Ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες για το 2020 – Πρωταθλήτρια η Φωκίδα στην Στερεά Ελλάδα

0

Με οκτώ Γαλάζιες Σημαίες συνολικά για το 2020, η Π.Ε Φωκίδας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο. Συνολικά η Στερεά Ελλάδα κατέλαβε 18 Γαλάζιες Σημαίες για τις ακτές της και 1 Γαλάζια Σημαία για τις Μαρίνες της.

Η Ελλάδα παραμένει «παγκόσμια δύναμη» στις καθαρές αλλά και οργανωμένες ακτές, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία.

Ειδικότερα, η Φωκίδα συγκεντρώνει οκτώ Γαλάζιες Σημαίες, ακολουθούμενη από την Φθιώτιδα με πέντε, την Εύβοια με τρεις και τη Βοιωτία με δύο. Επιπλέον, η Π.Ε Εύβοιας βραβεύεται με μία Γαλάζια Σημαία για την Μαρίνα «Τουριστικό Καταφύγιο Λιναριάς Σκύρου» στη Σκύρο. Δείτε αναλυτικά τις παραλίες:

Φωκίδα

 1. Ερατεινή
 2. Μοναστηράκι
 3. Σεργούλα
 4. Χιλιαδού
 5. Άγιοι Πάντες
 6. Καλαφάτης
 7. Μαϊάμι
 8. Τροκαντερό-Αγκάλη

Φθιώτιδα

 1. Γλύφα
 2. Καμένα Βούρλα/Mitsis Galini Wellness Resort
 3. Λιβανάτες 1/Κυανή
 4. Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
 5. Σκάλα Αταλάντης

Εύβοια

 1. Αλυκές Δροσιάς
 2. Αστέρια Χαλκίδας
 3. Λευκαντί

Βοιωτία

 1. Αγ. Ισίδωρος
 2. Πλάκα Δηλεσίου

Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).

Πώς επιλέγονται οι ακτές

Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.

Πατήστε εδώ για να δείτε της Γαλάζιες Σημαίες σε όλη την επικράτεια.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση