ΗΠΑ: Καταστολή και μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών – Νεκρός Αφροαμερικανός εστιάτορας

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με την αστυνομία να προχωρά σε άγρια καταστολή και μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών. Αφροαμερικανός εστιάτορας σκοτώθηκε από πυρά. Με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση του να κατεβάσει στρατό […]

2 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με την αστυνομία να προχωρά σε άγρια καταστολή και μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών. Αφροαμερικανός εστιάτορας σκοτώθηκε από πυρά.

Με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση του να κατεβάσει στρατό για την επιβολή της τάξης.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό το ιατροδικαστικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού ήταν «ανθρωποκτονία από ασφυξία λόγω πίεσης στο λαιμό και την πλάτη που οδήγησε σε έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο».

Νεκρός από πυρά έπεσε ένας Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Όστιν του Τέξας άλλος ένας Αφροαμερικανός είναι σε κρίσιμη κατάσταση  από πυρά της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών.

Στη Φιλαδέλφεια, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών.

Στην Ουάσινγκτον, στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε χαμηλά για να διαλύσει το πλήθος ενώ αστυνομικοί έριξαν σπρέι πιπεριού.

Μαζικές συλλήψεις έγιναν στο Όκλαντ και στη Νέα Υόρκη.

Το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκε σε θέατρο λεηλασιών, γεγονός που ώθησε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες, σήμερα.

Καταστήματα γνωστών εταιρειών λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέτρο άνευ προηγουμένου, στις 23:00 τοπική ώρα (στις 06:00 ώρα Ελλάδας).

Ομάδες νεαρών κυκλοφορούσαν από τον έναν δρόμο στον άλλον, ενώ ολόκληρες οδοί σε αυτή την πολύ τουριστική υπό κανονικές συνθήκες συνοικία αλλά εγκαταλελειμμένη εξαιτίας της πανδημίας είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση. Ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα αρχίσει «νωρίτερα» σήμερα Τρίτη, από τις 20:00. Χθες επιβλήθηκε — για πρώτη φορά — από τις 23:00 ως τις 05:00.

Πάντως ο δήμαρχος διαβεβαίωσε πως «η πόλη είναι εντελώς υπό έλεγχο και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήρεμη και ειρηνική».

Κι ενώ η Νέα Υόρκη βρέθηκε αντιμέτωπη με νέες λεηλασίες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε στην Ουάσινγκτον την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών» και αστυνομικών στην πρωτεύουσα, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και στις «λεηλασίες».

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος Ντε Μπλέιζιο κατήγγειλε τους «φιλοπόλεμους όρους» και την «πολωτική ρητορική» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ένα βίντεο από την επίσκεψη Τραμπ στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη τη Δευτέρα. Το βίντεο δείχνει τον Τραμπ να περπατά προς την εκκλησία, καθώς και να κρατάει μια Βίβλο ενώ στέκεται απ’ έξω.

Πηγή: news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024