Δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο

Η χώρα μας διαθέτει 70 είδη ερπετών αλλά μόνο τα 7 από αυτά είναι δηλητηριώδη. Τα 7 αυτά είδη είναι όλα τους φίδια. Τα 5 υπάγονται στην οικογένεια των Εχιδνιδών (Οχιές) και είναι σωληνόγλυφα (εννοώντας τα φίδια τα οποία διαθέτουν δηλητήριο στα πρόσθια δόντια τα οποία όμως είναι μεταθετά και μπορούν και αποσύρονται στο εσωτερικό […]

18 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Η χώρα μας διαθέτει 70 είδη ερπετών αλλά μόνο τα 7 από αυτά είναι δηλητηριώδη. Τα 7 αυτά είδη είναι όλα τους φίδια. Τα 5 υπάγονται στην οικογένεια των Εχιδνιδών (Οχιές) και είναι σωληνόγλυφα (εννοώντας τα φίδια τα οποία διαθέτουν δηλητήριο στα πρόσθια δόντια τα οποία όμως είναι μεταθετά και μπορούν και αποσύρονται στο εσωτερικό του στόματος) με ισχυρό δηλητήριο, ενώ τα υπόλοιπα 2 κατατάσσονται στην οικογένεια των Κολουβρίδων και είναι οπισθόγλυφα (εννοώντας τα φίδια που διαθέτουν δηλητήριο στα πίσω του δόντια, το δάγκωμα των οποίων αφήνει χαρακτηριστικά ίχνη από γδάρσιμο καθώς το ζώο προσπαθεί να αποκτήσει επαφή με το θύμα) με δηλητήριο μικρής έντασης, ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 διαφορετικά είδη φιδιών. Τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών (Viperidae) δεν βρίσκονται ποτέ όλα μαζί στο ίδιο μέρος, αλλά είναι διάσπαρτα ανά την ελληνική επικράτεια (βλ. εικόνα παρακάτω) και είναι τα εξής: Οχιά – Vipera ammodytes, Οθωμανική Οχιά – Montivipera xanthina, Οχιά της Μήλου – Macrovipera schweizeri, Αστρίτης – Vipera berus, Οχιά της Πίνδου (Νανόχεντρα) – Vipera graeca, Ενώ οι δηλητηριώδεις Κολουβρίδες (Colubridae) είναι οι: Σαπίτης – Malpolon insignitus και Αγιόφιδο – Telescopus fallax.

Από τα υπόλοιπα ερπετά κανένα άλλο δεν φέρει δηλητήριο, είτε πρόκειται για φίδι, σαύρα, χελώνα ή αμφίσβαινα και είναι όλα τους απολύτως ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Το κατά πόσο είναι επικίνδυνο το δηλητήριο ενός φιδιού που μεταφέρεται με έγχυση συνδέεται από το πόσο ισχυρό αλλά και τοξικό είναι καθώς και από τη συγκέντρωση του στο σώμα του θύματος. Οι παράγοντες ποσότητα δηλητηρίου, βάρος και ηλικία θύματος αποτελούν καθοριστικούς δείκτες επικινδυνότητας και νόσησης. Στην περίπτωση δαγκώματος από οποιαδήποτε Έχιδνίδα της χώρας, το άτομο το οποίο δέχθηκε το δάγκωμα κινδυνεύει να ασθενήσει σοβαρά, μόνο εάν δεν διακομιστεί σε κάποιο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες εντός των επομένων ωρών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024