Κατερίνα Μπατζελή: «Λείπει το όραμα και ο σχεδιασμός»

Ξεκάθαρη είναι η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή, σε συνέντευξή της στα «Στερεά Νέα», αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας. Παράλληλα, η κ. Μπατζελή μιλά για την Κωπαΐδα, τα αντιπλημμυρικά έργα, την ανεργία στη Στερεά και την αξιοποίηση των μνημείων της. Συνέντευξη στον Παύλο Σφέτσα Από […]

15 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Ξεκάθαρη είναι η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή, σε συνέντευξή της στα «Στερεά Νέα», αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας. Παράλληλα, η κ. Μπατζελή μιλά για την Κωπαΐδα, τα αντιπλημμυρικά έργα, την ανεργία στη Στερεά και την αξιοποίηση των μνημείων της.

Συνέντευξη στον Παύλο Σφέτσα

Από Υπουργός η Κατερίνα Μπατζελή είναι επικεφαλής περιφερειακής παράταξης. Πως έγινε η στροφή στην αυτοδιοίκηση και άφησε την κεντρική πολιτική σκηνή;

Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Γιατί άφηνα την ενασχόληση μου με την κεντρική πολιτική σκηνή, την ευρωπαϊκή πολιτική λόγω και των διασυνδέσεών μου, που είχα αποκτήσει τα 15 χρόνια που δούλεψα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως ευρωβουλευτής. Ήξερα δε ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Στις διπλές εκλογές του 2019 δεν θα μπορούσα να είμαι υποψήφια και για βουλευτής. Ήταν όμως η πρόκληση του θεσμού της αυτοδιοίκησης που με τσίγκλησε, αυτή τη φορά περισσότερο από το κοινοβούλιο. Θα έπρεπε να φτιάξω ένα ψηφοδέλτιο από 75 ενεργούς πολίτες με διαφορετικές προελεύσεις, να γυρίσω μαζί τους την πατρίδα μας τη Στερεά, μετά από ένα κύκλο που είχε χαράξει η χώρα μας, με σκαμπανεβάσματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, που είχαν επηρεάσει και τον χαρακτήρα της ίδιας της κοινωνίας μας.

Το αρχίζω από μηδενική βάση και βάζουμε τα θεμέλια για κάτι νέο ως παράταξη στην Aυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια μας, ήταν για μένα η αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Και δεν μετάνιωσα. Άλλωστε ο πολιτικός μου χώρος, το Κίνημα Αλλαγής είχε και έχει διαχρονική περπατησιά στον τομέα αυτό, με μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και πραγματικά η ουσιαστική και αποτελεσματική Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι αυτό που πολιτικά ως παράταξη μας οδηγεί στις επιλογές μας και στις παρεμβάσεις μας.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Στερεά και ποια η λύση του;

Λείπει το όραμα και ο σχεδιασμός. Θεωρούν ότι αν είναι διαχειριστές έργων, ψιλοπαρεμβάσεων και μικροδιανομών, θα θεωρηθούν επιτυχημένοι ή ότι θα κυλήσει ο αυτοδιοικητικός χρόνος αποφεύγοντας απλά και μόνο να μην κάνουν λάθος. Είναι όμως γνωστό και στη κεντρική πολιτική σκηνή ότι δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός διαχειριστής, εάν δεν έχεις πρόγραμμα και στόχους, βραχυπρόθεσμους και μακροπροθέσμους. Και πέρασαν οι εποχές που οι πολίτες δεν γνώριζαν τι γινόταν στα διπλανά χωριά των άλλων Περιφερειών ή τι κάνουν οι άλλοι πολιτικοί. Με ένα κουμπί πλέον μαθαίνεις τα πάντα ή τουλάχιστον έχεις μια πληροφόρηση και μπορείς να συγκρίνεις και να συγκριθείς. Η λύση του προβλήματος αυτού, με τη δική μας αλήθεια, είναι η απόκτηση στρατηγικής και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της. Με πολιτικές  που θα συνθέτουν το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας με έργα, επιχειρηματική δραστηριότητα, κοινωνική συνοχή, περιβαλλοντική πολιτική, ενεργειακή και αγροδιατροφική δυναμική, διαπολιτισμική συνεργασία. Αυτή την πολιτική προσπαθούμε να περάσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεργασία και με άλλες παρατάξεις που έχουν τον ίδιο στόχο. Όπως επίσης διεκδικούμε και το αυτονόητο από αυτή την Περιφερειακή Αρχή. Ότι πρέπει  να είμαστε ενήμεροι και να συναποφασίσουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό βάση των πολιτικών του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ, των νέων χρηματοδοτήσεων και μάλιστα όπως αυτές εξελίσσονται μετά τον κορωνοϊό, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Αυτά τα αυτονόητα μέχρι σήμερα τα θεωρούν μυστικό επτασφράγιστο, λες και τους ανήκουν.

Συνήθως στην Ελλάδα μιλάμε για λύσεις προβλημάτων, οι οποίες ποτέ δεν δίνονται. Έχοντας περάσει κι από ένα σημαντικό Υπουργείο, γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Λύσεις πάντα μπορούν να δοθούν και να συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις. Το έζησα παρά τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, που όμως σημαίνουν ότι «σπας αυγά». Υπάρχουν όμως και εμπόδια για τις μεγάλες αλλαγές. Τα αντικειμενικά εμπόδια. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων σημαίνει ότι ένας Νόμος θα φέρει πολλές υπογραφές, που η καθεμία φέρει και το διοικητικό βάρος του κάθε Υπουργείου. Οι ΚΥΑ είναι η κακοδαιμονία αυτού του κράτους, η ασάφεια των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης και της αυτοδιοίκησης μεταξύ των δυο βαθμών της. Τα υποκειμενικά εμπόδια. Να μην γνωρίζεις την πολιτική του Υπουργείου σου ή του θεσμού που εκπροσωπείς. Τελείωσαν οι εποχές που με πτυχίο γενικής πολιτικής, γινόσουν πρωτοκλασάτος πολιτικός. Οι εποχές απαιτούν  συνδυασμό πολιτικής σκέψης με τεχνοκρατικό σχεδιασμό και υλοποίηση. Και προσθέτω προσωπικά και με συναισθηματική νοημοσύνη.

Ένα τέτοιο ζήτημα, χρόνιο, είναι κι αυτό της Κωπαΐδας που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σας απασχόλησε και ως Υπουργό και απασχολεί δεκαετίες η επίλυσή του. Τι πρέπει να γίνει;

Από τον Γενάρη ως παράταξη ζητήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή, στα πλαίσια της προετοιμασίας μας για την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027, να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα του Κωπαϊδικού πεδίου σε ανοικτή, οργανωμένη συζήτηση και ανταλλαγή προτάσεων. Να σχεδιάσουμε από κοινού στη νέα προγραμματική μας περίοδο με αποφασιστικότητα, ολοκληρωμένες πολιτικές και παρεμβάσεις που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Κωπαϊδικού πεδίου. Με ενιαία αρχή διαχείρισης. Ένα έργο μεγάλης πνοής, διαχρονικό και  πολυτομεακό. Έργο για το οποίο απαιτούνται συνέργειες οικονομικές, θεσμικές, αυτοδιοικητικές αλλά και επενδυτικοί πόροι ώστε να υλοποιηθεί το έργο στο σύνολο του. Πιστεύουμε ότι η Κωπαΐδα είναι εθνικής εμβέλειας έργο και δεν μπορεί να μπαίνει στις καλένδες μικροσκοπιμοτήτων.

Ακόμη περιμένουμε μαζί με τις άλλες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Έχουμε ακούσει τα περισσότερα «θα». Και δυστυχώς τα γεγονότα και οι πρακτικές του παρελθόντος, από τότε που πέρασε η Κωπαΐδα στην Περιφέρεια, επαναλαμβάνονται. Μέχρι σήμερα στο μεγάλο αυτό διακύβευμα της Περιφέρειάς μας μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις προτείνονται, πολλές δε από αυτές χωρίς καμία επιτυχία και αποτελεσματικότητα στον τελικό στόχο για την βιώσιμη ανάπτυξη του Κωπαϊδικού πεδίου.

Ενώ παρακολουθούμε την καταστροφή των αγροτών σε κάθε πλημμύρα, καλούμαστε να ψηφίσουμε παρεμβάσεις της Περιφέρειας για έργα που προκύπτουν από έκτακτες καιρικές συνθήκες και που αυτά βασίζονται στις  έκτακτες διαδικασίες των εύκολων αναθέσεων. Και οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν για κάτι που τους υποσχεθήκαν και δεν γίνεται ή που δεν τους διασφαλίζει την παραγωγή τους και το εισόδημα τους, ενώ η Περιφέρεια χάνει χρόνο και χρήμα. Χάνει από την καθυστέρηση ίδρυσης ενός καινοτόμου διατροφικού κόμβου, αγροδιατροφικού πάρκου, με τον όρο που έχει κατοχυρωθεί σε εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όπου με σύγχρονα μέσα εμπορικά, πανεπιστημιακά και χρηματοπιστωτικά θα μπορούσε να αποκτήσει έναν ακόμη αναπτυξιακό πνεύμονα πέρα εκείνου του βιομηχανικού. Καταλαβαίνετε συνεπώς όταν λέω ότι λείπει η στρατηγική από την Περιφέρεια. Εδώ φυσικά λείπουν πολλά.

Και τα αντιπλημμυρικά έργα απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν;

Εάν είχαν αντιμετωπιστεί τα προηγούμενα χρόνια βάση συνολικού σχεδιασμού -κεντρικού και περιφερικού- τα αντιπλημμυρικά έργα, θα είχαν μειωθεί οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και θα αντιμετωπίζαμε τα θέματα σε στοχευμένες περιοχές και με μικρότερο προϋπολογισμό. Τώρα έχουμε χάσει τον λογαριασμό και λογαριαζόμαστε μόνο με τους εργολάβους. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση και κρίνουμε και τις διαδικασίες και την αποτελεσματικότητα.

Η Στερεά Ελλάδα έχει τεράστια ποσοστά ανεργίας. Η Περιφέρεια μπορεί να παρέμβει πραγματικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας;

Ουσιαστικά είμαστε μπροστά σε φαινόμενα και σε τακτική «τεχνικής αποβιομηχάνισης», όπως αυτή εξελίσσεται στην μετά κορωνοϊού εποχή, με την υπολειτουργία ή και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και με επιπτώσεις στη ζωή των εργαζόμενων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να παραμένει ούτε απλός θεατής, ούτε να επιλέξει το ρόλο του παρηγορητή, ούτε του ταχυδρόμου των υποσχέσεων της κυβέρνησης και των ανάλγητων προς τους εργαζόμενους συμπεριφορών της. Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα της βιομηχανικής κρίσης θα τα υποστούν και άλλοι τομείς, ο διατροφικός κλάδος, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, ο κλάδος της προσφοράς υπηρεσιών, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα οφείλει να έχει σχέδιο διαχείρισης κρίσης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης. Να καταγράψει, να αξιολογήσει και να εκπονήσει σχέδιο και πρόταση για την βιομηχανική κρίση, των πληττόμενων κλάδων της, των αλληλοεπιπτώσεων σε άλλους παραγωγικούς τομείς και στην αλυσίδα παραγωγής, την προστασία της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων πολιτών της Στερεάς.

Να εκπονήσει άμεσα για τις δικές της περιφερειακές πολιτικές προστασίας της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, να έχει σχέδιο διεκδίκησης και πίεσης προς την κυβέρνηση για να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της. Να αποθαρρύνει τους πειραματισμούς των βιομηχανικών μονάδων, να προωθήσει νέες καινοτόμες επενδύσεις, να προχωρήσει σε διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη βιομηχανιών με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Εδώ δεν λείπει μόνο η στρατηγική. Λείπει και το σθένος της συνομιλίας ως θεσμικός εταίρος με τους επιχειρηματίες. Να γνωρίζεις ως Περιφερειακή Αρχή την πορεία τους, τα προβλήματά τους και να διεκδικούμε όλοι μαζί τις καλύτερες συνθήκες, επενδυτικές και εμπορικές.

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο μιλήσατε από την αντιπολίτευση αρκετά για τη δράση του ΟΠΑΣΤΕ. Εσείς προσωπικά θέσατε ζητήματα αδιαφάνειας. Πως γίνεται να έχουμε έναν Οργανισμό για την Πολιτιστική Ανάπτυξη και παράλληλα μνημεία αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας παρατημένα και μη επισκέψιμα;

Από την πρώτη μέρα της περιφερειακής μας θητείας είχαμε τοποθετηθεί για την κατάργηση του οργανισμού αυτού, που από πολιτιστικός οργανισμός του Νομού Φθιώτιδας μετεξελίχθηκε νομικά και χρηματοδοτικά σε Περιφερειακό.

Το 2019 σε μια προεκλογική περίοδο και χωρίς απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξοδεύτηκαν 850.000 ευρώ, βάσει της ενημέρωσης που είχαμε πριν λίγες μέρες, χωρίς να αναφέρεται σε ποιους συλλόγους, σε ποιες πολιτιστικές δράσεις ξοδεύτηκαν τα χρήματα αυτά και από ποιους. Συνολικά μέχρι το τέλος της θητείας μας, αν συνεχίσει να λειτουργεί ο ΟΠΑΣΤΕ, θα δαπανηθούν 4 εκατ. ευρώ. Χωρίς κανέναν έλεγχο από το Περιφερειακό Συμβούλιο ή την Οικονομική Επιτροπή. Ξεπερνά τα όρια της διαφάνειας και ακουμπά την εξωθεσμική λειτουργία. Θα προσφύγουμε και πάλι και ας αναλάβουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της αποκεντρωμένης και του κράτους τις ευθύνες τους. Αλήθεια με 4 εκατ. ευρώ πόσους επισκέψιμους πολιτιστικούς χώρους θα μπορούσαμε να είχαμε δρομολογήσει και παράλληλα με ετήσιο σχεδιασμό να χρηματοδοτούσαμε και πολιτιστικούς συλλόγους νομαρχιακής και διανομαρχιακής εμβέλειας;

Θα ξαναδούμε την Κατερίνα Μπατζελή υποψήφια βουλευτή ή αφιέρωσε πλέον το μέλλον της στην Αυτοδιοίκηση;

Η πολιτική είναι παντού και για όλους μας. Είναι ανάσα και δεν κόβεται. Μόνο να διαισθανθείς που μπορεί η σκέψη σου να ζευγαρωθεί με την ψυχή σου, την αγάπη σου για δημιουργία και προσφορά.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες της Στερεάς μέσω της εφημερίδας μας;

Να διεκδικούν, να αναζητούν, να συμμετέχουν στην καθημερινότητα της πατρίδας τους, της Στερεάς. Φτιάχνοντας τον τόπο μας, φτιάχνουμε τη χώρα μας. Φτιάχνοντας το παρόν του τόπου μας, φτιάχνουμε το μέλλον των παιδιών μας.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στα «Στερεά Νέα» του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024