Πεζοπορία για τη σωτηρία της Οίτης από τα αιολικά πάρκα

Ορειβατική συνάντηση και πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη, συνδιοργανώνουν η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Λαμίας και Άμφισσας, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και ο Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα», την Κυριακή 24 Μαΐου. Η συνάντηση θα γίνει στις 11:00 στο διάσελο της Πάθενας και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι Πάθενα […]

15 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Ορειβατική συνάντηση και πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη, συνδιοργανώνουν η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Λαμίας και Άμφισσας, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και ο Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα», την Κυριακή 24 Μαΐου.

Η συνάντηση θα γίνει στις 11:00 στο διάσελο της Πάθενας και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι Πάθενα – Αετός – Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο – Πάθενα. Κεντρικό σύνθημα: «Όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη!» και στόχος να διατρανωθεί η αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των πέντε αιολικών σταθμών στο βουνό. Στην ανακοίνωσή τους, σημειώνεται ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19.

Υπενθυμίζουν ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 37 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Η αίτηση που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι (2) και Μακρυράχη, με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Πρόκειται για την Οίτη του Εθνικού Δρυμού, Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Είναι η Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και τον Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλέους, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

«Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ΠΟΡΕΙΑ Αλληλεγγύης για την Οίτη. Είναι χρέος ΟΛΩΝ μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, αλλά και από τα συνοδά έργα», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Παράλληλα, ζητούν «από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τις αιτήσεις και να μην προχωρήσουν σ’ αυτό το έγκλημα. Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024