Τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων προκαλούν αντιδράσεις στις κοινότητες της Εύβοιας

Η ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα προοιωνίζεται έντονες αντιδράσεις στις κοινότητες της Εύβοιας. Αυτό μαρτυρούν και οι δημοσιεύσεις του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Χαλκίδας, που κάνουν λόγο για τοποθέτηση Αιολικών Πάρκων εντός ορίων περιοχών Natura 2000. Στο ίδιο κλίμα, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) επισημαίνει τον κίνδυνο υποβάθμισης της περιοχής, όπου σχεδιάζεται η […]

17 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Η ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα προοιωνίζεται έντονες αντιδράσεις στις κοινότητες της Εύβοιας.

Αυτό μαρτυρούν και οι δημοσιεύσεις του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Χαλκίδας, που κάνουν λόγο για τοποθέτηση Αιολικών Πάρκων εντός ορίων περιοχών Natura 2000. Στο ίδιο κλίμα, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) επισημαίνει τον κίνδυνο υποβάθμισης της περιοχής, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που περικλείεται από τα Κοτυλαία Όρη, Σκοτεινή και Ξηροβούνι στην Κεντρική Εύβοια. Η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στην περιοχή στις 9/4/2020 (Απόφαση Ρ.Α.Ε. 723/2020, ΑΔΑ) θέτει σε κίνδυνο ένα από τα σημαντικότερα καρστικά πεδία της Ελλάδας, που περιλαμβάνει δολίνες, πόλγες, κλειστές κοιλάδες, πηγές και σπήλαια.

Η σημασία του καρστικού πεδίου αναδεικνύεται επί δεκαετίες από πλήθος διεθνών αποστολών σπηλαιολογικών συλλόγων στην περιοχή. Το 2019, ο Όμιλος οργάνωσε ετήσια εξερευνητική αποστολή στην Καταβόθρα των Μανικίων, μία από τις μεγαλύτερες γνωστές καταβόθρες της Ελλάδας, με συμμετοχή μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) και άλλων συλλόγων της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε). Οι καταβόθρες αποτελούν μορφές που δεν έχουν καταγραφεί πλήρως, και δεδομένου πως συμμετέχουν ποσοτικά και ποιοτικά στη λειτουργία του υπόγειου υδροφορέα, οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση, όπως διάνοιξη δρόμων και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον χωρίς τη δυνατότητα πρόβλεψης των συνεπειών.

Το «Μπαλκόνι του Αιγαίου» βρίσκεται πολύ κοντά στην καταστροφή, επεσήμανε με άρθρο του στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρο, Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος, αναφερόμενος στο Αιολικό Πάρκο που προετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην Κύμη Ευβοίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι μεγαλύτερες από οποιεσδήποτε άλλες υπάρχουν μέχρι σήμερα, με διάμετρο πτερυγίων/ρότορα 112 μέτρων. Απορία προκαλεί, κατά τον ίδιο, ο λόγος για τον οποίο προχωρούν τώρα τα έργα των ανεμογεννητριών, όταν από το 2001, το ΚΑΠΕ, έχει αποφανθεί πως τα αναπτυσσόμενα αιολικά πάρκα ήταν πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τα όσα κοινοποίησε στο Facebook ο ΕΟΣ Χαλκίδας, το πρώτο αιολικό πάρκο αναμένεται να κατασκευαστεί στη θέση «Πυργάκια – Στουρνάρια», μια τοποθεσία που όχι μόνο βρίσκεται εντός των ορίων του «Αισθητικού Δάσους Στενής – Δέλφι, αλλά καταλαμβάνει περιοχή Natura 2000. Το δίκτυο Natura 2000 αποτέλεσε ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης, εντάσσοντας τη δεκαετία του ’90 περιοχές όλων των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.

Σχέδιο Αιολικού Πάρκου

Το διακύβευμα που τίθεται αυτή τη στιγμή είναι ο συγκερασμός προστασίας της ελληνικής φύσης, ορεινής και νησιωτικής και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, οι ανεμογεννήτριες καλύπτουν όλες τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απαιτήθηκαν προκειμένου να κατασκευαστούν. Επομένως, συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε χώρες με πολλές αιολικές εγκαταστάσεις οι εκπομπές διοξειδίου δεν έχουν μειωθεί ουσιαστικά, λόγω αύξησης της ενεργειακής ζήτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο των ερευνών, καταλήγει στο επιχείρημα ότι η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα, γιατί πολύ απλά δεν φυσάει πάντα. Επιπλέον, η τεχνολογία της εποχής δεν έχει ανακαλύψει ακόμα κάποιον αποτελεσματικό τρόπο αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωσότου η τεχνολογία φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η πολιτεία οφείλει να χειριστεί με ισομέρεια τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διανέμοντάς τις ισόποσα σε όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας. Για να μην αναγκαστεί να αυτοαποκληθεί η Εύβοια «Αιολική Πτολεμαΐδα» της Ελλάδας.

Φωτογραφία: dikaiologitika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024