Αλβανία: Επεισόδια και οργή για την καταστροφή του Εθνικού Θεάτρου (βίντεο)

Μετά από σχεδόν δύομισι χρόνια διαδηλώσεων και αντιδράσεων, το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας, γκρεμίστηκε αιφνιδιαστικά το ξημέρωμα της Κυριακής. Η αστυνομία απομάκρυνε καλλιτέχνες που είχαν αποκλείσει την περιοχή και προχώρησε στην καταστροφή του κτιρίου, το οποίο βρισκόταν στα Τίρανα από το 1939. Το οικόπεδο έχει ήδη πουληθεί σε ιδιώτη που θα χτίσει ουρανοξύστες και ένα […]

18 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Μετά από σχεδόν δύομισι χρόνια διαδηλώσεων και αντιδράσεων, το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας, γκρεμίστηκε αιφνιδιαστικά το ξημέρωμα της Κυριακής.

Η αστυνομία απομάκρυνε καλλιτέχνες που είχαν αποκλείσει την περιοχή και προχώρησε στην καταστροφή του κτιρίου, το οποίο βρισκόταν στα Τίρανα από το 1939.

Το οικόπεδο έχει ήδη πουληθεί σε ιδιώτη που θα χτίσει ουρανοξύστες και ένα νέο Εθνικό Θέατρο.

«Είναι τεράστια αδικία. Η βία θα συνεχιστεί. Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πέσει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» είπε ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.

Πάνω από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν, με τις αρχές να προχωρούν σε χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι αυτοί που διαμαρτύρονται είναι ενάντια στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας όμως τόνισε ότι η καταστροφή του Θεάτρου αποτελεί ηθικό έγκλημα ενώ κριτική άσκησε και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, αναφέροντας πως δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις της για διάλογο.

Πηγή: euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024