ημέρες,  40 περίπου ημέρες το φαγητό δεν το ετοιμάσατε εσείς, όχι γιατί δεν το θέλατε,  ίσα-ίσα η καρδιά σας, η ψυχή σας ήτανε παντού, σε κάθε χώρο διακονίας αλλά και μέσα στα άδεια καθίσματα των Εκκλησιών πιστέψατε με, που εβίωσα αυτή την εμπειρία την πολύ δύσκολη,  να λειτουργείς και να ομιλείς μέσα σε άδειες Εκκλησίες, σε άδεια καθίσματα,  όμως τα μάτια σας, τα πρόσωπά σας, οι καρδιές σας ήταν παρούσες και ένιωθα να ακούω το «Κύριε ελέησον»,  το Αμήν το δικό σας «Αμήν»,  το δικό σας «Κύριε ελέησον», τη δική σας προσευχή μέσα στο Ναό του Θεού,  το ίδιο και στη διακονία της αγάπης των πτωχών αδελφών, που Ιερά Μητρόπολη μας φυσικά βρήκε τρόπο, παρά τη δυσκολία, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά τις άλλες δυσκολίες που υπήρχαν και έτσι δεν έμεινε κανένας αδερφός μας, όλη αυτή την περίοδο χωρίς τα αναγκαία.

Ψάξαμε βρήκαμε τρόπο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας άνθρωποι μας που βοήθησαν και τους ευχαριστώ σήμερα (σ.σ. Τρίτη) και με αυτή την ευκαιρία τόσο τον κ. Γιαννίτση που ανέλαβε την παρασκευή του φαγητού , όσο και τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Σπανό,  ο οποίος μας βοήθησε σε θέματα διαδικαστικά και διεκπεραίωσης αυτής της διαδικασίας και διακονίας. Πάνω από όλα ευχαριστώ τους Ιερείς μας,  ευχαριστώ τους συνεργάτες, τόσο στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού,  όσο και στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο και στα υπόλοιπα 42 Ενοριακά Φιλόπτωχα ταμεία,  όσο και σε όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες και κυρίως εσάς .

Ήθελα σήμερα (σ.σ. Τρίτη) να σας ευλογήσω μέσα από την καρδιά μου,  η πρώτη ουσιαστικά αγιαστική πράξη μετά από πολύ καιρό να είναι για σας αφιερωμένη. Σε σας γιατί  το αξίζετε,  γιατί εγκαταλείπετε τα σπίτια σας,  αφήνετε τα δικά σας θέματα και έρχεστε και πάλι  εδώ,  για να δώσετε τον εαυτό σας. Φιλώ τα ευλογημένα χέρια σας, γιατί αυτά τα χέρια που δίνουν χαρά και ανάπαυση στον πτωχό, είναι αγιασμένα χέρια. Είναι ίδια χέρια με αυτά που λένε το «Ειρήνη πάσι», με αυτά που ευλογούν.

Μεταφέρετε με την αγάπη σας, την ευλογία σε κάθε άνθρωπο, δίνετε ελπίδα, δίνετε παρηγοριά, συμβάλλετε στην κοινωνική ειρήνη, στην κοινωνική συνοχή και στην σταυρική πορεία της ανθρωπότητος προς την Ανάστασή της.

Σας ευλογώ μέσα από την καρδιά μου και πάλι, σας πολύ ευχαριστώ. Θέλω να έχετε δύναμη κουράγιο, να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερο κέφι, με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση, είναι αγία αυτή η διακονία και εύχομαι πραγματικά να φτάσει ο κόσμος  και η πατρίδα μας κάποια στιγμή,  που να μη χρειάζεται να μαγειρεύουμε για το καθημερινό,  για τον επιούσιο άρτο των αδερφών μας.

Αν ήμασταν σωστοί χριστιανοί δεν θα χρειαζόταν να έχουμε συσσίτια. Τα αγαθά της γης φτάνουν για όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε σωστοί χριστιανοί παγκοσμίως και οικουμενικώς, υπάρχει ανισότητα των αγαθών και για αυτό υπάρχουν λίγοι πλούσιοι και πολλοί φτωχοί. Αν όμως είχαμε αγάπη μεταξύ μας πραγματική, δεν θα χρειαζόταν να μαγειρεύουμε για την κάθε μέρα. Εύχομαι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο,  αλλά μη νομίζετε ότι τότε θα σας αφήσουμε σε ησυχία. Και πάλι θα είστε εδώ,  αλλά όχι για να μαγειρεύετε το καθημερινό φαγητό, αλλά για να φτιάχνετε γλυκά,  να φτιάχνετε κεράσματα για τους περαστικούς,  για όλο τον κόσμο να κερνάτε και να δίνετε χαρά και ευτυχία και κυρίως κεράσματα για τα παιδιά,  γιατί τους μεγάλους πειράζει και λίγο το γλυκό!!!

Εύχομαι λοιπόν να έχετε δύναμη,  σας αγαπώ πολύ,  σας ευλογώ μέσα από την καρδιά μου και ότι χρειάζεστε είμαι κοντά σας,  είμαι στη διάθεσή σας,  είμαι δίπλα σας.

Μυρίζω τη μυρωδιά του φαγητού κάθε μέρα και πραγματικά το ζηλεύω – να πω την αλήθεια –  και χαίρομαι πραγματικά που διακονείτε με τόσο όμορφο τρόπο.

Παρακαλώ πολύ τους Πατέρες, π. Νεόφυτε και π. Παναγιώτη,  άγιε Πρωτοσύγκελλε μας, παρακαλώ στο πρόσωπό σας όλους τους Πατέρες της Μητροπόλεως μας,  να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σαν να γίνεται ένα νέο ξεκίνημα από σήμερα (σ.σ. Τρίτη), γιατί πράγματι ανατέλλει μία νέα εποχή,  η οποία ενδεχομένως να έχει πάρα,  πάρα πολλές δυσκολίες και εμείς οι χριστιανοί και πάλι επειδή είμαστε οι αίροντες  τον Σταυρό του Κυρίου,  θα σηκώσουμε και θα γίνουμε συγκυρηναίοι στο Σταυρό της Αγάπης για τους αδελφούς μας.

Να είστε όλοι ευλογημένοι».

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση