Θ. Ζεμπίλης: Να αξιοποιηθεί το παλαιό νοσοκομείο προς όφελος των πολιτών

Ενόψει της μετεγκατάστασης στο νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης με γραπτή Ερώτηση(αρ.7267) προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια επισήμανε την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου οργανισμού, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα κτιριολογικά και χωροταξικά δεδομένα. Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης […]

11 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Ενόψει της μετεγκατάστασης στο νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης με γραπτή Ερώτηση(αρ.7267) προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια επισήμανε την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου οργανισμού, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα κτιριολογικά και χωροταξικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης ανέδειξε και το σημαντικό ζήτημα της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου Χαλκίδας, το οποίο δεν θα πρέπει να περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ούτε να μετατραπεί σε κτίριο κουφάρι, εστία μόλυνσης και παραβατικότητας στο κέντρο της πόλης. Αντίθετα θα πρέπει να ανακαινισθεί για να καλύψει νέες και πολλαπλές λειτουργίες, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του κ. Ζεμπίλη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, τελεσφορεί, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η λειτουργία ενός μεγάλου και ζωτικής σημασίας έργου υποδομής για τον νομό της Εύβοιας, του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας. Ήδη από τις αρχές Απριλίου έχουν αρχίσει τμηματικές παραδόσεις χώρων του, οι τεχνικοί έλεγχοι και οι εκπαιδεύσεις προσωπικού, ενώ οργανώνεται συστηματικά και η συνολική μετεγκατάσταση του νέου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε η διοίκηση της 5η Υγειονομικής Περιφέρειας μέχρι και την 22η Ιουλίου 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των κλινικών και των τμημάτων της ιατρικής υπηρεσίας, ενώ θα απαιτηθεί  και χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ασφαλούς λειτουργίας στον χώρο του νέου Νοσοκομείου.

Όπως γνωρίζετε, το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας διαθέτει 90 κλίνες περισσότερες σε σχέση με το παλαιό (αύξηση κλινών σε ποσοστό 40%), γεγονός που καθιστά αναγκαία την τροποποίηση του υφιστάμενου οργανισμού, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα κτιριολογικά και χωροταξικά δεδομένα, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της Ιατρικής, ώστε οι πολίτες της Εύβοιας να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης.

Περαιτέρω, το παλαιό νοσοκομείο Χαλκίδας, ως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί στην ερήμωση, τις λεηλασίες και την απαξίωση. Η φθορά του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διάβρωση και κατάρρευση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η επισκευή του. Στη περίπτωση αυτή θα μετατραπεί σε μια εστία μόλυνσης και παραβατικότητας και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, όπως συνέβη με το παλαιό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις του μπορούν να αποτελέσουν πεδίο εφαρμογής πρακτικών λειτουργικής και δημιουργικής επανάχρησης για την κάλυψη νέων αναγκών, προς όφελος των πολιτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι προφανές ότι  ο Δήμος Χαλκιδέων, ως ιδιοκτήτης οικοπέδου που διατέθηκε για την ανέγερση του παλαιού νοσοκομείου, νομιμοποιείται να τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς για την μελλοντική χρήση του και να επωμιστεί την ευθύνη του επισπεύδοντα στην προσπάθεια ανακαίνισης και διαμόρφωσης του κτιρίου, το οποίο μπορεί να καλύπτει πολλαπλές λειτουργίες, έχοντας μικτή χρήση. Άλλωστε, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε το επιτυχημένο παράδειγμα του παλαιού νοσοκομείου Λαμίας, που παραχωρήθηκε στον Δήμο Λαμιέων.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την έγκριση της τροποποίησης του οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας;

2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την προστασία και παραχώρηση των εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου Χαλκίδας, προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν άμεσα προς όφελος των πολιτών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024