Το Κίνημα αλλαγής αποχαιρετά τον Πάρι Τακόπουλο

Ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής αποχαιρετά τον ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, κριτικό θεάτρου Πάρι Τακόπουλο που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 3 Μαΐου. Πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα, ο Πάρις Τακόπουλος, μυημένος από νωρίς στην ποίηση, στον Σάιξπηρ τον T.S. Eliot, αλλά και στη σύγχρονη τζαζ και ζωγραφική, έπαιξε ρόλο με τα κριτικά θεατρικά του σημειώματα, […]

5 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής αποχαιρετά τον ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, κριτικό θεάτρου Πάρι Τακόπουλο που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 3 Μαΐου.

Πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα, ο Πάρις Τακόπουλος, μυημένος από νωρίς στην ποίηση, στον Σάιξπηρ τον T.S. Eliot, αλλά και στη σύγχρονη τζαζ και ζωγραφική, έπαιξε ρόλο με τα κριτικά θεατρικά του σημειώματα, για πολλά χρόνια στην πνευματική ζωή του τόπου.

Το 1974, μετά την επανέκδοση της Καθημερινής, ανέλαβε τη διεύθυνση των καλλιτεχνικών σελίδων της όπου έγραφε και την καλλιτεχνική αρθρογραφία,ενώ την ίδια περίοδο και για πολλά χρόνια, στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης.

Το 1992 ίδρυσε, μαζί με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Μέντη Μποσταντζόγλου, τον Γιώργο Διαλεγμένο, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, το «Νέο Θέατρο» με σκοπό την προώθηση του ελληνικού λόγου και παντός νέου στο θέατρο απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ήταν και οικονομικός αρωγός σε πολλές θεατρικές προσπάθειες.

Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, με έναν ανατρεπτικό, σατιρικό λόγο που διατήρησε και στα εμβληματικά του πεζά έργα: Κενή Διαθήκη και Απορία προς τα Έθνη.

Τα Θεατρικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε δύο ογκώδεις τόμους από τα Ελληνικά Γράμματα τα δε Κριτικά και Αντικριτικά του σε τέσσερις τόμους από τις εκδόσεις «Ποταμός» και μαζί με «Τα Ποιητικά, 2010-1950», αποτελούν σπουδαίες πνευματικές παρακαταθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024