Ειδήσεις από την Βόρεια Εύβοια

Του Δημήτρη Μήτρου Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ειδικότερα για την Αιδηψό και γενικότερα για τη Βόρεια Εύβοια, έφερε μαζί του την αισιοδοξία, ότι μπορεί η κουτσουρεμένη – τέλος πάντων – θερινή σαιζόν, να αποφέρει κάτι καλό στην περιοχή. Η τελευταία τα είχε όλα! Και υψηλή παρουσία, Φαίη Σκορδά και «Αθηναίους» που επέστρεψαν στις πατρογονικές […]

11 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Του Δημήτρη Μήτρου

  • Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ειδικότερα για την Αιδηψό και γενικότερα για τη Βόρεια Εύβοια, έφερε μαζί του την αισιοδοξία, ότι μπορεί η κουτσουρεμένη – τέλος πάντων – θερινή σαιζόν, να αποφέρει κάτι καλό στην περιοχή. Η τελευταία τα είχε όλα! Και υψηλή παρουσία, Φαίη Σκορδά και «Αθηναίους» που επέστρεψαν στις πατρογονικές τους εστίες, 0και φίλους τής δίτροχης κίνησης και λάτρεις του καλού φαγητού και της έντονης νυχτερινής ζωής. Επίσης ομάδα επισκεπτών, που έφθασαν από τη γειτονική Φθιώτιδα, με τζετ – σκι και γάμο, όπως στη Σαντορίνη, επάνω στο «Βράχο», το μνημείο αυτό των ιαματικών υδάτων, αλλά και άγνωστες μορφές, που με Ι.Χ. και τουριστικά λεωφορεία, κατέληξαν στην «Αρχόντισσα του Βόρειου Ευβοϊκού». Ο οδηγικός τουρισμός σημείωσε λοιπόν τα πρώτα του θετικά αποτελέσματα, με φθηνά πακέτα κι επάνω στο σύνθημα που ατενίσαμε ταξιδιωτικό πούλμαν: « ανακαλύψτε τη Βόρεια Εύβοια, ζήστε την Αιδηψό». Κι όλα αυτά τα επωφελή, σε χρονικό διάστημα, στο οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των φάσεων, επανεκκίνησης του τουρισμού.

 

  • Η οικονομική κρίση, που έρχεται ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης, είναι το κακό εκείνο, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι αμιγές καλού, για τη Βόρεια Εύβοια γενικότερα και ειδικότερα για τη Λουτρόπολη Αιδηψού. Το τελευταίο σημαίνει ότι αρχικά τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής που είναι «μπραντ νέιμ», όπως σύκα, ντομάτες, μέλι κρασί κ.α. πρέπει να βρουν όλα εκείνα τα διαθέσιμα εργαλεία, που θα περάσουν σε άλλη σφαίρα ανάπτυξης, το παραγωγικό μοντέλο της. Επίσης ο ιαματικός και ψυχαγωγικός τουρισμός της πρέπει να προσθέσει στη «φαρέτρα» του, με πρωτοβουλίες του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού κι άλλες μορφές τουρισμού, μεγαλώνοντας την «πίτα» της οικονομίας. Ο βορειοευβοιώτικος παράδεισος με τα καταγάλανα νερά και την πλούσια χλωρίδα, θα πρέπει να αποτελεί δέλεαρ, όλο το χρόνο. Και τί μπορεί να προσφέρει ο Δήμος ακόμη, τί διαθέτει η περιοχή, για να τα αξιοποιήσει; Όλα τα εχέγγυα για ιστορικό, περιπατητικό, θρησκευτικό, συνεδριακό, αλιευτικό, κυνηγετικό και βοτανολογικό τουρισμό. Δεν φτάνει το ενδιαφέρον «να ανοίξουμε τα σύνορα της περιοχής μας στους τουρίστες, πρέπει να ανοίξουμε και τα μάτια μας».

 

  • Τη σκυτάλη, από το Όρος Τελέθριον με την υποψηφιότητα για ανεμογεννήτριες περιοχών του και τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής Ιστιαίας – Αιδηψού, αλλά και δημοτών, παίρνει ο Σύλλογος «Μάκιστος» της Λίμνης. Έχει άραγε πληροφορίες για ανεμογεννήτριες και στο Όρος Καντήλι, αν και το ανάγλυφο του χαρακτηρίζεται ως natura; Ασφαλώς κι έχει τις πληροφορίες του αφού πρόκειται για ένα Σύλλογο, με μεγάλες ευαισθησίες, σε ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Φυσικά όταν ο « Μάκιστος» αναφέρεται στην ισορροπία φύσης και κοινωνίας, η αναφορά του έχει να κάνει με τα όσα ακούγονται στην περιοχή, για τις «ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Εύβοια». Το κακό είναι ότι δεν περιλαμβάνονται γυμνά, ανεμοδαρμένα ύψη, αλλά περιοχές πανέμορφες και προστατευόμενες, με πλούσια χλωρίδα για αιολικά πάρκα, στη Βόρεια Εύβοια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024