,

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ: Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου ΜΑΚΙΣΤΟΣ

Χορευτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΑΚΙΣΤΟΣ: Οι νέοι και τα παιδιά μας είναι βασικό κομμάτι του οράματος του Μάκιστου . Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα  ευαγγελίζουμε τα λόγια του μεγάλου  δάσκαλου Νίκου  Καζαντζάκη στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την […]

20 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Χορευτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΑΚΙΣΤΟΣ: Οι νέοι και τα παιδιά μας είναι βασικό κομμάτι του οράματος του Μάκιστου . Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα  ευαγγελίζουμε τα λόγια του μεγάλου  δάσκαλου Νίκου  Καζαντζάκη στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Tο τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσειΔυστυχώς το τρίτο αυτό χρέος είναι και το πιο δύσκολο.

 

Ο Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου Μακιστος, ιδρύθηκε το 2010 και με μεγάλη και ποικίλη πολιτιστική δραστηριότητα, συμβάλει στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, Σκοπός του Συλλόγου και των μελών που τον απαρτίζουν είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βάθος του χρόνου και η διάδοσή της στις γενιές που ακολουθούν.

Ο Σύλλογος έχει πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την συμμετοχή των χορευτικών ομάδων σε Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή του Συλλόγου σε διεθνή Φεστιβάλ όπως το διεθνές Φεστιβάλ της Κίνας, στην Ρουμανία, στη Βουδαπέστη, αλλά και στην Ελλάδα σε αξιόλογα Φεστιβάλ και Πολιτιστικές εκδηλώσεις: στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Σκόπελο, κ.α.

Με αγάπη και μεράκι, αυτή η ομάδα ανθρώπων έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, προσφέρουν απλόχερα γνώση, ενέργεια και πολύ σεβασμό για τους παραδοσιακούς μας χορούς, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Σταμάτης Λουζης,  μας μίλησε για το έργο του Συλλόγου, τις δράσεις, την ισχυρή θέληση των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους  και το όνειρο τους να  «ταξιδέψουν» και να προβάλλουν την Εύβοια αλλά και όλη την Ελλάδα με τα ήθη, τα έθιμα και την πλούσια πολιτιστική παράδοση μας ανά τον κόσμο.

 

 

  • Για αρχή, θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για τον Σύλλογο

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2010 με την επωνυμία «Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου ΜΑΚΙΣΤΟΣ . Προϋπήρχε ήδη από το 1999 ως χορευτική ομάδα ΜΑΚΙΣΤΟΣ τμήμα της ΝΕΛΕ (Νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης )με αντικείμενο την εκμάθηση παραδοσιακών χορών.

  • Το όνομα του Συλλόγου από πού προέρχεται;

Το όνομα του Συλλόγου είναι εμπνευσμένο από το Όρος ΚΑΝΔΗΛΙ στους πρόποδες του οποίου εκτείνεται ο Δήμος μας, και που ονομαζόταν ΜΑΚΙΣΤΟΣ από τον γιο του Αθάμαντα, αδελφό του Φρίξου ,γνωστά μας πρόσωπα από τη μυθολογία.

  • Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι απλά άλλος ένας χορευτικός Σύλλογος, αλλά δουλεύετε σκληρά για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. θέλετε να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι και οι δράσεις του Συλλόγου;

Θεωρούμε ότι στα 20 χρόνια παρουσίας του ο Μάκιστος πέρασε στην συνείδηση των συνανθρώπων μας. Αυτό το πέτυχε  αναπτύσσοντας πολλαπλές δράσεις που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο μας. Αν και  σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες λόγω οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών ωστόσο ,   κοινή βάση των προσπάθειών μας ήταν και θα είναι η  ανάδειξη του Ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε την δημιουργία χορευτικών τμημάτων όλων των ηλικιών, αναβίωση εθίμων, συλλογή λαογραφικού υλικού, αναβίωση παλαιών πανηγυριών, διοργάνωση χορευτικών παραστάσεων ,παρουσιάσεις βιβλίων, διοργάνωση  παραδοσιακών γλεντιών, συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, δημιουργία βεστιαρίου, λειτουργία  κλειστού γυμναστηρίου, αθλητικών τμημάτων, λειτουργία ωδείου, τμήματα ζωγραφικής , τμήματα θεάτρου.

  • Είναι εύκολη η διάδοσή της παράδοσης στις νεότερες γενιές;

Οι νέοι και τα παιδιά μας είναι βασικό κομμάτι του οράματος του Μάκιστου . Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα  ευαγγελίζουμε τα λόγια του μεγάλου  δάσκαλου Νίκου  Καζαντζάκη στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ:

«Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους.
Tο τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.»
Δυστυχώς το τρίτο αυτό χρέος είναι και το πιο δύσκολο.

 Όλοι και ειδικά όσοι έχουμε παιδιά  βλέπουμε ότι ο υλιστικός τρόπος ζωής κυριαρχεί παντού . Οι νόμοι της παγκοσμιοποίησης απαιτούν από τις εθνικές παραδόσεις να μπουν σε ένα χωνευτήρι όπου τα ήθη , τα έθιμα και οι ιδιαίτερες αξίες κάθε τόπου εκμηδενίζονται. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η τεχνολογία και τα ΜΜΕ ενισχύουν την ξενομανία και προωθούν  ξένα πρότυπα. Πολλά παιδιά που ασχολούνται με τον πολιτισμό μας  γίνονται αποδέκτες ακραίων συμπεριφορών από συνομηλίκους τους που χαρακτηρίζουν την Ελληνική Παράδοση ως κάτι ξεπερασμένο και άχρηστο. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι με την κατάλληλη προσέγγιση και επικοινωνία,  τα παιδιά μας  δείχνουν  μεγάλη θέληση να ακούσουν και να μάθουν . Και κυρίως να   κατανοήσουν  βαθιά τα λόγια του Σεφέρη που έλεγε ότι σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σα να σβήνουμε κι ένα από το μέλλον . Πιστεύουμε ότι οι νέοι μας θα νιώσουν  ότι αποτελούν αλυσίδα της παράδοσης καθώς είναι η φυσική συνέχεια μας και δεν θα επιτρέψουν  την διαγραφή της ιστορία μας  όταν  χρειαστεί να  πάρουν το μέλλον στα χέρια τους..

  • Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε;

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σ όλα αυτά αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες ,που συνήθως αφορούν τον οικονομικό τομέα ,όσον αφορά το κόστος για την οργάνωση των εκδηλώσεων, κτλ.. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε την οικονομική στήριξη  που μας προσφέρουν οι τοπικές  επιχειρήσεις αλλά και διάφοροι εταιρικοί χορηγοί όπως η ΑΝΕΣ που είναι δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια.

  • Διαβάζω χαρακτηριστικά στην περιγραφή του Συλλόγου: «είναι οι καρποί της ομαδικής προσπάθειας και της αφοσίωσης των μελών μας, που αποτελούν την εφαλτήρια και κινητήρια δύναμή μας». Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογος;

Ο Σύλλογός μας απαριθμεί περίπου 300 μέλη και επιθυμούμε κάθε μέρα να γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Στην σύγχρονη κοινωνία ο ρόλος του κάθε πολιτιστικού συλλόγου είναι ενωτικός και απαιτεί την εθελοντική διάθεση του κόσμου. Με την συμμετοχή τους στις διάφορες δράσεις συμβάλλουν στην επίτευξη εθνικής συνοχής και σύμπνοιας. Κατανοούν ότι η ενασχόληση με την παράδοσή μας έχει εθνική αξία γιατί είναι η ίδια μας η ζωή. Πως είναι δυνατό να μην υπερβούμε όλοι τις όποιες διαφορές κοινωνικού , πολιτικού ή οικονομικού χαρακτήρα όταν  βιώνουμε συναισθήματα .Αυτό κι αν έχει ανεκτίμητη αξία. Ιδιαίτερα για  τους νεότερους  που δεν κουβαλούν πολλές μνήμες από το παρελθόν, η ενασχόληση με την πολιτιστική μας παράδοση, είναι μονόδρομος στην προσπάθειά τους να συνδεθούν με την παράδοση, τα ήθη τα έθιμα και τις ρίζες τους. Κάποια στιγμή θα κληθούν να μεταφέρουν και να παραδώσουν με τη σειρά τους τις αξίες που διαμορφώνουν την ταυτότητα του λαού μας. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός. Γι’ αυτό κι ο κόσμος είναι η εφαλτήρια και η κινητήρια δύναμη  κάθε πολιτιστικού συλλόγου.

  • Έχετε πολλές διακρίσεις και συμμετοχή των χορευτικών σας ομάδων σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών!

Ο Σύλλογος μας έχει πολλές διακρίσεις  σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων σε Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή μας στο διεθνές Φεστιβάλ της Κίνας, σε φεστιβάλ στην Ρουμανία  και στην Βουδαπέστη, αλλά και ανά την Ελλάδα σε πολλές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις όπως Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Αρμάτα Σπετσών, φεστιβάλ Σκοπέλου, Περτούλι Τρικάλων, εκδηλώσεις πεσόντων ΕΛΔΥΚ, διεθνές ART φεστιβάλ στην  Χαλκίδα και πολλές παρουσίες σε όλη την Εύβοια.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι σε πολλές από τις παραπάνω εκδηλώσεις μας μεγάλος αρωγός στις προσπάθειές μας είναι ο ΟΜΙΛΟΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ. Από το 2008 έως και σήμερα έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με τον συγκεκριμένο φορέα λαμβάνοντας  μέρος με επιτυχία  σε  πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας καθώς επίσης και σε  δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, σεμινάρια, ημερίδες και εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

 

  • Πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε την Εύβοια μέσα από τις δράσεις σας;

Έτσι λοιπόν  με τον τρόπο αυτό ταξιδεύουμε την Εύβοια, αλλά και όλη την Ελλάδα, με  τα ήθη και τα Έθιμα μας ,την  πλούσια πολιτιστική  παράδοση μας ,ανά τον κόσμο…

  • Πώς βιώσατε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας και της παύσης των δραστηριοτήτων λόγω κορωνοϊού;

Η περίοδος της καραντίνας ήταν μια δύσκολη περίοδο για όλους ,και ιδιαίτερα για εμάς  γιατί έπαυσαν όλες οι  δραστηριότητες μας.

  • Έχετε προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις του Συλλόγου ή ακόμη δεν είναι σίγουρο τίποτα;

Μέχρι στιγμής και μη έχοντας ακόμη ξεκάθαρη γνώση στο πλαίσιο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ευελπιστούμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ως το τέλος του καλοκαιριού, ορισμένα από τα σχέδια μας.

  • Μια ευχή για το μέλλον?

Θα θέλαμε να ευχηθούμε μέσα από όλη αυτήν την κοινωνική περιπέτεια που περάσαμε, να βγούμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι, να μπορέσουμε να ανταμώσουμε ξανά, πιασμένοι χέρι χέρι σ έναν κύκλο που μας χωράει όλους. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ιθύνων νου και τη  κινητήριο δύναμη του Συλλόγου μας όλα αυτά τα χρόνια που δεν είναι άλλη από τη Δασκάλα μας Ελένη Ματσούκα αλλά και όλα τα μέλη μας και ιδιαιτέρως αυτόν τον στενό κύκλο από τους μόνιμους στρατιώτες-εθελοντές του ΜΑΚΙΣΤΟΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024