Ειδήσεις από την Βόρεια Εύβοια

Του Δημήτρη Μήτρου   Αφιερωμένη στην Αιδηψό και τα Λιχαδονήσια η εκπομπή του «Happy Traveler», αυτό το Σάββατο, ανέδειξε την αρχοντική πλευρά της Λουτρόπολης, την αξία των ιαματικών πηγών της, τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, τα μνημεία της φύσης, αναφερόμαστε στη συστάδα των «τροπικών» νησιών, που κάποιοι ονομάζουν και «Σεϋχέλλες» και γενικότερα τον μικρό παράδεισο, […]

18 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Του Δημήτρη Μήτρου

 

  • Αφιερωμένη στην Αιδηψό και τα Λιχαδονήσια η εκπομπή του «Happy Traveler», αυτό το Σάββατο, ανέδειξε την αρχοντική πλευρά της Λουτρόπολης, την αξία των ιαματικών πηγών της, τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, τα μνημεία της φύσης, αναφερόμαστε στη συστάδα των «τροπικών» νησιών, που κάποιοι ονομάζουν και «Σεϋχέλλες» και γενικότερα τον μικρό παράδεισο, του βόρειου νησιωτικού τμήματος. Κατέδειξε όμως και την ανηφορική πορεία αυτής της πόλης, χωρίς τη βοήθεια, σε βάθος χρόνου, των Δημοτικών Αρχών της, της Περιφέρειας και της Κεντρικής εξουσίας. Η εκπομπή όμως, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει τον Ευτύχη Μπλέτσα, δεν έτυχε τοπικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα να διανθίζεται από ανακρίβειες ( ιστορικές, χώρων, ονοματολογίας κ.α.) Κι όσο για τη φράση – κλειδί του παρουσιαστή «ο περίεργος περιηγητής είναι ο σωστός», βάσει των προαναφερθέντων, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, για το τί πρόσφεραν στην «περιέργεια του», ούτως ώστε η εκπομπή να αποτελέσει ένα τουριστικό εφαλτήριο για το Δήμο, οι άνθρωποί του, τότε, κοπιράιτ 2019, οι ξενοδοχειακοί παράγοντες και οι τοπικές μορφές του πολιτισμού και του πνεύματος. Παθογένειες, που δυστυχώς ταλανίζουν χρόνια και χρόνια τη μυθική Αιδηψό.

 

  • Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα πρέπει να οδηγήσουν σε «καραντίνα σκέψης» στον κορωνοϊό, τουλάχιστον 14 ημερών, τους πολίτες και επισκέπτες της Λουτρόπολης. Κι αυτό γιατί είδαμε συμπεριφορές, από κάποιους, εγκληματικές απέναντι στους εαυτούς τους κι ανεύθυνες απέναντι στους συνανθρώπους τους, πράγματα δηλαδή που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, ενισχύουν εκ νέου, την αλυσίδα ραγδαίας μετάδοσης του. Το ξεσάλωμα του τριημέρου σε δρόμους, σε χώρους συναθροίσεων, αλλά και στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πληρώσουμε ακριβά, φυσικά με την ανάγλυφη αποτύπωση, στο χάρτη διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό άλλωστε δείχνει και η κατάσταση στη γειτονική Φθιώτιδα. Δαμόκλεια η σπάθη της οικονομίας, «πλάνο» το καλοκαίρι, αλλά ας μην γυρίσουν τα πάντα τούμπα, στη Βόρεια Εύβοια.

 

  • Τα κτυπήματα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, με την ατέλειωτη καραντίνα κι ακολούθως το σταδιακό «ξεκλείδωμα» των φάσεων επανεκκίνησης της οικονομίας, έπληξαν την κινητήρια δύναμη της, τον εξωτερικό τουρισμό. Λογικά η Κυβέρνηση και οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις στρέφονται τώρα στους Έλληνες και Βαλκάνιους περιηγητές με τον οδηγικό και κοινωνικό τουρισμό. Όμως ο οδηγικός που, όπως λέει και η λέξη, πραγματοποιείται με Ι.Χ., μηχανές και τουριστικά λεωφορεία, χρειάζεται και λειτουργικούς δρόμους. Κι επάνω σ’ αυτό, χαμένη, είναι η Βόρεια Εύβοια. Δρόμοι κεντρικοί γεμάτοι λακκούβες, αλλά και μπαλωμένοι που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους, ακατάλληλοι προς πλαζ, που το Υπουργείο Τουρισμού, τα ΜΜΕ και τα ξένα περιοδικά προβάλλουν ως μνημεία της φύσης, στο βόρειο τμήμα του νησιού, σηματοδότηση ελλειπής κι ανεπίκαιρη και το κυριότερο, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης από τους εμπλεκόμενους, αφού όπως παρατηρούν λάτρεις της περιοχής: «έτσι τους (δρόμους) αφήσαμε πριν μια δεκαετία και έτσι τους βρίσκουμε». Στο δια ταύτα, θυμηθείτε τη σοφή ρήση του ελληνικού λαού : «Αν δεν ….βραχείς, ψάρια δεν πιάνεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024