“O κ. Τσίπρας είτε δεν ξέρει τι ακριβώς προβλέπεται είτε σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα”

Ο βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας τοποθετήθηκε σχετικά με την διάταξη για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και τις διαστρεβλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η σχετική τοποθέτηση. To σκεπτικό, ο σκοπός της διάταξης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Tι πραγματικά προβλέπει και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η διάταξη – O κ. Τσίπρας […]

14 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Ο βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας τοποθετήθηκε σχετικά με την διάταξη για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και τις διαστρεβλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η σχετική τοποθέτηση.

To σκεπτικό, ο σκοπός της διάταξης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Tι πραγματικά προβλέπει και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η διάταξη – O κ. Τσίπρας είτε δεν ξέρει τι ακριβώς προβλέπεται είτε σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

 Όταν η Πολιτεία προβλέπει για ορισμένους μαθητές τη δυνατότητα να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι αυτονόητη υποχρέωσή της να μεριμνήσει για την πρόσβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως. Πριν καταθέσει τη σχετική ρύθμιση, το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευτεί την Αρχή και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της. Μπροστά στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που ακολούθησε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με ανακοίνωσή της αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση. Με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων.

     Η νέα ρύθμιση για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με το ενδεχόμενο κάποιοι μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που βρίσκονται στην αίθουσα και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω του κορωνοϊού). Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

     Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές εκείνοι, που πρέπει να παραμείνουν σπίτι. Να μην τιμωρηθούν επειδή προστατεύουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, του κοινωνικού συνόλου, παραμένοντας εκτός σχολικής αίθουσας, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών.

     Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να μην αποξενωθούν οι μαθητές από τη μαθησιακή διαδικασία, για το διάστημα κατά το οποίο επικρατούν έκτακτες συνθήκες.

      Δεν προβλέπεται η βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη.

      Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε, επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

     Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό – όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

     Ουδείς άλλος εκτός από τους μαθητές μπορεί να συνδεθεί με την ψηφιακή τάξη. Ο σύνδεσμος, μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Πριν τη σύνδεση των μαθητών αυτών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Έχει τον πλήρη έλεγχο όσων εισέρχονται για παρακολούθηση, καθώς και όλης της διαδικασίας.

     Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας εναντιώθηκαν αρχικά στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών -με όλα τα μέτρα προστασίας- στην εκπαιδευτική διαδικασία, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας και την σταδιακή μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα. Επικαλέστηκαν λόγους προστασίας των μαθητών και των καθηγητών από τον κορωνοϊό, πράγμα που δεν τους εμπόδισε βέβαια να στηρίξουν, με κάθε τρόπο, εκδηλώσεις επικίνδυνου συγχρωτισμού, χωρίς κανένα προστατευτικό μέσο σε πλατείες.  Τώρα στρέφονται -και μάλιστα, με φανατισμό- εναντίον της δυνατότητας να παρακολουθούν οι μαθητές εξ αποστάσεως (on-line) τη διδασκαλία με την επίκληση δήθεν κινδύνων για τα προσωπικά δεδομένα.

     Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είτε δεν ξέρουν τι ακριβώς προβλέπεται είτε σκόπιμα το διαστρεβλώνουν. Και αυτό, διότι η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο. Επαναλαμβάνεται ότι για τη διασφάλιση της προστασίας  προσωπικών δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές, που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. 
     Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές που βρίσκονται στην αίθουσα και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024