Κ. Μητσοτάκης: «Το κράτος λειτούργησε και εξέπληξε με την ταχύτητά του»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα, παραχώρησε εχθές το βραδύ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το φετινό ελληνικό καλοκαίρι αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. «Οι κεντρικές οδηγίες που μας έχουν δώσει οι ειδικοί, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις […]

26 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα, παραχώρησε εχθές το βραδύ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το φετινό ελληνικό καλοκαίρι αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.

«Οι κεντρικές οδηγίες που μας έχουν δώσει οι ειδικοί, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν. Και για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το καλοκαίρι θα περάσει έτσι όπως το θέλουμε, χωρίς ουσιαστικά περιστατικά, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτές τις απλές συνταγές. Για να ξαναπάρουμε δηλαδή πίσω τον έλεγχο των ζωών μας πρέπει να αλλάξουμε, έστω και λίγο, τις συμπεριφορές μας», δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας» και ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά όλους τους πολίτες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών και άλλαξαν τις ζωές τους.

Σε ερώτηση της κ. Ζαχαρέα σχετικά με την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση του τουρισμού στη χώρα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου θα δεχόμαστε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας. Αλλά θέλω να σκεφτείτε, κυρία Ζαχαρέα, ότι προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε πέντε εβδομάδες από τώρα. Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα, δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα. Και επειδή η πανδημία βαίνει μειούμενη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση στην Αμερική και στη Λατινική Αμερική- είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορούμε να ανοίξουμε τον τουρισμό σε πρώτη φάση σε χώρες που έχουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με εμάς με το να κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ και να μην χρειάζεται να τεστάρουμε όλους όσοι θα έρχονται στην Ελλάδα».

«Όσο πιο γρήγορα πάρουμε μέτρα, όσο πιο αποτελεσματικά προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη μέρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Δημοτικά Σχολεία 

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των Δημοτικών, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως κύρια αιτία της απόφασής του να ανοίξει και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν οι γνώμες των ειδικών.

«Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει ήδη τα γυμνάσια και τα λύκεια και πήγε πάρα πολύ καλά το άνοιγμα αυτό, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Τα επιδημιολογικά μας δεδομένα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά. Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών, από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κυρίως για τα παιδιά δημοτικού, να μείνουν μακριά από τα σχολεία», υποστήριξε ο ίδιος.

«Θα ήθελα πραγματικά να ενθαρρύνω τους γονείς, εκτός αν υπάρχουν, προφανώς ειδικοί λόγοι στο νοικοκυριό, να μην φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Εξάλλου τα παιδιά παίζουν έξω και είναι πάντα καλύτερα να έχουμε τα παιδιά σε ένα οργανωμένο περιβάλλον παρά σ’ ένα ανοργάνωτο περιβάλλον γιατί και στο οργανωμένο περιβάλλον και τα μικρά παιδιά, πρέπει να σας πω, γνωρίζουν και μπορούν να αλλάζουν τις συνήθειές τους», συμπλήρωσε.

Καραντίνα

«Από τον Ιανουάριο παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Κίνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλλει γρήγορα τα μέτρα της καραντίνας «πήρα την απόφαση να το κάνουμε αμέσως. Δεν έχω καμία αμφιβολία, κυρία Ζαχαρέα, ότι αν το lockdown είχε γίνει δύο εβδομάδες αργότερα, θα είχαμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα».

«Τώρα που αρχίζουμε και χαλαρώνουμε και επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς υπάρχει η ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση. Αυτό είναι το πιο βασικό. Δεν είναι τόσο η αξιοπιστία της χώρας, σώσαμε ζωές. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν είχαμε αργήσει να πάρουμε τα μέτρα. Ευτυχώς κάναμε, πιστεύω, το σωστό. Ακολουθήσαμε τη σωστή στρατηγική και μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά αλλά, τονίζω, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», πρόσθεσε.

«Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα, θα είμαστε, πρώτον, πολύ πιο έτοιμοι. Άρα χαμηλότερη δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Θα είμαστε σίγουρα πολύ πιο έτοιμοι ως προς την αντιμετώπιση προς το Σύστημα Υγείας. Καταφέραμε και διπλασιάσαμε μέσα σε εβδομάδες τα κρεβάτια εντατικής μας, έστω και προσωρινά. Και δεν φτάσαμε ούτε καν κοντά στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός εγκωμίασε για μία ακόμα φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που απέδειξε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι για την χώρα «θα φτιάξουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα Ν.Ε.Σ.Υ. Είχαμε το Ε.Σ.Υ., τώρα θα πάμε στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα έχει στον πυλώνα του αυξημένο αριθμό εντατικών και κρεβατιών μονάδας αυξημένης φροντίδας. Το κράτος λειτούργησε».

Η Ελλάδα είναι ένας θαυμάσιος τόπος. Πάντα το ξέραμε αυτό. Πολύ όμορφος. Θα ήθελε κανείς να ζει εδώ πέρα. Είχαν όμως επιφυλάξεις. “Είναι ασφαλής;” “Έχει Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες;” Μπορεί να έλεγε ενδεχομένως κάποιος ξένος ηλικιωμένος ο οποίος θα σκεφτόταν να αγοράσει ένα σπίτι στην Ελλάδα. Δείτε, λοιπόν, πόσες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας ξαφνικά με αυτήν τη νέα εικόνα την οποία χτίζει η Ελλάδα. Και βέβαια και κάτι ακόμα: Η Ελλάδα ως αξιόπιστη χώρα σήμερα, ως μια χώρα της οποίας η γνώμη μετράει, που μπορεί να στέκεται όχι ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, όπως ήταν μέχρι σήμερα, διεκδικεί και στην Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το Recovery Fund. Και θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο συμβούλιο μπροστά μας.

θεωρώ ότι σήμερα η γνώμη μας και η άποψή μας ως μια χώρα πολύ πιο αξιόπιστη μετράει περισσότερο στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στήριξης 

Αναφερόμενος στο πακέτο που θα ανακοινώσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη συνολικά έχει κινηθεί γρήγορα σε σχέση με το πώς αντιδρούσε σε άλλες κρίσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα μας πήρε προνόμια, που τα ζητούσε τα 5 τελευταία χρόνια: «Πρώτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε ατελείωτη ρευστότητα και στις τράπεζές μας και για πρώτη φορά η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παλεύαμε 5 χρόνια να μπούμε. Μπήκαμε τώρα. Αυτό μας διευκολύνει στο δανεισμό της χώρας. Ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Δεν έχουμε πια τον περιορισμό των πλεονασμάτων. Κανείς δεν συζητάει για τον περιβόητο στόχο του 3,5%, αυτός τουλάχιστον για φέτος και για του χρόνου εκτιμώ ότι έχει πάει περίπατο.

Τουρισμός

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Ε.Ε για την αύξηση της ανεργίας και την πτώση που προβλέπεται για το ΑΕΠ της χώρας, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει ο τουρισμός.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε τουρισμό, προφανώς ξεκινάμε από το ναδίρ, θέλω να θυμίσω ότι Απρίλιο, Μάιο που ήταν μήνες με τουριστική κίνηση στη χώρα είχαμε μηδέν τουρισμό. Άρα ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε προς τα πάνω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι μια απόλυτη καταστροφή, εφόσον τα πράγματα πάνε όπως τα βλέπουμε σήμερα, η τουριστική χρονιά και πιστεύω ότι με τα εργαλεία που δώσαμε και στους ξενοδόχους θα ανοίξουν τα πιο πολλά ξενοδοχεία. Και θέτω και τους επαγγελματίες τους ξενοδόχους προ των ευθυνών τους. Εμείς δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία χρηματοδοτικά. Τους δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο».

Οικονομία

Στο κομμάτι της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 2020 είναι μία εξαιρετική δημοσιονομική χρονιά «γιατί έπρεπε να ρίξουμε χρήματα, να τονώσουμε την πραγματική οικονομία και βέβαια κάναμε και επιπρόσθετες φοροελαφρύνσεις θυμίζω. Κάποιες έκτακτου χαρακτήρα, Φ.Π.Α. στις μεταφορές, Φ.Π.Α. στον καφέ, για να τονώσουμε σε αυτήν τη συγκυρία, την κατανάλωση».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει τις φοροελαφρύνσεις, καθώς η πρώτη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ προανήγγειλε ένα νέο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Πρώτη προτεραιότητα ωστόσο, παραμένει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το Καλοκαίρι. Θα είναι  στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι  πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με το προεκλογικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως κάποιες έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση. «Είναι  μια σημαντικότατη ορίζονται μεταρρύθμιση, που αφορά όλο το κράτος, όλους τους πολίτες, όλες τις επιχειρήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αν μη τι άλλο, πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα. Δεν αισθάνομαι δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή  ότι έχει αλλάξει ο κεντρικός πυρήνας εκσυγχρονισμού της χώρας, αυτή η πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία εκλεγήκαμε», τόνισε.

Ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “The Sun” για Τούρκους στρατιώτες που έχουν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Ξέρετε, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι η ίδια. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων της κοίτης του Έβρου; Ότι υπάρχουν τμήματα αυτή τη στιγμή ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι  Ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου τα οποία είναι Τουρκικά, επειδή έχει μετακινηθεί η κοίτη του Έβρου. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα», και πρόσθεσε «δεν είναι αυτή μία συνοριακή διαφορά η οποία υπάρχει με την Τουρκία και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι μία συνοριακή διαφορά. Θα σας πω από που πιστεύω ότι προέκυψε το ζήτημα. Νομίζω ότι υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών, εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία, ο ίδιος ο ποταμός. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία δεν είναι εκείνο που θα επιθυμούσαν ως κυβέρνηση «είχαμε δει μία τουρκική προκλητικότητα τους τελευταίους μήνες, που δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί την προσπάθεια, σίγουρα από πλευράς μας να πέσουν οι τόνοι, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα».

«Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν διπλωματικοί. Να σας πω και κάτι ακόμα: Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας και νομίζω ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μία χώρα η οποία έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πως θα μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν θα έπρεπε να είναι είδηση».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού.  «Εγώ δεν βλέπω αυτές τις πολύ καλές δημοσκοπήσεις για να χαίρομαι και να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση. Είναι η φωτογραφία της στιγμής. Είναι η αποδοχή από την κοινωνία ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνεχίζεται», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024