Η «Στερεά Υπεροχής» για το Περιφερειακό της Τετάρτης

Τις θέσεις και τις απόψεις της, για όλα τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 3 Ιουνίου, κατέθεσε η παράταξη «Στερεά Υπεροχής» του Δημήτρη Αναγνωστάκη, καθώς και επίκαιρες ερωτήσεις τόσο για την προστασία ΠΟΠ προϊόντων της  Περιφέρειας, όσο και για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια και την ανάγκη αναθεώρησης του […]

5 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Τις θέσεις και τις απόψεις της, για όλα τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 3 Ιουνίου, κατέθεσε η παράταξη «Στερεά Υπεροχής» του Δημήτρη Αναγνωστάκη, καθώς και επίκαιρες ερωτήσεις τόσο για την προστασία ΠΟΠ προϊόντων της  Περιφέρειας, όσο και για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια και την ανάγκη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η περιφερειακή παράταξη στην ανακοίνωσή της:

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ.

Πριν τη Ημερήσια Διάταξη, τέθηκε πρόταση από τη Λαϊκή Συσπείρωση, για απόφαση έμπρακτης στήριξης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Η παράταξή μας, δια του επικεφαλής της  Δ. Αναγνωστάκη, όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόταση για την παρουσία μας στο συλλαλητήριο της 13ης Ιουνίου αλλά θέλοντας να ενισχύσει  και με περαιτέρω ενέργειες συμπαράστασης, κατάθεσε συμπληρωματικά τις εξής προτάσεις:

– Το Περιφερειακό Συμβούλιο, δίνοντας ένα συμβολικό περιεχόμενο  στη στήριξη, να καλύψει τις δαπάνες μετακινήσεις των εργαζομένων, για τη συμμετοχή τους σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

– Η παρουσία του περιφερειακού συμβουλίου να γίνει με τη μεγαλύτερη, δυνατή, διαπαραταξιακή εκπροσώπηση.

– Να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή του περιφερειακού συμβουλίου και με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

– Να επικαιροποιηθεί το Ψήφισμα του Π.Σ., που με πρωτοβουλία της παράταξής μας, κατατέθηκε στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου και ύστερα από διάλογο και συνεννόηση  των περιφερειακών παρατάξεων εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Π.Σ.

Στη συζήτηση – ενημέρωση που ακολούθησε, για τον οικονομικό απολογισμό του  Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης, (ΟΠΑΣΤΕ), η παράταξή μας, επισήμανε το στρεβλό τρόπο λειτουργίας του, την απουσία στρατηγικής, την έλλειψη τεκμηρίωσης των δαπανών, την απουσία συνοδευτικής έκθεσης πεπραγμένων και καυτηρίασε τη διαχείριση, που δυστυχώς κινείται στη λογική του πελατειακού συστήματος.

Η δήθεν ενημέρωση, για τη λειτουργία του ΟΠΑΣΤΕ, κατά την προηγούμενη περίοδο, αξιολογείται και κρίνεται ως ελλιπής και προβληματική.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ.

Η παράταξη «Στερεά… Υπεροχής!» στάθηκε θετικά, στα θέματα συνεργασιών με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και υπερψήφισε τα προτεινόμενα έργα, που απαντούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στάθηκε θετικά στις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους, ζητώντας όμως τη δίκαιη αντιμετώπιση των αιτημάτων τους και την ίση μεταχείρισή τους.

Σε σχέση με την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων, για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών», επισημάνθηκε η πολιτικά ανήθικη συμπεριφορά του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που απαξιώνοντας τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, λειτουργώντας με ιδιοκτησιακή αντίληψη και παραγνωρίζοντας το ειδικό statous, προχώρησε σε διορισμό Διοικητή, σε μια Δομή που ανήκει διοικητικά στην περιφέρειά μας.

Εντοπίστηκαν κάποιες αδυναμίες και ασάφειες ως προς  την εισήγηση και μετά τον έντονο προβληματισμό που αναπτύχθηκε, με πρόταση της περιφερειακής αρχής, το θέμα αποσύρθηκε.

Η παράταξή μας επανέλαβε τις θέσεις της, για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού  καθώς και το ρόλο που οφείλει να αναλάβει η Περιφέρειά μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν και στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού μας συμβουλίου.

Στάθηκε με λευκή ψήφο εκεί που η Περιφερειακή Αρχή και οι υπηρεσίες της περιφέρειας, δεν έπεισαν με την επιχειρηματολογία και τις εισηγήσεις τους και φυσικά εκφράστηκε αρνητικά στα θέματα που δεν πληρούσαν  τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Με αφορμή τη συζήτηση σε θέματα της Ημερήσιας Διάταξης,  σχολιάσαμε παρεμπιπτόντως και τα ζητήματα της δακοκτονίας, τα προβλήματα της Κωπαΐδας και τη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης των υδάτινων  πόρων της περιφέρειάς μας.

Τέλος, το Ψήφισμα που καταθέσαμε για την προστασία της Οίτης και προκειμένου να επιτευχθεί η σύνθεση και η  μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, συμφωνήθηκε να αποτελέσει τμήμα ενός νέου ψηφίσματος  ευρύτερης αποδοχής και στήριξης.

Επειδή, επιθυμούμε να υπηρετήσουμε, με συνέπεια  το θεσμικό μας ρόλο, η Παράταξή μας θα  παρακολουθεί  τα ζητήματα, που αναδεικνύει με τις παρεμβάσεις της και θα επανέρχεται όταν κρίνει ότι οι περιστάσεις  και η διαχείρισή τους, το απαιτούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024