«Μετά μουσικής» η μεγάλη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών στη Χαλκίδα

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο – Ιό θανατηφόρο για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, διώξτε τις κάμερες μακριά από τα σχολεία», εκπαιδευτικοί, σύλλογοι και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου, στο κέντρο της Χαλκίδας, για το νέο νομοσχέδιο που προωθείται στην παιδεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα στην […]

20 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο – Ιό θανατηφόρο για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, διώξτε τις κάμερες μακριά από τα σχολεία», εκπαιδευτικοί, σύλλογοι και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου, στο κέντρο της Χαλκίδας, για το νέο νομοσχέδιο που προωθείται στην παιδεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα στην Πλατεία Ταχυδρομείου (Πάρκο Αβάντων) πίσω από τα Δικαστήρια της πόλης, όπου «μετά μουσικής», δάσκαλοι και καθηγητές δήλωσαν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές εξαγγελίες, που, όπως τόνισαν, υποβαθμίζουν το χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας.

Η αφορμή για την χθεσινή διαμαρτυρία δόθηκε ύστερα από την τροπολογία, που υπερψήφισε η Βουλή στις αρχές Μαΐου, και προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη, με την τοποθέτηση καμερών και μικροφώνων στις σχολικές τάξεις. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει η ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), αντιβαίνει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), διαταράσσοντας το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης, μετατρέποντάς τη σε δωμάτιο «big brother». Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποστηρίζει ότι η διάταξη προβλέπει μόνο τη ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές, απαγορεύοντας ρητά τη καταγραφή και την αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Λάμπρος Γιαννούχος

Μιλώντας στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Λάμπρος Γιαννούχος, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη της δημόσιας παιδείας από το Υπουργείο. «Ζητάμε να γίνουν προσλήψεις στην παιδεία και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων» τόνισε ο κ. Γιαννούχος, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην τοποθέτηση καμερών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Υπάρχουν 30.000 οργανικά κενά σε όλα τα σχολεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε μετά τις 20.00, με πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο της Αβάντων και επιστροφή στην πλατεία όπου ένα μουσικό συγκρότημα πλαισίωνε την χθεσινή εκδήλωση.

https://www.facebook.com/stereanews/videos/250174906041636/

Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα, επεσήμανε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» πως η υπονόμευση της παιδείας δεν πρέπει να συνεχιστεί. «Πρόκειται για μία διαμαρτυρία που γίνεται στα πλαίσια εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας. Εκτός από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουμε δίπλα μας συναδέλφους από την Δευτεροβάθμια, μαθητές και Συλλόγους της πόλης. Τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να ξεκινούν από την παιδεία», δήλωσε η κ. Νίκα. «Εκτός από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ, αφαιρεί από τους μαθητές το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που επιθυμούν», πρόσθεσε η ίδια.

Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024