Θέμα των Πανελληνίων εξετάσεων το εργοστάσιο της Μυτιληναίος

Έκπληξη στο μάθημα της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020, την Παρασκευή, η επιλογή ενός από τα θέματα, βγαλμένο από την ελληνική πραγματικότητα και την υγιή επιχειρηματικότητα. Το τέταρτο θέμα των Πανελληνίων 2020 που κλήθηκαν να λύσουν οι μαθητές στη Χημεία ξεκίνησε με μια αναφορά στην ιστορία της εξόρυξης βωξίτη και της παραγωγής αλουμινίου, ενός από τους […]

27 Ιουνίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Έκπληξη στο μάθημα της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020, την Παρασκευή, η επιλογή ενός από τα θέματα, βγαλμένο από την ελληνική πραγματικότητα και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Το τέταρτο θέμα των Πανελληνίων 2020 που κλήθηκαν να λύσουν οι μαθητές στη Χημεία ξεκίνησε με μια αναφορά στην ιστορία της εξόρυξης βωξίτη και της παραγωγής αλουμινίου, ενός από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς της χώρας μας και αναφορά σε μια από τις μεγαλύτερης βιομηχανίες της χώρας, το ιστορικό «Αλουμίνινιον της Ελλάδος», της Mytilineos.

Το θέμα Δ της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020

Συγκεκριμένα το θέμα Δ, στο μάθημα της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020, έγραφε:

«Όταν στον Παρνασσό ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες βωξίτη, εγκαταστάθηκε στην περιοχή μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδος, αυτή της παραγωγής καθαρής αλουμίνας και αλουμινίου. Η μεταλλουργία του αλουμινίου περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η παραγωγή του καθαρού αλουμινίου με ηλεκτρόλυση της καθαρής αλουμίνας παρουσία περίσσειας άνθρακα (γραφίτη) σύμφωνα με την αντίδραση».

Έτσι, οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων οι οποίοι έγραψαν σήμερα Χημεία, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απαιτητικό θέμα μεν, το οποίο, όμως, είχε ευθεία σύνδεση με την αγορά εργασίας, ένα θέμα από την πραγματική ζωή και την υγιή επιχειρηματικότητα, με τους αυριανούς επιστήμονες να καλούνται να απαντήσουν σε θέματα που τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική τους ζωή.

Η πλευρά της Mytilineos

Από την πλευρά της η εταιρία με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε το γεγονός: «Αυλαία για τις Πανελλήνιες φέτος και οι μαθητές που εξετάστηκαν στο μάθημα της Χημείας, κλήθηκαν να λύσουν θέμα σχετικό με το ιστορικό εργοστάσιο του Αλουμίνιον της Ελλάδος! Μπορεί να ήταν για… γερούς λύτες, αλλά η υγιής ελληνική βιομηχανία & επιχειρηματικότητα θα αποτελούν πάντα επίκαιρα ζητήματα. Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα στους αυριανούς επιστήμονες της χώρας και περιμένουμε με χαρά να τους υποδεχτούμε σε πραγματικούς βιομηχανικούς χώρους!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024