Θ. Ζεμπίλης: άμεση εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλυβίων Καρύστου

Ένα από τα επιτακτικά αιτήματα των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας, η αποκατάσταση του βυζαντινού μνημείου, του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλυβίων Καρύστου, ικανοποιείται, σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού σε ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας Θανάση Ζεμπίλη. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μνημείο με σπουδαία πολιτιστική και ιστορική σημασία, καθώς χρονολογείται περίπου στο 1200 μ.Χ. Δυστυχώς […]

13 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Ένα από τα επιτακτικά αιτήματα των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας, η αποκατάσταση του βυζαντινού μνημείου, του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλυβίων Καρύστου, ικανοποιείται, σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού σε ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας Θανάση Ζεμπίλη.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μνημείο με σπουδαία πολιτιστική και ιστορική σημασία, καθώς χρονολογείται περίπου στο 1200 μ.Χ. Δυστυχώς όμως, η μακρά αυτή πορεία του στον χρόνο έχει αφήσει το αποτύπωμα της, έχοντας δημιουργήσει πολλά χρονίζοντα οικοδομικά προβλήματα. Όπως μάλιστα μετέφεραν τοπικοί φορείς και κάτοικοι στον κ. Ζεμπίλη κατά την διάρκεια επισκέψεων του στην περιοχή, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του Ναού, διαφορετικά απειλείται με μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Κατόπιν τούτου, ο Θανάσης Ζεμπίλης, έχοντας δείξει κατ΄ επανάληψη έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, προέβη σε σειρά ενεργειών για την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος, ενώ στις 26/2/2020 κατέθεσε και σχετική γραπτή ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λ. Μενδώνη.

Στην με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4496/26.2.2020 ερώτηση του ανέφερε αναλυτικά την δραματική οικοδομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ιερός Ναός, μεταφέροντας και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής, όπως αυτή είχε εκφραστεί και με επιστολή των μελών διάσωσης του μνημείου προς την Υπουργό στις 19/7/2019. Επιπλέον, ο κ. Ζεμπίλης παρέθεσε την μελέτη για την ανάπλαση του Ναού, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2012, καθώς και την μελέτη αποκατάστασης που εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων την 9η Απριλίου 2013. Επειδή όμως μέχρι τώρα οι εργασίες αποκατάστασης δεν είχαν δρομολογηθεί,  με αποτέλεσμα η κατάσταση του ναού να επιδεινώνεται διαρκώς, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση από την κυρία Υπουργό για τα μέτρα που θα λάβει, για την χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλυβίων Καρύστου.

Στην απάντηση της στις 18/3/2020, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού, ύψους 50.000 €, περιελήφθη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α., και το έργο θα εκτελεστεί άμεσα με αυτεπιστασία, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.  Από την πλευρά του, ο Θανάσης Ζεμπίλης δεσμεύεται να επανέλθει στο θέμα, εάν παρουσιαστούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες.

Ακολουθεί η απάντηση της Υπουργού:

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4496/26.2.2020 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση του Βουλευτή, για την αποκατάσταση του Ι. Ν. Ταξιαρχών στον οικισμό των Καλυβίων του Δήμου Καρύστου εκπονήθηκε και υποβλήθηκε προς έγκριση το 2012 μελέτη αποκατάστασης, η οποία εγκρίθηκε υπό όρους με την ΥΠΑΙΘΠΑ-ΓΓΠ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/51073/7716/1290/9-4-2013 Υ.Α., κατόπιν συνεισήγησης των συναρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η δαπάνη για την σύνταξη της ανωτέρω μελέτης καλύφθηκε από τους ενορίτες της Κοινότητας των Καλυβίων. Η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού, ύψους 50.000 €, περιελήφθη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α., και το έργο θα εκτελεστεί άμεσα με αυτεπιστασία, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Επιπλέον, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μεριμνήσουν για όποια άλλη ενέργεια κριθεί αναγκαία για την αποκατάσταση και συντήρηση του ναού.

 

 Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024