Αγωνία στον κλάδο των λαϊκών αγορών μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων στη Φθιώτιδα

Έντονη είναι η ανησυχία στις τάξεις των πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές της Φθιώτιδας, μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Κι αυτό γιατί πάνω που όλα έδειχναν ότι σιγά σιγά θα επέστρεφαν στην προ απαγορευτικού κατάσταση, πλέον ακούνε ότι μπορεί να υπάρξει νέος γύρος απαγορευτικού, κάτι που θα αποδειχτεί καταστροφικό. Όπως εξήγησε σχετικά στα […]

11 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Έντονη είναι η ανησυχία στις τάξεις των πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές της Φθιώτιδας, μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Κι αυτό γιατί πάνω που όλα έδειχναν ότι σιγά σιγά θα επέστρεφαν στην προ απαγορευτικού κατάσταση, πλέον ακούνε ότι μπορεί να υπάρξει νέος γύρος απαγορευτικού, κάτι που θα αποδειχτεί καταστροφικό.

Όπως εξήγησε σχετικά στα «Στερεά Νέα» ο Δημήτρης Τσακμάκης, πωλητής σε λαϊκές αγορές και Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων, «ένας πωλητής έβγαινε στη λαϊκή έξι φορές τη βδομάδα και είχε 24 μεροκάματα τον μήνα, ενώ τώρα αναγκάζεται να κάνει τα μισά. Οι παραγωγοί δεν έβγαιναν έξι, αλλά τέσσερις. Υπολόγισαν ότι θα έχουν μια συγκεκριμένη καλλιέργεια την οποία θα πωλήσουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Με τις μισές λαϊκές δεν γίνεται να πωληθούν τα προϊόντα, γιατί π.χ. μια ντομάτα πρέπει να την κόψεις στην ωρίμανση, δεν μπορεί να την αφήσεις».

Η λύση στο πρόβλημα θα ήταν να επιστρέψουν οι λαϊκές αγορές στην προ κορωνοϊού κατάσταση. Τι γίνεται όμως μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων στη Φθιώτιδα; «Περιμένουμε και τις επόμενες μέρες να δούμε τι θα γίνει, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα μας επηρεάσει αρκετά», επισήμανε ο κ. Τσακμάκης και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα μας επιβληθεί πάλι απαγορευτικό, αλλά με τον φόβο που έχουν πλέον οι καταναλωτές, καταλαβαίνετε ότι ο κλάδος μας θα επηρεαστεί άμεσα».

Όσον αφορά το αν ο κόσμος τηρούσε και τηρεί τα μέτρα προστασίας που συστήνουν οι ειδικοί, εξήγησε πως «τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι καταναλωτές ήταν πολύ προσεκτικοί. Φορούσαν μάσκες και γάντια όταν έρχονταν στη λαϊκή. Ωστόσο προβλήματα υπήρχαν. Παρατηρήθηκαν συνωστισμοί σε στιγμές, καθώς είναι η φύση της δουλειάς τέτοια. Μετά την άρση των μέτρων ο κόσμος απελευθερώθηκε εντελώς, όπως στην προ κορωνοϊού εποχή. Όχι μόνο σε μας, παντού αν δείτε».

Κλείνοντας, επισήμανε ότι μόνη ελπίδα για τον κλάδο στον Δήμο Λαμιέων είναι οι παράλληλες λαϊκές. «Είχαμε κάνει αίτηση στον Δήμο ώστε κάθε μέρα να υπάρχει ένα σταθερό σημείο για παράλληλες λαϊκές. Διαδικαστικά αυτό χρειάζεται χρόνο. Πληροφορήθηκα πως ο Δήμος προέβη σε σχετικές ενέργειες στο αρμόδιο Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τσακμάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ