ΣΥΡΙΖΑ όπως λέμε…βαβέλ

Ομάδες και ομαδούλες κατασπαράζουν τις σάρκες τους! Του Δημήτρη Τζιβελέκη Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που αναγκαζόμαστε να αναφωνήσουμε «Ποιος κυβερνάει αυτό το κόμμα;» παραφράζοντας την παλιά ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1963, που μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είχε αναρωτηθεί «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο;» Η απάντηση που […]

17 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Ομάδες και ομαδούλες κατασπαράζουν τις σάρκες τους!

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που αναγκαζόμαστε να αναφωνήσουμε «Ποιος κυβερνάει αυτό το κόμμα;» παραφράζοντας την παλιά ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1963, που μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είχε αναρωτηθεί «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Η απάντηση που θα δοθεί απ’ όλες τις ομάδες και ομαδούλες μέσα στο κόμμα σίγουρα θα είναι «ο Αλέξης Τσίπρας». Όμως όσα διαδραματίζονται πλέον επί σκηνής κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει το μαγαζί. Τουναντίον, θα λέγαμε. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να γίνει κατανοητό ότι η περίφημη κινηματογραφική ατάκα του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου «Σήμερα, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» ταιριάζει γάντι. Αυτή η θεϊκή ατάκα είχε ακουστεί για πρώτη φορά στην ταινία «Ο Ατσίδας», παραγωγής τής Φίνος Φιλμ το 1961 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Από τότε έχουν περάσει 59 χρόνια, όμως η ατάκα του Ηλιόπουλου αποτυπώνει ακριβώς την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψάχνουν να βρουν ποιος παίζει τον ρόλο του… ατσίδα.

Η βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί μιλάμε για βαβέλ; Για παράδειγμα ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, είχε ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί επερώτηση στη Βουλή για ποιον λόγο είναι εκτός κρατικής διαφήμισης η εφημερίδα του. Ανταποκρίθηκε –προφανώς με άνωθεν εντολή– ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος στο επάγγελμα Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ετοίμασε την ερώτηση, την οποία και συνυπέγραψαν άλλοι 76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Έλα όμως που τότε παρενέβη ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Βαξεβάνη, προτείνοντας στην ίδια ερώτηση να συμπεριληφθούν κι άλλα ΜΜΕ

(εφημερίδες, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες). Στην αρχή συμφώνησαν με τον Σκουρλέτη, αλλά τελικά αποφάσισαν να αφήσουν την ερώτηση μόνο για το «Documento». Έτσι, δεν την υπέγραψαν εκτός του κ. Σκουρλέτη και οι Βούτσης, Φίλης, Τσακαλώτος, Ξανθός, Βαρεμένος και Πέρκα.

Στην όλη υπόθεση που προσπαθούσαν όλοι να την κρατήσουν κρυφή, παρενέβη ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ο οποίος μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας anoixtoparathyro πήρε το μέρος του Βαξεβάνη, επιτιθέμενος με σφοδρότητα στον Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο έτσι κι αλλιώς είναι στα μαχαίρια. Στη συνέχεια ο γραμματέας του κόμματος πηγαίνοντας ως καλεσμένος σε εκπομπή του Mega μίλησε για τον ιό του αυριανισμού από τον οποίο επλήγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Υπάρχει ένας διακριτός ρόλος ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να πιάσω κάποιου είδους συζήτηση με τον κ. Βαξεβάνη. Άλλωστε, θα σας πω ότι εδώ και χρόνια και εγώ και ο πολιτικός μου χώρος έχω αναπτύξει τα αντισώματά μου απέναντι στον αυριανισμό και τον νεο-αυριανισμό. Αυτό να είναι ξεκάθαρο».

Φυσικά την σκυτάλη πήρε ο Βαξεβάνης ο οποίος απάντησε μέσω twitter απειλώντας τον Σκουρλέτη: «Όταν σε καλεί στο κανάλι ο Μαρινάκης για να βρίσεις Βαξεβάνη, σε κάνει προπαγανδιστικό video η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ και σε προωθεί ο Άδωνης, δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα, αλλά για σχέδιο. Και το σχέδιο και οι αρχιτέκτονες θα λάβουν απάντηση όταν πρέπει».

Άλλο σκηνικό: Ο Βαξεβάνης ποζάρει καλεσμένος στο τραπέζι που έκανε στο σπίτι του ο Πολάκης για να γιορτάσει τα γενέθλιά του, συνδαιτυμόνας με τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη, Ρένα Δούρου. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Όλοι βρίσκονται σε κόντρα με τον Σκουρλέτη.

Δύο από τους παριστάμενους στο γλέντι δέχθηκαν επίθεση από τον Γιώργο Λακόπουλο. Ο δημοσιογράφος τα έβαλε ανοιχτά με τον Νίκο Παππά και στις 12 Μαΐου γράφει σε άρθρο του: «Ο Αλέξης Τσίπρας με τομεάρχη στο κόμμα του τον πρώην υπουργό του που –με βιογραφικό από τα ΤΕΙ και οικονομικές σπουδές τη Σκωτία– είναι εταίρος στην οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση του πρώην Πρωθυπουργού». Μία παράγραφος με μπόλικες αιχμές. Δύο ημέρες αργότερα (14

Μαΐου) κάνει κωλοτούμπα, καθώς αναγράφεται στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου: «Το “Πόθεν έσχες” του πρώην υπουργού και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά σχολιάσθηκε καθώς μια εγγραφή τον φέρνει μέτοχο σε κατασκευαστική εταιρία της οικογένειας του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα είναι μια υπόθεση στα χαρτιά. Η εταιρία συστήθηκε προτού  αναλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και ουσιαστικά δεν είχε καμιά δραστηριότητα – πλην ενός οικόπεδου αξίας 65.000 ευρώ  που αγόρασε στην Σέριφο και δεν αξιοποίησε ποτέ. Είναι το μόνο στοιχείο που της έμεινε, αφού σήμερα δεν υφίσταται πλέον – και  προφανώς δηλώθηκε για τελευταία φορά.

Στον «πάγκο» και ο Πολάκης

Όμως ο κ. Λακόπουλος επιτέθηκε σε άρθρο του με σφοδρότητα και στον Παύλο Πολάκη ισχυριζόμενος ότι κάνει κακό στον Τσίπρα και γι’ αυτό του στέλνει λουλούδια ο Μητσοτάκης. Μάλιστα, προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ο Πολάκης τον τραβάει προς τα κάτω και προς τα πίσω» και ότι «δρα ως εξολοθρευτής των πολιτικών αντίπαλων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τελικά είναι ο ίδιος εξολοθρευτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα».

Όμως ο κ. Λακόπουλος αναφέρθηκε και στη ρήση του Πολάκη ότι θα ξανάρθουμε: «Το δεύτερο είναι η φράση “θα ξαναέλθουμε και θα είναι αλλιώς”. Ο συνειρμός με τη φράση του Γκέμπελς “Θα ξαναέλθουμε και η γη θα τρέμει”, είναι αναπόφευκτος. Αλλά αυτά μπορεί να μην τα ξέρει. Το θέμα είναι ότι αυτό ακούγεται σαν απειλή. Ποιοι ακριβώς θα ξαναέλθουν; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Με τον Καμμένο ή άνευ; Ο ίδιος ο Πολάκης με την παρέα του; Κάποιοι άλλοι που δεν ξέρουμε; Και τι ακριβώς θα γίνει, όταν θα ξαναέλθουν, ώστε να “είναι αλλιώς”; Για να έλθουν πρέπει να ψηφιστούν από τους πολίτες. Αν ξέρει ο Πολάκης κανέναν άλλο τρόπο, να τον προτείνει. Αλλά για να ψηφιστούν πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα για το πώς θα κυβερνήσουν. Όχι απειλές». Και προσθέτει: «Κανείς δεν θα είχε όρεξη να ασχοληθεί με τον Πολάκη, αν δεν ήταν στη μέση ο Τσίπρας. Σ’ αυτόν προσβλέπουν οι πολίτες με δημοκρατική κουλτούρα».

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι  ο Πάνος Λάμπρου, μέλος των «53», έχει δημοσιεύσει μανιφέστο για το πώς πρέπει να γίνει η σύγκρουση με την κυβέρνηση, ή ότι ο Νίκος Μπίστης, εκ μέρους της Προοδευτικής Συμμαχίας, με άρθρο του ζήτησε η αντιπολίτευση να γίνει με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι με τους όρους του 2012, τότε ακόμη και ο πιο αδαής εξάγει το συμπέρασμα για το μέγεθος της Βαβέλ.

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024