Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την δημιουργία διεθνούς αντι-τουρκικής συμμαχίας

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την δημιουργία διεθνής αντι-τουρκικής συμμαχίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις Τουρκικές κινήσεις στην Λιβύη και την Μεσόγειο. Η ανακοίνωση εξεδώθη κατά την διάρκεια διαδικτυακής εικονικής συνάντησης στις 11 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών. Σε […]

1 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την δημιουργία διεθνής αντι-τουρκικής συμμαχίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις Τουρκικές κινήσεις στην Λιβύη και την Μεσόγειο. Η ανακοίνωση εξεδώθη κατά την διάρκεια διαδικτυακής εικονικής συνάντησης στις 11 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών.

Σε κοινή δήλωση η οποία έγινε ακριβώς μετά την συνάντηση, η πενταμελής συμμαχία ανέφερε πως θα επικεντρωθεί στην επίλυση και αντιμετώπιση των Τουρκικών κινήσεων γύρω από τα νερά της Κύπρου και της Μεσογείου, η οποία διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Συμμαχία επίσης θα ασχοληθεί και με το ζήτημα των εναέριων παραβιάσεων της Τουρκίας πάνω από την περιοχή Ελληνικού εναέριου χώρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε στις 16 Μαΐου τις τουρκικές απόπειρες γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες έγιναν μέσω του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ από τον Απρίλιο.

Στις 3 Μαΐου η Ελλάδα καταδίκασε τις κινήσεις των δύο τουρκικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά, δηλώνοντας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν ελληνικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας και τον διοικητή του Στρατού, οι οποίοι ταξίδευαν σε μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους.

Η δήλωση της Συμμαχίας καταδίκασε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στην Λιβύη, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας-θαλάσσιας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης GNA με έδρα την Τρίπολη.

Στις 14 Μαΐου η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου υπέβαλε αίτημα στον GNA για να λάβει άδεια γεωτρήσεων στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε με τον επικεφαλής του GNA, Σάραζ, στις 17 Μαΐου τα εκτελεστικά βήματα του προαναφερθέντος μνημονίου.

Η αντιτουρκική Συμφωνία καταδίκασε επίσης την Τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη, αλλά και την στήριξη στον GNA, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει την ροή αλλοδαπών μαχητών από την Συρία στην Λιβύη.

Τα τουρκικά στρατιωτικά  κινήματα στην Λιβύη έχουν αλλάξει την πορεία των μαχών που συνεχίζονται γύρω από την Τρίπολη μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και του Στρατάρχη Χάφταρ. Ο αυτοανακηρυχθείς Λιβυκός Εθνικός Στρατός LNA αποσύρθηκε από την αεροπορική βάση Αλ-Γουατίγια στις 19 Μαΐου, εν όψει των επιθέσεων του GNA, οι οποίες έγιναν με την στήριξη των Τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.

Η κοινή δήλωση της Συμμαχίας αποφάνθηκε ότι θα συνεχίσει να διεξάγει τακτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες θα αποτελούν περαιτέρω επιβεβαίωση των προσπαθειών της συμμαχίας να κρατήσει την Τουρκία σε απόσταση.

Η δήλωση προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σε δήλωση στις 11 Μαΐου ότι «η Άγκυρα κατάφερε να παρακωλύσει τα συστήματα σαμποτάζ αυτών των χωρών στην περιοχή».

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ανοιχτά τον LNA, εμ τον Αιγύπτιο πρόεδρο να δηλώνει «υποστηρίζουμε τον LNA και δεν τον εγκαταλείπουμε».

Ο Ταρίκ Φαχμί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου, δήλωσε στην Al-Monitor, «η πεντακομματική συμμαχία κατάφερε να επιτύχει τον πρώτο στόχο της, ο οποίος ήταν να εγείρει τις ανησυχίες της Τουρκίας. Ο στόχος εμφανώς έγινε πραγματικότητα».

Ανέφερε, «η συμμετοχή της Γαλλίας είναι ύψιστης σημασίας, καθώς θεωρείται ισχυρή δύναμη της ΕΕ και αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να συμβάλλει στην επιβολή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, ιδίως στα ζητήματα που σχετίζονται με τις τουρκικές παραβιάσεις έναντι της Κύπρου».

Ο Φαχμί δήλωσε, «η Γαλλία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην συμμαχία καθώς αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έτσι μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση υπέρ των Τουρκικών κινήσεων στην Λιβύη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του GNA Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα δήλωσε στις 18 Μαΐου πως «το Υπουργείο του ετοιμάζει φάκελο για να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις των χωρών που υποστηρίζουν τον Χάφταρ μέσω διακίνησης όπλων στο αεροδρόμιο της Αλ-Γυατίγια».

Ο Φαχμί σημείωσε πως η Γαλλία δίνει περαιτέρω ώθηση στην νέα συμμαχία καθώς είναι μέρος της αποστολής της ΕΕ με κωδικό όνομα ”Ειρήνη”, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο με σκοπό να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Λιβύη «και να σταματήσει τις αποστολές όπλων από την Τουρκία προς τον GNA με σκοπό να πολεμήσει τα στρατεύματα του LNA».

Στις αρχές Μαΐου, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε τα συμβαλλόμενα μέρη της ναυτικής αποστολής ”Ειρήνη” να επανεξετάσουν την στήριξή τους προς τον LNA. Εν τω μεταξύ, το Τουρκικό κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε άρθρο στις 10 Μαΐου, κατηγορώντας την Γαλλία, αναφέροντας πως εμπόδισε την Τουρκική στήριξη προς τον GNA.

Toν Ιούλιο του 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών του GNA Fathi Bashagha, κατηγόρησε την Γαλλία πως απέστειλε στρατεύματα στην Λιβύη για να υποστηρίξει τον LNA με σκοπό να επιτεθεί στην Τρίπολη.

Εν των μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, στις 9 Μαρτίου στο Παρίσι, εξέφρασε την στήριξή του για τον αγώνα του LNA έναντι της τρομοκρατίας.

«Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις σε Λιβύη και Μεσόγειο πιθανότατα θα προκαλέσουν στρατιωτικοποίηση της συμμαχίας και σχηματισμό κοινής στρατιωτικής δύναμης για την προστασία των συμφερόντων των εμπλεκομένων χωρών και ενίσχυση του συντονισμού  ασφάλειας, στρατηγικής και πληροφόρησης εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε ο Φαχμί.

Πρόσθεσε, «η Αίγυπτος είναι ο εγγυητής της συνεχούς συνοχής της εν λόγω συμμαχίας για να διατηρήσει την εθνική ασφάλειά της στα σύνορα με την Λιβύη εναντίον των Τουρκικών κινημάτων, ειδικά μετά τις πρόσφατες ήττες του LNA».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Επαφών της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη στις 19 Μαΐου, ο Σίσι είπε «η σταθερότητα της Λιβύης είναι καθοριστική για την ασφάλεια της Αιγύπτου και δεν θα ανεχτεί τις τρομοκρατικές ομάδες και όσους τις υποστηρίζουν».

Ο Χασί δήλωσε, «Η Γαλλία έχει ενταχθεί στην συμμαχία με σκοπό την διατήρηση των συμφερόντων της στην Λιβύη, τα οποία απειλούνται από την Τουρκία και από την στήριξή της στον GNA. Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία θα επιδιώξει συνεχή στήριξη και ενίσχυση της συμμαχίας».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: www.al-monitor.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024