Οι βαθμολογίες της Νεοελληνικής Γλώσσας αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”.
Η ολοκλήρωση των εξετάσεων στα βασικά μαθήματα για 82.159 υποψηφίους Γενικών Λυκείων την περασμένη εβδομάδα, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων προβλέψεων, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για “έκπληξη” στην Έκθεση. Όπως αναφέρει, η φιλόλογος Αμαλία Τριπαμπούκη, το ερώτημα της παραγωγής λόγου, που αναφερόταν στη σχέση των νέων με το βιβλίο, προβλημάτισε έντονα τους εξεταζόμενους, καθώς τους ζητήθηκε να γράψουν προσωπικά, στο πλαίσιο όμως ενός άρθρου, όπου, σύμφωνα και με τη θεωρία, επικρατεί το τρίτο πρόσωπο και όχι το πρώτο, που χρησιμοποιούμε, όταν γράφουμε κάτι προσωπικό. Παράλληλα, το γεγονός, πως πολλοί πλέον μαθητές δεν διαβάζουν βιβλία, δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την περιγραφή της σχέσης τους με αυτά.
Σε ότι αφορά, αναλυτικά τις προβλέψεις των πεδίων, κ. Στρατηγάκης και κ. Τακόπουλος αναφέρουν:
1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξομειώσεις στις βάσεις. Διαβαθμισμένης δυσκολίας τα θέματα. Πιθανότατα να υπάρξει μικρή πτωτική πορεία στις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών.
2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Συγκέντρωση πλειοψηφίας των γραπτών σε βαθμολογίες μεταξύ 15 και 17 προβλέπεται για το μάθημα της Φυσικής καθώς τα θέματα ήταν πολλά, με απουσία “εύκολων” μονάδων. Επιπλέον, η ομοιότητα του βαθμού δυσκολίας των Μαθηματικών σε σχέση με πέρυσι, προμηνύει σταθεροποίηση των βάσεων.
3ο επιστημονική πεδίο (υγείας και ζωής): Σαφώς ευκολότερα ήταν τα θέματα της Χημείας σε σύγκριση με το 2019. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ελαφρώς δυσκολότερη Βιολογία, προμηνύουν άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές.
4o επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Σχετικά με τα μαθηματικά, φέτος ήταν ευκολότερη η προσέγγιση της βάσης, αλλά δύσκολο το άριστα (πάνω από 18). Επιπλέον, στην οικονομία τα φετινά θέματα ήταν εύκολα και αναμενόμενα. Έτσι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των βάσεων.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου.
*Απροσδιόριστος ο τρόπος που θα επηρεάσει της βάσεις, είναι η κατάργηση του συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων από φέτος. Οι επιδόσεις σε αυτά πολλαπλασιάζονταν με συντελεστή βαρύτητας (1,3 ήταν ο συντελεστής για το πρώτο και 0,7 για το δεύτερο).
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ