Χαλκίδα: Απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στην πλατεία Ταχυδρομείου κατά του πολυνομοσχεδίου

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στην πόλη της Χαλκίδας, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, του Π.Α.Μ.Ε και της ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν πίσω από τα Δικαστήρια της πόλης, στην πλατεία Ταχυδρομείου (Αβάντων), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου. Στο […]

9 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στην πόλη της Χαλκίδας, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, του Π.Α.Μ.Ε και της ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν πίσω από τα Δικαστήρια της πόλης, στην πλατεία Ταχυδρομείου (Αβάντων), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου. Στο σημείο υπήρχε και η διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, που εναντιώνονται στη τοποθέτηση καμερών, στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, στην εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων στη δευτεροβάθμια αλλά και στη έλλειψη αναφοράς διορισμών νέων εκπαιδευτικών.

«Ζητάμε την απόσυρση της τροπολογίας για τις κάμερες και την απόσυρση όλου του πολυνομοσχεδίου το οποίο ήρθε σε καιρό πανδημίας, χωρίς διαβούλευση, χωρίς να ζητηθεί άποψη των εκπαιδευτικών ακόμα και για κάποια σημεία του προηγούμενου πλαισίου που ενδεχομένως ήταν θετικά, τι πρέπει να κρατηθεί τι πρέπει απορριφθεί. Είναι η μόνη περίπτωση που η γνώμη των ειδικών δε ζητείται. Δηλαδή στην πανδημία ζητήσαμε την γνώμη των επιδημιολόγων και επειδή όλοι συμμορφωθήκαμε με αυτό, υποτίθεται ότι η κοινωνία τα πήγε καλά, στα ζητήματα της εκπαίδευσης όμως, δεν ερωτώνται οι εκπαιδευτικοί», δήλωσε μιλώντας στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα.

Πρόεδρος ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα

Οι εκπαιδευτικοί με τις διαμαρτυρίες τους υποστηρίζουν ότι επιχειρείται ο αντιδραστικός μετασχηματισμός του χαρακτήρα τις δημόσιας εκπαίδευσης, προς όφελος των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων. «Αυστηροποιείται πάρα πολύ το εκπαιδευτικό πλαίσιο, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα εξεταστικό κέντρο, έναν εξεταστικό μαραθώνιο. Η Τράπεζα Θεμάτων θα πετάξει έξω, όπως έγινε και το 2014 περίπου το 30% των μαθητών χωρίς να προβλέπει το σχολείο τι θα γίνει με αυτούς τους μαθητές, ποιος θα τους ετοιμάσει για να πάνε ως μετεξεταστέοι τον Σεπτέμβριο», τόνισε η κ. Νίκα που πρόσθεσε: «Ουσιαστικά το δωδεκάχρονο σχολείο το οποίο ζητάμε χρόνια τώρα, πάει να καταργηθεί και να στείλει ένα κομμάτι του κόσμου στα ιδιωτικά ΙΕΚ».

Εκτός από το ζήτημα της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος από την σχολική αίθουσα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εναντιώνονται και τόσο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα αλλά και στην «σχολειοποίηση» του νηπιαγωγείου. «Είμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο και απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης που ουσιαστικά σκοπό έχει την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Εμείς παλεύουμε για ένα δημόσιο σχολείο δωρεάν για ένα δημόσιο σχολείο της επόμενης γενιάς και όχι της προηγούμενης και της προ-προηγούμενης», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Λάμπρος Γιαννούχος.

Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Λάμπρος Γιαννούχος

Κοινή γραμμή καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών, ήταν πως το δημόσιο σχολείο χρειάζεται στήριξη οικονομική και υλική. «Δεν υπάρχει καμία κουβέντα στο πολυνομοσχέδιο για μόνιμους διορισμούς, ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για την μείωση των μαθητών μέσα στην τάξη. Τις λίγες αυτές ημέρες που λειτούργησε, με τα μικρά εκ περιτροπής τμήματα λόγω κορωνοϊού, είδαμε θεαματικά αποτελέσματα, άνθισαν οι αδύναμοι μαθητές. Τους δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήματα και απορίες να ασχοληθεί ο εκπαιδευτικός μαζί του», υποστήριξε η κυρία Νίκα.

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών έγινε στα πλαίσια του πανελλαδικού εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, με μικροεπεισόδια να σημειώνονται αργά το μεσημέρι στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024