26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – Κέντρο Απεξάρτησης – Μετάβαση Στη Ζωή – Χαλκίδα

Αργύρης Μπούγας: «Όποιος ζητήσει βοήθεια και το θελήσει πραγματικά, μπορεί να απεξαρτηθεί. Αξίζει και πρέπει ο κάθε ένας να το δοκιμάσει και να το παλέψει. Το μήνυμα είναι ότι γίνεται.» Ο Αργύρης Μπούγας, Σύμβουλος Εξαρτήσεων και Συνιδιοκτήτης του Κέντρου «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ» μίλησε στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ για το σπουδαίο έργο του κέντρου και έδωσε το […]

30 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Αργύρης Μπούγας: «Όποιος ζητήσει βοήθεια και το θελήσει πραγματικά, μπορεί να απεξαρτηθεί. Αξίζει και πρέπει ο κάθε ένας να το δοκιμάσει και να το παλέψει. Το μήνυμα είναι ότι γίνεται.»

Ο Αργύρης Μπούγας, Σύμβουλος Εξαρτήσεων και Συνιδιοκτήτης του Κέντρου «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ» μίλησε στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ για το σπουδαίο έργο του κέντρου και έδωσε το δικό του μήνυμα για τα Ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά), περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (57,8 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (38,3 εκατομμύρια).

Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη (55,4 εκατομμύρια άνδρες και 36,1 εκατομμύρια γυναίκες), ενώ οι εκτιμήσεις για χρήση άλλων ουσιών τουλάχιστον μία φορά κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: 12,4 εκατομμύρια άνδρες και 5,7 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση κοκαΐνης, 9,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,6 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση MDMA (ναρκωτικό τύπου «έκσταση») και 8,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,1 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση αμφεταμινών. Τα επίπεδα χρήσης κάνναβης τουλάχιστον μία φορά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και κυμαίνονται από περίπου 4% των ενηλίκων στη Μάλτα έως 45% στη Γαλλία.

Η χρήση ουσιών τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα αποτελεί δείκτη της πρόσφατης χρήσης και, κατά κανόνα, απαντά συχνότερα στους νεαρούς ενήλικες. Εκτιμάται ότι 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%).

Κέντρο Απεξάρτησης – Μετάβαση Στη Ζωή – Χαλκίδα

Η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ» είναι κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης για άτομα και οικογένειες με προβλήματα εξαρτήσεων. Το προσωπικό αποτελείται από πτυχιούχους στον τομέα της ψυχικής υγείας και συμβούλους εξειδικευμένους στις εξαρτήσεις, με μακρόχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του προσωπικού του Κέντρου, συγκροτείται και από ανθρώπους, που έχουν βιωματική εμπειρία, που έχουν «περάσει και ξεπεράσει» το πρόβλημα της εξάρτησης και οι οποίοι μπορούν αληθινά να κατανοήσουν και ουσιαστικά να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που βασανίζονται από την «αρρώστια» του εθισμού. Πιστεύουν πως στο πρόβλημα της εξάρτησης υπάρχει λύση και είναι εφικτή η μετάβαση σε ένα νέο τρόπο ζωής ελεύθερο και χωρίς εξαρτήσεις. Ο βασικός τους σκοπός είναι η παροχή της κατάλληλης ενημέρωσης και της ουσιαστικής υποστήριξης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εθισμού. Η φιλοσοφία τους για την αντιμετώπιση του εθισμού στηρίζεται σε ένα εντατικό πρόγραμμα βασισμένο στην πλήρη αποχή και στις αρχές των 12 Βημάτων, το οποίο έχει βοηθήσει παγκοσμίως χιλιάδες εξαρτημένων να βρουν ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς εξαρτήσεις.

  • Πείτε μας δυο λόγια για το Κέντρο Απεξάρτησης – Μετάβαση Στη Ζωή

Το Κέντρο λειτουργεί 3 χρόνια, λειτουργούσε ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 2 χρόνια το έχουμε μεταφέρει στην Χαλκίδα. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από εμένα και τον συνέταιρό μου τον Νεκτάριο, είμασταν και οι δύο χρήστες, βρεθήκαμε όταν κάναμε απεξάρτηση μαζί, σε ένα κέντρο στην Θεσσαλονίκη, πριν 7 χρόνια. Αποφασίσαμε τότε, ότι όταν κάποια στιγμή θα είμαστε καλά, να φτιάξουμε ένα κέντρο απεξάρτησης. Έτσι ξεκίνησε…

  • Ποια είναι η χρονική διάρκεια του προγράμματος;

Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι από 6 έως 8 μήνες.

  • Διαβάζω ότι μέρος του προσωπικού του Κέντρου, συγκροτείται και από ανθρώπους, που έχουν βιωματική εμπειρία, που έχουν «περάσει και ξεπεράσει» το πρόβλημα της εξάρτησης.

Έχουμε παιδιά που έχουν τελειώσει από το Κέντρο και δουλεύουν εδώ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

  • Τί είναι τα 12 βήματα που έχουν βοηθήσει παγκοσμίως χιλιάδες εξαρτημένων να βρουν ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς εξαρτήσεις;

Τα 12 βήματα είναι μια ψυχοθεραπεία, που την έχουν φτιάξει δύο γιατροί στην Αμερική πριν από πολλά χρόνια. Το έφτιαξαν για ανθρώπους που ήθελαν να καλυτερεύσουν την ζωή τους. Μετέπειτα το πήραν πρώτα οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι που το μετέτρεψαν για το θέμα του αλκοολισμού, και αργότερα το πήραν και οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι, οι Ναρκομανείς υπερφάγοι, οι συν εξαρτημένοι, είναι πολλές οι ομάδες που το έχουν πάρει και το έχουν προσαρμόσει ανάλογα με την θεραπεία.

  • Εσύ, που έχεις περάσει την διαδικασία αυτή της απεξάρτησης, ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η απόφαση να κόψεις την χρήση; Η αναγνώριση του προβλήματος; Ποιο είναι το μεγαλύτερο βήμα;

Το μεγάλο βήμα είναι να παραδεχθείς ότι έχεις χάσει. Να παραδεχθείς ότι έχεις χάσει από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ότι σε έχουν νικήσει. Το επόμενο βήμα, αφού κάνεις το πρώτο βήμα, το υπόλοιπο έρχεται μόνο του. Η απόφαση έρχεται μόνη της. Εγώ για παράδειγμα πάλευα με διάφορους τρόπους να απεξαρτηθώ. Τί δεν καταλάβαινα? Η τί δεν έτυχε να μάθω. Ότι τα ναρκωτικά είναι το αποτέλεσμα του εθισμού. Τα ναρκωτικά, το φαγητό, το σεξ, το αλκοόλ, το ίντερνετ, είναι το αποτέλεσμα του εθισμού. Αυτό δεν μπορούσα να καταλάβω για χρόνια. Εγώ πίστευα ότι το μόνο πρόβλημά μου είναι τα ναρκωτικά. Δεν είναι τα ναρκωτικά το πρόβλημα, ο εθισμός είναι το πρόβλημα.

  • Τί πιστεύεις ότι προκαλεί τον εθισμό;

Οι λόγοι είναι 3: Είναι κληρονομικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί.

  • Τί γίνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Η συνέχεια είναι η επανένταξη. Το κομμάτι της επανένταξης. Συνεχίζουν οι άνθρωποι να έρχονται στο Κέντρο δύο με τρείς φορές την εβδομάδα, χωρίς να μένουν μέσα, παρακολουθούν ομάδες εδώ, για περίπου τρείς μήνες, κάνουν ομαδική και ατομική θεραπεία και παράλληλα τους καθοδηγούμε και τους παροτρύνουμε να πηγαίνουν στους Ναρκομανείς Ανωνύμους και στους Αλκοολικούς Ανωνύμους.

  • Οι οικογένειές των εξαρτημένων ανθρώπων πώς μπορούν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν και οι ίδιοι;

Κάποιες οικογένειες το ζητάνε. Κάποιοι άλλοι δεν το δέχονται, δεν το θέλουν. Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που θέλουν να παρακολουθήσουν και αυτοί κάποιες συνεδρίες ή να συμβουλευθούνε. Είναι κρίμα, γιατί η αρρώστια του εθισμού είναι μέσα στην οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι είναι σε άρνηση του προβλήματος.

  • Αντιμετωπίζετε δυσκολίες; Στο οικονομικό κομμάτι, υπάρχει κάποια ενίσχυση από φορείς;

Από φορείς δεν υπάρχει κάποια ενίσχυση δυστυχώς. Η ενίσχυση είναι καθαρά από τις οικογένειες.

  • Υπάρχει κάτι που σου έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη, αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Κέντρο;

Έχει τύχει, άνθρωπος που δεν πίστευα ότι θα καταφέρει να απεξαρτηθεί, τον θεωρούσα πεθαμένο, κι όμως τα κατάφερε, ολοκλήρωσε την απεξάρτηση στο Κέντρο, προχώρησε, βγήκε, δουλεύει, συντηρείται μόνος του, δεν είχε ούτε στήριξη ούτε οικογένεια, και τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά και θα συνεχίσει να τα καταφέρνει. Αυτό είναι πάρα πολύ συγκινητικό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε… Φυσικά, έχουν υπάρξει και παιδιά, που δυσκολεύτηκαν, διέκοψαν την διαδικασία, γιατί αρκετοί τα παρατάνε, και την επόμενη ημέρα έλαβα τηλεφώνημα από την μητέρα τους ότι πέθαναν…

  • 26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Τί συμβολίζει για εσένα;

Να σου πω την αλήθεια, όταν έκοψα ήταν πολύ κοντά στην ημερομηνία αυτή -16 Ιουνίου-. Για μένα αυτή η ημέρα συμβολίζει καθαρά την ελευθερία μου.

  • Ένα μήνυμα για την ημέρα και τον κόσμο που μας διαβάζει;

Αξίζει και πρέπει ο κάθε ένας να το δοκιμάσει και να το παλέψει. Το μήνυμα είναι ότι γίνεται. Όποιος ζητήσει βοήθεια και το θελήσει πραγματικά, μπορεί να απεξαρτηθεί.

μετάβαση στη ζωή - Βασικό Πρόγραμμα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ