Πρωτοβουλία Σκύρου: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ “ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ” δηλώνει με δελτίο τύπου η Πρωτοβουλία κατοίκων και φίλων της Σκύρου με αφορμή την προώθηση κατασκευής αιολικού πάρκου στο όρος Κόχυλας, που θα περιλαμβάνει πλέον 60 ανεμογεννήτριεςύψους 180 μέτρων η κάθε μία και συνολικής ισχύος 333 MW. Όπως τονίζει η “ […]

20 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

“ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ” δηλώνει με δελτίο τύπου η Πρωτοβουλία κατοίκων και φίλων της Σκύρου με αφορμή την προώθηση κατασκευής αιολικού πάρκου στο όρος Κόχυλας, που θα περιλαμβάνει πλέον 60 ανεμογεννήτριεςύψους 180 μέτρων η κάθε μία και συνολικής ισχύος 333 MW.

Όπως τονίζει η “ Πρωτοβουλία”: “Η κάθε τέτοια «επένδυση» αποτελεί αιτία πολέμου για όσους δε θέλουν να θυσιάσουν τη φύση στο βωμό του κέρδους, για μια σειρά από λόγους:

1. To όρος Κόχυλας αποτελεί φυσικό καταφύγιο για σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Η σημαντικότητά του ήταν αυτή που το κατέστησε προστατευόμενη περιοχή Natura ενώ έγινε το ένα από τα εφτά σημεία της χώρας που επωφελήθηκαν του προγράμματος Life για τη βιοποικιλότητα. Είδη όπως το σκυριανό άλογο και ο μαυροπετρίτης ενδημούν στον Κόχυλα ενώ, παράλληλα, το βουνό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία του τόπου. Καθώς οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού, γίνεται φανερό ότι το βουνό σηματοδοτεί την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Σκύρου. Δεν είναι ένας τόπος ξερός και άγονος. Οποιαδήποτε διατάραξη της φυσικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας, θα απειλήσει όχι μόνο τα προστατευόμενα είδη, αλλά και τα ζωντανά του κτηνοτρόφου και του μελισσοκόμου, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή τους. Και όλα αυτά, σε ένα ήδη επιβαρυμένο τόπο όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το αεροδρόμιο και ο ναύσταθμος, συρρίκνωσαν το βιοτικό χώρο των κατοίκων σε μεγάλο βαθμό. Η περαιτέρω επιβάρυνση και συρρίκνωση του τόπου, θα μετατρέψει τη Σκύρο σε ένα νησί αβίωτο, καταλήγοντας στην ερημοποίησή του.

2. Είναι αλήθεια πως τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι φανερά και απειλητικά. Οι τεράστιες ενεργειακές ανάγκες κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δημιουργούν «πληγές» στο περιβάλλον. Η στροφή σε ένα ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς τη φύση και το περιβάλλον είναι απαραίτητη. Βέβαια, αυτό είναι κάτι αντίθετο με τις τερατώδεις βιομηχανικού τύπου διατάξεις ΑΠΕ, με τις οποίες χάνει το νόημα της κάθε λέξη για «πράσινη» ενέργεια.

3. Οι επενδύσεις τέτοιου είδους είναι μία «αρπαχτή».Προωθούνται από ξένες και ελληνικές εταιρείες, στη περίπτωση μας και από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, με τις ευλογίες της Ε.Ε., για να θησαυρίσουν πάνω στη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής. Δεν είναι για να έχει ενεργειακή αυτάρκεια και φτηνό ρεύμα η Σκύρος (η οποία ακόμα και το καλοκαίρι έχει μέγιστη ενεργειακή απαίτηση κάτω από 5 MW, σχεδόν 70 φορές λιγότερο από το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο!) και γενικά οι καταναλωτές. Δεν είναι «ευλογία και θέλημα θεού» για να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να λύσουν το ζήτημα της ανεργίας. Η ενέργεια είναι αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα.

4. Τα αιολικά πάρκα είναι γιγάντια τεχνικά έργα.Συνοδεύονται από μεγάλα έργα υποδομών, καθώς πρέπει να ανοιχτούν πλατιοί δρόμοι και να τσιμενταριστούν μεγάλες εκτάσεις. Αν είναι να μπαζώσουν τη μισή Σκύρο, για να βάλουν ανεμογεννήτριες στην άλλη μισή, να μας λείπει! Και όλα αυτά, γίνονται ακόμα χειρότερα αφού δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, όταν σταματήσει η λειτουργία τους, καθώς αυτά τα έργα έχουν ημερομηνία λήξης. Δε θέλουμε τα κουφάρια των ανεμογεννητριών να στοιχειώνουν το βουνό.Είναι κατάρα και όχι ευλογία!

5. Δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα «ανεμογεννήτριες ή λιγνίτης». Υπάρχει το δίλημμα «ή με τα κέρδη τους ή με τις ζωές μας». Όπως δε θέλουμε να ανασαίνει το νέφος ο κάτοικος της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, άλλο τόσο δε θέλουμε τις «επενδύσεις» των βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων. Απαιτείται σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, και όχι με βάση τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων και των κάθε λογής κερδοσκόπων”.

Η Πρωτοβουλία της Σκύρου κατηγορεί την κυβέρνηση, την ΕΕ. αλλά και τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και δηλώνει πως θα παλέψει για την άμεση κατάργηση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου.

“Συντάσσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους αγώνες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και παλεύουμε:

· Ενάντια στη λεηλασία των τόπων μας.

· Για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, η προστασία του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

· Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και του νερού. Είναι δημόσια αγαθά για όλους και όχι εμπορεύματα.

· Ενάντια στα σχέδια κράτους – Ε.Ε. για ερημοποίηση και ξεπούλημα της χώρας.

· Για την κατάργηση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου της κυβέρνησης και την επαναφορά και επέκταση των προστατευόμενων περιοχών με αυστηρότερους όρους.

· Για έναν ενεργειακό σχεδιασμό βασισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

· Με αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιστές που διώκονται για την προάσπιση του τόπου τους. Ο αγώνας για γη, ζωή και ελευθερία δεν ποινικοποιείται.

· Για ένα μέλλον που αξίζει να παραδοθεί στις επόμενες γενιές!”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024