B. Μυτιληναίος: «Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα»

Η κρίση είναι εξουθενωτική και καταστροφική, με ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι ζοφερές, τόνισε ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Bαγγέλης Μυτιληναίος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, προτρέποντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την οικονομία και τη χώρα. «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν […]

9 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Η κρίση είναι εξουθενωτική και καταστροφική, με ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι ζοφερές, τόνισε ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Bαγγέλης Μυτιληναίος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, προτρέποντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την οικονομία και τη χώρα.

«Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα», δήλωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μυτιληναίος ενώ χρησιμοποίησε την εταιρεία Mytilineos ως παράδειγμα, επισημαίνοντας: «Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα».

«Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτάζουμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά».

«Αν υπάρξει δεύτερο κύμα covid, θα είναι πιο διαχειρίσιμο, ελπiζω να αποφύγουμε το lockdown»

H περιγραφή του κ. Μυτιληναίου για το πως ανταποκρίθηκε η εταιρεία στην πρόκληση του κορωνοϊού και της πανδημίας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους μετόχους που παρευρέθηκαν εκεί.

«Ολες οι δομές μας επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που ‘μείναμε ανοικτοί’. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο ‘κατέβασαν’ τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. H MYTILINEOS επιπλέον διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και άρα επιπλέον θωράκιση στη δύσκολη αυτή συγκυρία», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης κ. Μυτιληναίου στη γενική συνέλευση των μετόχων:

Η πανδημία του covid-19 είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα. Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο κι έφερε ανακατατάξεις: πολιτικές, προτεραιότητες, νοοτροπίες, απόψεις, οικονομικά υποδείγματα.

Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη. Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Αυτό έκανε η MYTILINEOS όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα. Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Όλες οι δομές μας επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που “μείναμε ανοικτοί”. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο “κατέβασαν” τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας H MYTILINEOS επιπλέον διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και άρα επιπλέον θωράκιση στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Θα μπορούσα να παραθέσω εκτεταμένα τα εξαιρετικά αποτελέσματα και τις επιδόσεις του 2019. Θα σταθώ ωστόσο σε κάποια μόνο που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα: 1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη 2.Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, με ποσοστό μεγαλύτερο του 35% ξένων επενδυτών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, και με επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση. 3.Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο ΦΑ με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 – η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο. 4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200Κ πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250Κ 5.Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων 6.Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους 7.Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις 8.Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης Για το 2020 Οσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε – σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους – για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες ότι θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε. Αν υπάρξει δεύτερο κύμα covid, θα είναι πιο διαχειρίσιμο, ελπiζω να αποφύγουμε το lock down. Πρόβλεψη για τη χώρα: είναι δύσκολη χρονιά, επομένως και η πρόβλεψη για το 2020. Η ιστορία του τουρισμού θα έχει σημαντική επίδραση, καθώς υπάρχει κι ο πολλαπλασιαστής που πάντα επηρεάζει όλη την οικονομία. Εξαρτάται από το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του ιού, οπότε αντίστοιχη θα είναι η ανάκαμψη. Δεν είμαι στο V Shape, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη. Κι αν λάβουμε υπόψη και τη ρευστότητα, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή. Θέλω να είστε σίγουροι, ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε και προσπαθούμε, ώστε το 2020 να είναι σαν το 2019. Μέρισμα Είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του covid Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας.

Πηγή: Protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024