Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκατόν ένα  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Γενοκτονία των Ποντίων. Με αφορμή την ημέρα μνήμης, πολιτικά πρόσωπα και σύλλογοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα: Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Από το 1914 μέχρι το 1923 οι Νεότουρκοι με την εφαρμογή μιας μεθοδικής και απάνθρωπης τακτικής, που περιλάμβανε εκτοπίσεις, βασανιστήρια, πορείες θανάτου […]

19 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Εκατόν ένα  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Γενοκτονία των Ποντίων. Με αφορμή την ημέρα μνήμης, πολιτικά πρόσωπα και σύλλογοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα:

Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Από το 1914 μέχρι το 1923 οι Νεότουρκοι με την εφαρμογή μιας μεθοδικής και απάνθρωπης τακτικής, που περιλάμβανε εκτοπίσεις, βασανιστήρια, πορείες θανάτου και συχνότατα εν ψυχρώ δολοφονίες και εκτελέσεις, κατάφεραν να ξεριζώσουν και να εξαφανίσουν τις Ελληνικές κοινότητες του Πόντου, μία περιοχή στην οποία διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες. Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την Γενοκτονία και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο. Το 1998, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Σήμερα, τιμούμε το ποντιακό στοιχείο που κυνηγημένο ήρθε και μπόλιασε την μητέρα πατρίδα με την τρισχιλιετή παράδοση και ιστορία του και με την εργατικότητα και την τιμιότητά του συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει η Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα, εμείς οι νεοέλληνες μαζί με τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας, Συνεχίζουμε τον αγώνα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και απαιτούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμην και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση ώστε να μην υπάρχει επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Γιάννης Οικονόμου, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Η  19η Μαΐου είναι η μέρα που η Ελληνική Πολιτεία τιμά την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Φέτος, συμπληρώνονται 101 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Διεθνής Αναγνώριση θα αποτελέσει τη δικαίωση για τους Πόντιους αδελφούς μας αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του μίσους και της βαρβαρότητας.

Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής ΝΔ Ευβοίας

Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεν ξεχνάμε, για να μη συμβούν ποτέ ξανά παρόμοια φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

 

 

 

 

Γιώτα Πούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας

Σήμερα, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τιμούμε τη μνήμη των νεκρών και των ξεριζωμένων, του εκλεκτού αυτού τμήματος του Ελληνισμού που ζούσε και δημιουργούσε επί αιώνες σε πατρογονική γη και διώχτηκε από τον τουρκικό εθνικισμό.

Όπως τα θύματα έχουν δικαιωθεί στη μνήμη και στη συνείδηση όλων μας, ζητούμε ακόμα δικαιοσύνη και τη διεθνή αναγνώριση αυτής της τραγωδίας.

Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Βοιωτίας

Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της θυσίας των Ελλήνων Ποντιακής Καταγωγής. Την μνήμη θυμάτων της γενοκτονίας

Συμπληρώνονται 101 χρόνια από την γενοκτονία των ΠοντίωνΌσο διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Tο ΠΑΣΟΚ έχει συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, πριν 26 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε τη θεσμική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Βουλή των Ελλήνων. 

Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε, διεκδικώντας την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

101 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία. Τιμούμε την ημέρα μνήμης. Ζητούμε την αναγνώριση.

 

 

 

 

 

 

Έλενα Βάκα, Δήμαρχος Χαλκιδέων 

19 Μαΐου. Ημέρα μνήμης και τιμής της Ποντιακής ψυχής.
Δεν ξεχνάμε
Ζητούμε την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

 

 

Θύμιος Καραΐσκος, Δήμαρχος Λαμιέων

Η 19η Μαΐου έχει χαραχθεί στο μυαλό μας ως ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στους 350.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης Εθνοκάθαρσης, σφαγιάστηκαν και διώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Όσα συνέβησαν τότε, αποτελούν μελανή σελίδα στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.          

Πρόκειται για πράξεις ένοπλης βίας και μαζικών εγκλημάτων, αλλά και υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωτικού ξεριζωμού σε βάρος του πιο σημαντικού τμήματος του πληθυσμού ολόκληρης της περιοχής .

Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της Ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων και σημαντικότατο κομμάτι της Ιστορίας μας.

Είναι καθήκον και υποχρέωση μας να θυμόμαστε και να τιμούμε. Να διδασκόμαστε και να επιμένουμε στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Τιμούμε όλους εκείνους που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις, που υπέφεραν απλά και μόνο γιατί ήταν Έλληνες.

Νίκος Σταυρογιάννης, πρώην Δήμαρχος Λαμιέων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου

Η φετινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συμπληρώνει 101 χρόνια από την 19η Μαΐου του 1919, την αποφράδα εκείνη μέρα που έφτασαν τα στρατεύματα του Κεμάλ στη Σαμψούντα, γεγονός που πυροδότησε τις τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν για τον Ελληνισμό.

Στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας  και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών της πατρίδας μας που βίωνε τις συνέπειες του εθνικού διχασμού.

Σήμερα, ένα αιώνα μετά, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της 2ης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, είναι μονόδρομος που απαιτεί την αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας.

Αποτελεί δε, εφαλτήριο εθνικής και ατομικής περισυλλογής, χρέος εθνικό και ιστορικό και ταυτόχρονα δίδαγμα γνώσης, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης και ενότητας, γιατί η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονιέται.

Αντίθετα πρέπει να μας διδάσκει και να μας καθοδηγεί στο δύσκολο, σύνθετο και ευμετάβλητο κόσμο που ζούμε, έχοντας απέναντί μας την Τουρκία που όχι μόνο δε φαίνεται να έχει αλλάξει αλλά συνεχίζει την ίδια και απαράλλακτη πολιτική με σχεδιασμό και κυνική μεθοδικότητα.

Πρέπει επιτέλους να χαράξουμε αποτελεσματική εθνική στρατηγική που θα βασίζεται στην αποτρεπτική μας δύναμη μαζί με τον Κυπριακό Ελληνισμό, στα πλαίσια του «ξεχασμένου δόγματος» του Ενιαίου αμυντικού χώρου, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας και τις συμμαχίες μας με γειτονικά κράτη που μας ενώνουν κοινά συμφέροντα αλλά και οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)

Εκατόν ένα  χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Χρειάστηκαν λίγα μόνο χρόνια ώστε να γίνει εφικτό αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν καταφέρει επί αιώνες. Να σβήσουν το ελληνικό στοιχείο. Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή. Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν, απέτυχαν παταγωδώς ωστόσο να “σβήσουν” την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που σήμερα 19 Μαΐου και 101 χρόνια μετά την τραγωδία παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ.

Είναι επιτακτική ανάγκη σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας να ξεκινήσει έναν αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Την πατρίδα μ’ έχασα

Έκλαψα κ’ επόνεσα

Λύουμαι κι αρόθυμώ

Ν’ ανασπάλλω κ’ επορώ

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς , ενόψει της 19ης Μαΐου , ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , κατά την οποία εκτιμάται ότι χάθηκαν οι ζωές περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων , θέλει να εκφράσει το σεβασμό του και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού , αλλά παράλληλα να εκφράσει μήνυμα αποτροπιασμού και ανάγκης  αποτροπής κάθε άλλης γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης οπουδήποτε στον κόσμο. Μια ανάγκη που καθίσταται εντονότερη αν σκεφτούμε ότι συμπίπτει με μια σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ανά την υφήλιο.. Δεν ξεχνάμε , κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και θα παλεύουμε πάντα με όλες μας τις δυνάμεις ,  για να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον τέτοιες μαύρες σελίδες για την ανθρωπότητα.

 

 Ελένη Αϊδίνη, Πρόεδρος Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.

 Συνάντηση είχε προ ημέρων η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ, Ελένη Αϊδίνη, με τον Πρόεδρο Κώστα Καραγιάννη και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», για τις εκδηλώσεις τιμής της 19ης Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Η Πρόεδρος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού, για τον τρόπο που επέλεξε φέτος ο Σύλλογος να τιμήσει τη σημερινή ημέρα, σεβόμενοι τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν, αρκούμενοι στην ανάρτηση λαβάρων κατά μήκος της παραλίας.

Το μήνυμα της Προέδρου για τη σημερινή ημέρας μνήμης, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη σημερινή ¨Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου¨, επανέρχεται με θλίψη στο νου μας αυτή η τραγωδία, που τόσο για τον Ελληνισμό όσο και για όλη την ανθρωπότητα, αποτελεί μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Ιστορίας, καθώς στις 19 Μαΐου 1919 ξεκίνησε η τελευταία πράξη του δράματος του Ελληνισμού του Πόντου.

 Τα 3000 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού στον Πόντο έμελλε να πνιγούν στο αίμα, με 353.000 θύματα από την τυφλή μανία των Τούρκων, με σφαγές αμάχων, λεηλασίες, πορείες θανάτου, δυστυχία, προσφυγιά και πόσα άλλα δεινά…

Όλα αυτά τα θύματα δεν αποτελούν απλά έναν αριθμό, αλλά αποδεικνύουν το μέγεθος της βαρβαρότητας και της απανθρωπιάς.

Οι Πόντιοι αδερφοί μας όμως δεν πτοήθηκαν, δεν υπέκυψαν, δεν προσκύνησαν…αλλά δούλεψαν σκληρά και συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι και σήμερα για ευημερία, προκοπή… χωρίς να ξεχνούν το ξεριζωμό τους. Οι σημερινοί απόγονοι τους αλλά και σύσσωμος ο Ελληνισμός δεν ξεχνούν να τιμούν τα θύματα της γενοκτονίας, καθώς οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά μόνο όταν τους λησμονούμε.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορίας στην πόλη μας, αποτελεί ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», που τιμούν με την παρουσία και τη δράση τους, τις μνήμες, την ιστορία τους, την πόλη της Χαλκίδας και όλους εμάς ως συμπολίτες τους!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024