Ερώτηση Σαρακιώτη για τις σχολικές εκδρομές

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού κατέθεσε την Παρασκευή 22 Μαΐου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα, Γιάννης Σαρακιώτης, και 30 ακόμη συνάδελφοί του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και τις αντιδράσεις πολλών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ανά τη χώρα αλλά και τον Νομό Φθιώτιδας, για την καθυστέρηση ή […]

27 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού κατέθεσε την Παρασκευή 22 Μαΐου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα, Γιάννης Σαρακιώτης, και 30 ακόμη συνάδελφοί του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και τις αντιδράσεις πολλών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ανά τη χώρα αλλά και τον Νομό Φθιώτιδας, για την καθυστέρηση ή την άρνηση επιστροφής χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών – σχολικών εκδρομών.

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εκπαιδευτικές – σχολικές εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, ενώ προβλέπονταν ότι τόσο το σχολείο όσο και το τουριστικό γραφείο μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων περιστάσεων, υπάρχει ταυτόχρονα εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η τουριστική επιχείρηση μπορεί να «προσφέρει» στον πελάτη (δηλ. στο σχολείο) αντί της επιστροφής χρημάτων «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών», κάτι το οποίο αφενός δε συνιστά επιστροφή και αφετέρου δεν υπάρχει η δυνατότητα της μελλοντικής χρήσεως τους από απόφοιτους.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν αναλυτικά τα εξής: «H κυβέρνηση στην από 25.2.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμπεριέλαβε σχετική διάταξη, την οποία εξειδίκευσε με υπουργική απόφαση, για απαγόρευση των εκπαιδευτικών (σχολικών) εκδρομών εντός και εκτός Ελλάδας. 

Και ενώ για τις εν λόγω εκδρομές προβλέπεται (Υ.Α. 20883/ΓΔ4/2020 και π.δ. 7/2018) ότι τόσο το σχολείο όσο και το τουριστικό γραφείο μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων περιστάσεων, με το σχολείο και τους μαθητές να δικαιούνται -όπως είναι αυτονόητο- πλήρη επιστροφή των ποσών που έχουν καταβάλει, στην ΠΝΠ συμπεριλήφθηκε εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η τουριστική επιχείρηση δύναται να «προσφέρει» στον πελάτη (δηλ. στο σχολείο) αντί της επιστροφής χρημάτων «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών»! 

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες – καταγγελίες των συλλόγων και φορέων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για καθυστέρηση ή άρνηση επιστροφής χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία. Το ίδιο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας νομοθετική ρύθμιση για έγκαιρη και πλήρη επιστροφή των σχετικών ποσών και φυσικά με τη μορφή που καταβλήθηκε -και όχι με κουπόνια! 

Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μαθητές, και ιδιαιτέρως οι τελειόφοιτοι, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση των κουπονιών την επόμενη χρονιά, καθώς μπορεί είτε να έχουν αποφοιτήσει, είτε να έχουν αλλάξει σχολικό περιβάλλον, είτε να μην συμμετάσχουν στην εκδρομή για προσωπικούς ή άλλους έκτακτους λόγους. 

Είναι φανερό, ότι με την ρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση σε ΠΝΠ, δίχως ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, ανατρέπει σε βάρος των μαθητών τα καθιερωμένα στην αγορά και τα ισχύοντα κατά την περίοδο που οι μαθητές κατέβαλαν με καλή πίστη στα ταξιδιωτικά γραφεία, τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την εκδρομή τους. 

Είναι βέβαια κατανοητό, ότι σε δύσκολη θέση βρίσκονται και ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, που ενδεχομένως έχουν προβεί σε προκαταβολές προς ξενοδόχους ή μεταφορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις εκδρομές των μαθητών. Δεν είναι δυνατό όμως η κυβέρνηση να επιχειρεί να καταστήσει τους μαθητές χρηματοδότες των ταξιδιωτικών γραφείων, μετακυλώντας τους την ευθύνη, όπου αποδεδειγμένα έχουν καταβληθεί χρήματα. Οφείλει η ίδια να μεριμνήσει για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα αυτό, στηρίζοντας ταυτόχρονα και τις τουριστικές επιχειρήσεις, που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: 

  1. Προτίθενται να λάβουν άμεσα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου τα ταξιδιωτικά γραφεία να υποχρεωθούν να επιστρέψουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση το σύνολο των χρημάτων που τους έχουν καταβληθεί από μαθητές και σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω ανωτέρας βίας και των προβλεπόμενων στην ΠΝΠ;
  2. Προτίθενται να λάβουν άμεσα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να υποστηρίξουν όσα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προκαταβάλει χρήματα, για εκπαιδευτικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας, ώστε αυτά να είναι σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν ως προκαταβολές, αλλά και να έχουν την αντίστοιχη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους;»

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Φίλης Νίκος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Τζούφη Μερόπη, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυγέρη Δώρα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Γιάννης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καφαντάρη Χαρά, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Θεοπίστη, Ραγκούσης Γιάννης, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Σκούφα Μπέτυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης,  Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γεώργιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024