ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το τεστ ΠΑΠ & η ευβοϊκή καταγωγή του

Νέα Υόρκη – 1943. Ο γιατρός και ερευνητής, Γεώργιος Παπανικολάου, δημοσιεύει την κλασσική μονογραφία του «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από το κολπικό υγρό». Το τεστ ΠΑΠ είναι γεγονός. Έρχεται στη ζωή στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη Ευβοίας, όπου από νωρίς, εκτός από τις μαθησιακές του δεξιότητες, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τη […]

13 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Νέα Υόρκη – 1943. Ο γιατρός και ερευνητής, Γεώργιος Παπανικολάου, δημοσιεύει την κλασσική μονογραφία του «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από το κολπικό υγρό». Το τεστ ΠΑΠ είναι γεγονός.

Έρχεται στη ζωή στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη Ευβοίας, όπου από νωρίς, εκτός από τις μαθησιακές του δεξιότητες, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τη μουσική. Το 1898, ξεκινάει τη φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέεται με τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές αντιλήψεις της εποχής και τον κύκλο του αθηναϊκού περιοδικού «Ο Νουμάς», ένα λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου αποφοιτά από την Ιατρική Σχολή το 1904, έχοντας αναπτύξει ισχυρή φιλία με τον Αλέξανδρο Δελμούζο, που θα τον συνοδεύσει και κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου έως το 1910. Την ίδια χρονιά, παντρεύεται την την Ανδρομάχη Μαυρογέννους (απόγονο της Μαντώς Μαυρογέννους).

Ένα χρόνο αργότερα ο Παπανικολάου εργάζεται ως ερευνητής της ενάλιας ζωής στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μουσείου του Μονακό, του φυσιοδίφη πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτου Α΄. Μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων, όπου υπηρετεί τον Ελληνικό Στρατό ως γιατρός, αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου προσλαμβάνεται ως ερευνητής στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Κορνέλ.

https://www.facebook.com/ERTarchive/videos/265964591197765/

Τη δεκαετία του ’20, ο Παπανικολάου επικεντρώνεται στον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων σε κολπικά επιχρίσματα, ενώ το 1928 εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας για μία νέα μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου.

Το 1940, μετά από ένα μικρό κενό στις έρευνές του, ο Γεώργιος Παπανικολάου επιστρέφει με ενθουσιασμό στα εργαστήρια, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποφολιδωτική κυτταρολογία. Ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύει την εργασία του με τίτλο «Η διαγνωστική αξία της εξέτασης του κολπικού υγρού στον καρκίνο της μήτρας». Ο μεγάλος ερευνητής βρίσκεται τότε μόλις ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του έργου.

Όπως αποκαλύπτει η ανιψιά του, Μαρία Κόκκορη, σε αφιέρωμα της Δημόσιας Τηλεόρασης στον Γεώργιο Παπανικολάου, ο ερευνητής απολάμβανε πάντα την μουσική κατά τη διάρκεια της μελέτης του. «Με έβαζε να του παίζω πιάνο, όταν επέστρεφε από τα δωδεκάωρα του εργαστηρίου. Εργαζόταν και στο σπίτι ακόμα», αποκαλύπτει η ίδια στην τηλεοπτική κάμερα της ΕΡΤ.

 

Πολλοί από τους τότε συναδέλφους του στην Αμερική, όπως ο δρ. Τσαρλς Κάμερον, περιγράφουν τη ζωή του Παπανικολάου ως «μια ζωή αφιερωμένη στον άνθρωπο».

Η προσφορά του Ευβοιώτη ερευνητή στην ανθρωπότητα με την ανακάλυψη και τη συμβολή της πρωτοποριακής κυτταροδιαγνωστικής μεθόδου στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ήταν τεράστια, καθιστώντας τον έναν από τους διασημότερους ερευνητές της Ιατρικής του 20ου αιώνα. Η εφαρμογή του Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) κυριάρχησε, σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο

Η αναγνώριση του Γ. Παπανικολάου από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα επισφραγίστηκε με την απονομή του αμερικανικού έπαθλου Lasker το 1950 ενώ η συνομοσπονδία των γυναικείων σωματείων της Αμερικής τον τίμησε με ψήφισμά της το 1957 σε εκδήλωση.

Λίγο πριν το θάνατό του το 1962, αφοσιώνεται στην υλοποίηση του οράματός του για τη δημιουργία Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Έρευνας στο Μαϊάμι της Φλόριντας. Αν και προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ, η επιτροπή απέρριψε και τις δύο υποψηφιότητες, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να βραβεύσει την ανακάλυψη μίας θεραπείας άλλα όχι μίας διαγνωστικής μεθόδου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024