Σπ. Πνευματικός: “Κάναμε τα σωστά βήματα για την προστασία της υγείας”

Για την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας από την Κυβέρνηση μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας και εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, κατά την 4η συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.  Ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι οι αρνητικές […]

28 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Για την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας από την Κυβέρνηση μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας και εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, κατά την 4η συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

 Ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία μετά από μία παγκόσμια καταστροφή όπως ο κορωνοϊός ήταν αναπόφευκτες. Αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Σουηδίας, που ενώ άφησε την οικονομία της ανοιχτή, είχε και χιλιάδες νεκρούς, και αναμένεται να έχει και οικονομική ύφεση πάνω από 7%. Ο οικονομικός αυτός αντίκτυπος που είχε η Σουηδία θα έχει οριακή διαφορά με τις χώρες που προχώρησαν σε lock down ενώ τα ποσοστά ανεργίας της έχουν ήδη ανέβει κατακόρυφα.

«Κάναμε τα σωστά βήματα για την προστασία της υγείας και λάβαμε γρήγορα μέτρα για να αντιστρέψουμε την οικονομία. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα, βήμα βήμα, ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα, και με το παρόν νομοσχέδιο και με άλλα που θα έρθουν» σημείωσε στην τοποθέτησή του.  

 «Είμαστε η χώρα με τα λιγότερα θύματα, είμαστε σε οικονομική κρίση, η οποία όμως καθρεφτίζει την κατάσταση όλου του πλανήτη. Να μην ξεχνάμε τις σοβαρές παρακαταθήκες που μας άφησε η μάχη αυτή ενάντια στον κορωνοϊό, κυρίως,  λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών της Κυβέρνησης:

Ενδυναμωμένο ΕΣΥ, εξελιγμένο σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνει πλέον κατά πολύ την καθημερινότητα του απλού πολίτη και ένα επιπλέον εργαλείο, εξαιρετικά βασικό στη σύγχρονη εποχή, αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία: την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με τηλεδιάσκεψη.

 Αυτές τις παρακαταθήκες πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο» σημείωσε.

 Τόνισε ότι η πρόθεση και η βούληση της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να στηρίξει την οικονομία. Αυτό άλλωστε έχει φανεί από τη διαρκή αναθεώρηση και επέκταση των μέτρων, ώστε να καλύπτουν περισσότερους πληττόμενους κλάδους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

 Επιπλέον, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, ουσιαστικά, στηρίζονται μέσα από τη στήριξη των επιχειρήσεων. «Αν κλείσουν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν με επιδόματα για κάποιους μήνες αλλά, το χειρότερο, χωρίς προοπτική. Γιατί δεν γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή – όχι μόνο εμείς, αλλά κανένας σε ολόκληρο τον κόσμο -τις πλήρεις διαστάσεις της κρίσης και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή» ανέφερε.

 Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, μέσα από ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης, ένα Ταμείο Ανάκαμψης, που θα βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει «Η αξιοπιστία που κερδίσαμε ξανά ως χώρα, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια κράτους και πολιτών, μας δίνει το δικαίωμα και την αξίωση να ελπίζουμε και να διεκδικούμε δυναμικά αυτήν τη στήριξη. Μας βάζει αυτοδίκαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μας βλέπουν  πλέον ως την αδύναμη Ελλάδα, αλλά ως τη χώρα της πετυχημένης διαχείρισης μιας παγκόσμιας κρίσης» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024