Με ποσοστό 52% καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll η άρση των μέτρων έχει επιφέρει μια γενικότερη αναστάτωση στους πολίτες που φοβούνται για νέο κύμα κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω δημοσκόπηση, το 82% των πολιτών θεωρεί τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού σε σχέση με την πανδημία και την […]

11 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Με γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll η άρση των μέτρων έχει επιφέρει μια γενικότερη αναστάτωση στους πολίτες που φοβούνται για νέο κύμα κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω δημοσκόπηση, το 82% των πολιτών θεωρεί τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού σε σχέση με την πανδημία και την καραντίνα, επαρκείς, με 69% δημοφιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με 28%.

 

Στην ερώτηση για την καταλληλότερος Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε το 52% της αποδοχής των πολιτών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε το 19.5%.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ επιτυγχάνει το ποσοστό του 40.2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 4.5%, το Κ.Κ.Ε 5%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4% και ΜΕΡΑ 25 με 3%.

Όσον αφορά την πανδημία, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – 56% – δήλωσαν αισιόδοξοι όσον αφορά την καταπολέμηση του κορωνοϊού σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ το 40% δήλωσε απαισιόδοξο. Παρ’ όλη την αισιοδοξία πάντως υπάρχει ακόμη ο φόβος αλλά και ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού που επιβεβαιώνεται από το 75% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι είναι αναγκαία η επιβολή των μέτρων καθώς και των ανάλογων κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης τους.

Ερωτώμενοι για τις οικονομικές συνέπιες της πανδημίας, το 50% εκφράζει μειωμένη έως και μηδενική εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, έναντι του 47% που δηλώνει αισιόδοξο για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στην ερώτηση για το ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία του 88% εξέφρασε την βαθιά εκτίμηση προς το πρόσωπο του για την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση τον πολιτών καθώς και  για την καταπολέμηση των φόβων τους.

Για τις κινήσεις και τα μέτρα της Κυβέρνησης τόσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού όσο και για την στήριξη της οικονομίας αξιολογήθηκαν ως αρκετά θετικά από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, για την διάθεση επιπλέον χώρου σε επιχειρήσεις εστίασης χωρίς επιπλέον χρέωση για δημοτικά τέλη, υπέρ είναι το 74.4% των πολιτών, για τα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ συγκέντρωσε το 65.5% των θετικών ψήφων και τέλος η ψηφιακή αναδιάρθρωση του Κράτους με 62.5%.

Σε αντιδιαστολή βρίσκονται με την αποδοχή για τα μέτρα προστασίας οι κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο και το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο.

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών είναι κατά αυτής της πρακτικής. Συγκεκριμένα, 77% δηλώνει ότι τα δημοτικά δεν πρέπει να ανοίξουν, ενώ το 23% υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν.

Σε ερώτηση για την τηλεκπαίδευση, οι διαφορές είναι μικρές, με το 42,7% να εκφράζει λίγη και καθόλου ικανοποίηση και το 41% να εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση από αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης.

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε για το έργο και την εικόνα των υπουργών, οι θετικές γνώμες υπερτερούν συγκριτικά με τις αρνητικές, τοποθετώντας τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην κορυφή με το 60% των απόψεων να είναι θετικές, ακολουθούμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια με 55% και 54% αντίστοιχα. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταικούρας , Κυριάκος Πιερρακάκης , Νίκος Κεραμέως , Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης σχεδόν με την ίδια επίδοση του Γ.Γεραπετρίτη

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στους Τομείς της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης, στα Κοινωνικά Προγράμματα με την δραστηριοποίηση και της Αυτοδιοίκησης , στα θέματα Ασφάλειας , στην αίσθηση ασφάλειας για την χώρα από απειλές και τα βήματα στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Έτσι εξηγείται πολιτικά ότι στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας και ότι την δεκάδα συμπληρώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταικούρας , Κυριάκος Πιερρακάκης , Νίκος Κεραμέως , Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης και Γ.Γεραπετρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024